Büntetett előélet - The Punisher

Írta Papa Dátum 2017-12-02 15:38 Hozzászólás 0 Olvasta 1435 | Rovat: Kritika »Azt pedig külön a készítők számlájára írom és zseniális húzásnak tartom, ha nem volt szándékos, akkor is, hogy Frank milyen az első epizód elején, a hétköznapokban és milyen, amikor az élete veszélybe kerül. A mindennapi Frank zárkózott, egy majdnem üres héj. Az élete céltalan. Csak a magány, a szenvedés és a mérhetetlen düh és elkeseredettség. Egy emberi roncs, erre nincs jobb szó. Aztán eldörrdül az első lövés, elindul az első ököl és minden megváltozik. Bámulatos nézni és szörnyű belegondolni, hogy ennek az embernek az élete csak akkor ér valamit, csak akkor képes normálisan létezni, ha gyilkol, ha az életéért kell küzdenie. Egyszerűen másban képtelen létezni és ez látszik! És ezért jár egy orbitális piros pont!

A problémák sora viszont ott kezdődik, hogy ez az euforikus felismerés és egészen konkrétan maga a Punisher sem nagyon szerepel a saját sorozatában. Persze-persze, bőven ott van a kamerák előtt, sokat fejlődik a karakter és olyan nagyon ügyesen engednek betekintést az eddig nem mutatott előéletébe, azonban annyi mellékszál kerül elő, annyira másra terelődik a hangsúly, hogy Frank talán három-négy küzdelemben vesz részt, a tizenhárom epizód során. Ja, és mindegyik végére brutálisan rossz állapotba kerül. Gyakorlatilag félholt lesz, de erről majd mindjárt.

Van egy mellékszál, Daniel Webber főszereplésével, amiben Lewis Walcott karakterén keresztül, a néző megtudhatja, hogy a PTSD mennyire borzalmas… és ennyi. Ne tessék félreérteni, bravúros alakítás, remekül megírt történet, tanulságos és egy valódi problémát sikerül bemutatnia, azonban nincs igazán semmi keresnivalója itt. Lehet mindenfélével magyarázni és indokolni a szerepét a nagy egészben, de én szentül meg vagyok róla győződve, hogy ha kivágták volna minden pillanatát, akkor is majdnem pont ugyanilyen lenne a sorozat.

A Madani ügynök és Russo közötti szerelmi kapcsolat meg gyakorlatilag azért létezik, mert a főhősnek meghalt az imádott felesége, ezért ő nem szexelhet, szóval kell valaki, aki vígan kufircolhat. Igen, ebben a sorozatban is van felesleges szex, mert azt nem lehet végre kihagyni egyetlen Marvel-es sorozatból sem. Mennyivel jobbak lennének a filmek is, ha mindegyikben meghágtak volna valakit! Vagy nem.

Amellett, hogy nyugodtan lehetett volna ez kilenc, valóban Frank-kel és rosszarcok büntetésével teli rész is, a másik legnagyobb problémám az volt, hogy egyszerűen nevetségesen gyorsan tét nélkülivé válik az egész. Frank szinte a második összecsapásból már gyakorlatilag holtan kerül ki, de aztán eltelik vagy két nap és megint beleveti magát az akcióba, amiből megint csak másnak kell kirángatni a majdnem élettelen testét.

Az egy dolog, hogy milyen már, hogy a Punisher-t állandóan valaki másnak kell kimenteni a slamasztikából, de nézőként egyszerűen lehetetlen aggódni a karakterért, ha minden harmadik részben megölik, aztán jobban lesz. Persze, világos, hogy nem halhat meg, még a sorozat utolsó epizódjában sem, de akkor is rengeteget elvett az egészből az, hogy ennyire állandóan ripityára verték a kicse..ett Punisher-t! A koponyás golyóállót meg tessék elfelejteni, majdnem csak a legvégén szerepel kb összesen negyed órát.

[1] [2] [3] (3/2)


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!