Thor: Ragnaröhög

Írta Papa Dátum 2017-11-04 21:11 Hozzászólás 0 Olvasta 1285 | Rovat: Kritika »Sajnos a humorosnak szánt jelenetek legalább egy harmada teljesen erőltetett és érezhetően kilóg a történetvezetésből, karakteridegen és abszolút öncélú, mondhatni buta. Ne tessék félreérteni, sokszor működik a dolog, sokat nevettem és jó érzéssel távoztam a teremből, de elképesztőnek tartom, hogy ilyen szinten gyerekes lett a végeredmény. Mondom, nem lenne ezzel gond, ha a történet egy átlagos hétfő délutánról szólna, tét nélkül. De ez egy fontos pillanata a Marvel univerzumnak, messzemenő hatásokkal és ezt tele rakni olyan viccekkel, amiket az általánosban, az iskolaudvaron szoktak elsütni… hát furcsa.

Waititi megtalálta a tökéletes egyensúlyt a humor, az akció és a dráma között, felkészítette rá a színészeit, megfestette hozzá a hátteret, aztán ráfeküdt a nagy piros gombra, amire „fingás hang” votl ráírva. Sok helyen sok féle dolgot hallottam felróni, mint a film leggyengébb pontja, de számomra ez volt az. A humor időzítésének totális elszúrása. Egyszerűen mindenhol ott van az infantilis butaság, sosincs vége.

Érdemes összehasonlítani a Galaxis őrzőivel, mert egyrészt az előző Thor filmekhez szinte semmi köze, másrészt meg mert azért hasonló ám az elképzelés itt is. DE! Hatalmas DE! A Galaxis őrzőiben azért működik ez a fajta humor, a helyes időzítést leszámítva, mert abban az őrület, a könnyed bohóckodás, a karakterek szerves részét képezi. Hozzájuk tartozik, az övék, a jelenetekből és a már ismert szereplőkből jön a humor. Így ismertük meg őket, nincs konfliktus az elménkben elképzelt és a vásznon látott karakterek között. Arról nem is beszélve, hogy teljesen más környezetben játszódik.

Csak még egy gyors eszmefuttatás a témában, aztán befejezem. A Galaxis őrzői egy fegyvermániás mosódmedve, egy három szót ismételgető fa, egy mindent szó szerint értő gyilkológép, egy fura csávó a Földről és egy zöld csaj, aki a straight man a csapatban, vagyis rajta keresztül érezhetjük hülyének a többieket. Ezzel szemben Thor egy hatalmas, majdnem legyőzhetetlen isten, Loki a megtestesült csalfaság és árulás, Hulk pedig a düh és harag avatárja. Tetszik látni, hogy melyik csapatnak illik jobban az infantilis humor?

DE! Igen, ismét csak az a fránya DE! A Thor: Ragnarök működik. Egy remek film, határozott előrelépés a benne lévő karakterek számára, garantáltan mosolyt csal a néző arcára és mindenképp az a vonal, amit szeretném, ha tovább vinnének. Vagyis inkább, ha visszavennének egy kicsit, mert én tényleg azt érzem, hogy csak egy fél tucat poénnal kevesebb és ez a film tökéletes lenne.

A Galaxis őrzői iránt rajongóknak mindenképp ajánlott, ahogy azoknak is, akik eddig nem foglalkoztak Thor kalandjaival. Ahogy már nem is tudom hol olvastam: ha az első öt perc tetszik, nézd végig, mert egy az egyben ugyanolyan marad.

[1] [2] (2/2)


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!