Papa jelentkezik! - 2019/08

Írta Papa Dátum 2019-09-20 19:26 Hozzászólás 0 Olvasta 265 | Rovat: Zene / Mozi »

Mea culpa, mea culpa, de teljesen elfelejtettem Papa augusztusi bejegyzéseinek összefoglalóját ide kitenni (biztos kapok is majd valami szúrós és gúnyos megjegyzést tőle)! Úgyhogy most öszvér módon úgy osztom fel, hogy az anime ajánló a szeptemberi összegzésbe kerül át, remélem ennyi történelemhamisítást mindenki elnéz nekem! - Pactolous

ELSŐ POSZT

Papa jelentkezik! (mert éreztem az Erőben, hogy már legalább fél napja nem volt rólam szó ezen az oldalon és hát ez tűrhetetlen - Igazából a késlekedésem miatt több napja is, de sebaj... - Pactolous)) Ezúttal pedig a Shazam!-ről lesz szó, ami a DC-Warner legújabb próbálkozása arra, hogy minimum negyedannyi pénzt keressen, mint a Disney-Marvel. Shazam ereje tartja kordában az anno a világra szabadított hét főbűnt. Azonban az öreg mágus ereje csökken, ezért utódot keres, egy tisztaszívű, valóban jó ember személyében. Billy Batson egy tini, aki lop, rendőröket zár be, messze nem önzetlen, de mire az ő tesztjére kerül a sor, már nincs több idő, szóval kizárásos alapon rábíznak egy olyan erőt, ami Superman-ével vetekszik. A filmünk pedig arról szól, hogy vajon sikerül-e neki felnőni a feladathoz és valódi hőssé válni, ha már az erejét nem érdemelte ki és csak a vakszerencsének köszönheti az átalakulását. Ó, persze van benne egy főgonosz is, akivel sikerült a MCU filmeket ügyesen lemásolni, mert pontosan annyira semmilyen, mint akiket általában azokban a mozikban kapunk.


A jó:
Nem gondoltam volna, de Zachary Levi valami tökéletes Shazam szerepében és ha másért nem is, kb. ezért érdemes is megnézni a filmet. A humor teljesen rendben van és az egésznek van egyfajta emberi bája. Shazam ennek a DC-s filmes univerzumnak az első igazán szerethető hőse... ami mondjuk nem egy nagy feladat.

A rossz:
Borzalmasan sablonos konfliktusok, unalmas főgonosz, hihetetlenül elavult CGI, ami a hét főbűn esetben totál nevetségessé teszi a legkomolyabb pillanatokat is. A végére sem éreztem azt, hogy Billy hőssé vált volna, a kötelező kameó hős pedig, akinek nem mutatják az arcát és csak kb. egy másodpercre szerepel, egyáltalán nem hasonlít arra, aki eddig játszotta. Igen, még csak rendes testdublőrt sem kerestek.


A verdikt:
Helyenként kifejezetten aranyos, szerethető, vicces, a többi része meg unalmas és könnyen feledhető. Megvannak benne az alapok, amikre lehetne egy komoly szériát építeni, ami szépen ki is nőné magát, de hát ez a DC, szóval két év múlva már más fogja játszani, öt éve múlva pedig majd megint új emberrel rebootolják.


+1: Batman: Hush, animációs film. A DC filmes univerzuma alig mutat valami elfogadhatót és rendre érthetetlen nagyokat hasal, viszont amit animációs filmek terén hoznak, főleg a Batman történetekkel, az mindig lenyűgöző... volt. Idáig. A Hush az első olyan, amit végignézni is szenvedés volt. Még csak élvezhetően rossznak sem tudom nevezni. Simán csak borzalmas. Ráadásul, ha az emlékeim nem csalnak, akkor a történetet is elég rendesen megváltoztatták itt-ott, nem jó irányba. Meglepő, hogy mennyire nem szerettem.

MÁSODIK POSZT

Papa jelentkezik! Ezúttal pedig ismét egy dupla számmal, a Brightburn és a Detective Pikachu képében. És kezdjük is az előbbivel, aminek a magyar alcíme "A lángoló fiú"... aminek semmi értelme és abszolút semmi köze a filmhez, de gondolom sokkal többen ültek be így rá a moziba, mintha csak simán Brightburn néven futott volna. Marketing! Tori és Kyle Breyer régóta gyermeket szeretnének, de nem jön össze nekik a dolog. Aztán egy éjszaka valami becsapódik a farmjukhoz közeleső erdőbe. Egy űrhajóról van szó, amiben egyetlen csecsemő "utazott". A pár azt teszi, amit mindannyian tennénk, kérdés nélkül befogadja a gyerkőcöt és sajátjukként kezdik nevelni. Még csak orvoshoz sem igazán viszik, a hajóját meg jól eldugják a farmon. Mint, ahogy mindenki tenné! 12 évvel később aztán rájönnek, hogy a kölköt savval teli kádba kellett volna rakni, aztán elföldelni egy hegy alá, egy taktikai atombomba társaságában, mert hát... mindenki látta a plakátokat, vagy akár csak egyetlen előzetest, a srác szupererős és szadista gyilkológép.


A jó:
A Brightburn leginkább a Columbo-ra hasonlít... igen. Bizony, tessék elfogadni. Úgy értem, hogy az első másodperctől kezdve totálisan egyértelmű a helyzet: a srác a gonosz Superman. Ennek megfelelően egyetlen fordulatra sem kell számítani, mert nincs, mégis baromira élvezetes volt nézni. Legalábbis számomra. Ergo: olyan, mint a Columbo. Egyébként magát az alapötletet egyáltalán nem lehet egyedinek nevezni, ám sikerült teljesen jól megoldani és a film legjavára azt tudom mondani, hogy nagyon szépen lett összerakva. A srácot alakító Jackson A. Dunn-t pedig már most lesittelném, mert abszolút mértékben elmebeteg feje van! Kiváló választás volt. A vérontásból szerintem nagyon kevés került a filmbe, ám azok kiválóan lettek megkoreografálva. Külön kiemelném azt is, hogy egy jelenetnél féltem attól, hogy milyen irányba fog elmenni a dolog, de szerencsére nem arra mentek a filmesek. Igen, tudom, hogy spoilerek nélkül ennek a mondatnak nem sok haszna volt (téged ismerve biztos valami kutyás jelenet lehetett... - Pactolous).

A rossz:
Talán kettő kivételével minden karakter nagyon-nagyon hülye. Oké, a horrorfilmek többsége nem létezne, ha a főszereplők agyi kapacitása alulról megközelítené a normális mértéket, de azért itt sok esetben dühítően ostobán viselkedtek az emberek. Plusz az egész leginkább egy origin sztori egy jobb filmhez, amit ki tudja valaha elkészítenek-e.


A verdikt:
Mindent összevetve, a Brightburn szerintem egy jó horrorfilm, nem egyedi, de érdekes, lekötött, a híresztelésekkel ellentétben nem találtam vontatottnak, egyszóval tudom ajánlani mindenkinek. Érdemes meglesni. Tudnak ezek a Gunn gyerekek. Lehet filmesnek kellene menniük.


A Detective Pikachu-ról terveztem külön írni, de aztán úgy voltam vele: "eh". Ryan Reynolds eszméletlen választás és a film első felében, amikor próbáltak viccesek lenni, akkor kiválóan is működött. Aztán az egész klisés gyerekfilmmé változik, aminek a történetét a gyerekek 90%-a nem fogja felfogni, de legalább a Pokemonok cukik. Ez kérem egy nagyon drága csörgő, ami elé be lehet ültetni a gyereket nyáladzani. Reynolds rajongóknak érdemes lehet egyszer, eredeti nyelven megnézni, de mások nyugodtan kerüljék el. A Pokemon fanok is. Szerintem.


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!