A védelemről hosszan (The Defenders)

Írta Papa Dátum 2017-08-29 20:15 Hozzászólás 0 Olvasta 1055 | Rovat: Zene / Mozi »

A The Defenders jött, látott és... hozta a papírformát... ami nagyon is jó, sőt! Lássuk mit tett le az asztalra a legújabb Marvel-es Netflix sorozat.

Mielőtt belemennék a részletekbe, ki kell emelnem, hogy noha a The Defenders kapcsán nem fogok spoilerezni, a korábbi sorozatok végét meg fogom említeni, így aki azokat még nem látta és szeretné megnézni őket, az most hagyja abba az olvasást (egyébként meg, hogy teljesen őszinte legyek, azok ismerete nélkül nincs sok értelme megnézni a Defenders-t sem)! Mindenki kézen áll? Megvolt a bemelegítés és a tigrisbukfenc? Akkor kezdjük!


Először is nézzük az alapfelállást, a történet kiinduló pontjait. A Hand végre elérni látszik célját, ezért már nagyon időszerű a számukra, hogy beszerezzék az Iron Fist-et. Szerencséjükre Danny is mindent megtenne, hogy végre leszámoljon velük, így minden játékos egy helyre kerül. Mr. Rand egyébként egy kicsit sem javult. Most, hogy K'un-Lun elpusztult (én itt veszítettem el a fonalat, igaz, én nem is láttam a sorozatot - Pactolous), az Iron Fist-nek további oka lett rá, hogy kibírhatatlan, önkontroll nélküli, idegbeteg, hellyel-közzel használhatatlan rinyagépként tevékenykedjen tovább. Már elnézést, de szerintem továbbra is a leggyengébb karakter és ez kifejezetten feltűnő, amikor a többiekkel egy helyen tartózkodik. Persze, a sorozat végére kapunk egy kis ízelítőt abból, hogy talán sikerült megváltoznia és talán, hangsúlyozom talán, a második saját évadára egészen elviselhetővé válhat. És erre nagy szükség van.


Azt azonban abszolút a készítők javára kell írnom, hogy noha a Fist önmagában és a nagyobb társaságban nem működik, Luke Cage-el működik a kémia, nagyon jó lenne, ha végre összehoznák azt a bizonyos Heroes for Hire dolgot és közösen vennék nyakukba a várost (ez biztos nem fog egyhamar előfordulni, de erre még visszatérek). Luke egyébként a börtönből frissen szabadulva, szeretne régi ellenfelei nyomába szegődni, azonban Misty Knight felhívja a figyelmét egy titokzatos szervezetre, ami fiatal srácokat bérel fel Harlem-ből. Ezek a srácok pedig gyakran holtan kerülnek elő. Így indul a továbbra is remek Cage a Hand nyomába. Imádom, hogy megint csak nem játszották alul, hogy mennyire erős, hogy milyen megállíthatatlan tank. kifejezetten jó nézni a közös harcjelenetekben és még mindig az egyik kedvenc szereplőn.

Jessica Jones éli a céltalan, kiégett alkoholista életét. Rengeteg megkeresését kap, de semmilyen munkát sem vállal el, ám egy napon beállít hozzá egy hölgy, aki az eltűnt férjét keresi. Noha Jones sima megcsalásra gondol, kiderül, hogy ennél sokkal több van a dologban és így, teljesen véletlenül, ő is a Hand nyomába ered. Ha pedig tetszett, amit a saját sorozatában láttunk tőle, akkor most is elégedettek leszünk vele. Én biztosan az voltam. Jól működik a többiekkel, abszolút kellett hozzájuk. Daredevil, Elektra halála után, úgy döntött felad az éjszakai élettel és csakis ügyvédként védi az ártatlanokat. És megint ezzel a karakterrel húzzák a legnagyobbat a készítők! Ahogy Murdock leszokóban lévő függőként igyekszik elkerülni a balhét, az valami zseniális. Szinte fizikai fájdalmat okoz neki, hogy nem vetődhet miden egyes sziréna után. Charlie Cox kiváló alapanyagot kapott és az egyik legjobb színészi játékkal viszi a műsort a vállán.


A "The Defenders" előzetese

Azonban, színészi teljesítmény terén, van valaki, aki még őt is leveri. Igen, talán sokan kitalálták már, Sigourney Weaver-ről van szó! Atyaég! A Hand vezetőjeként valami fenomenálisat alakít! Életre kelteni egy olyan karaktert, aki egyszerre végtelenül hatalmas, félelmetes, elszánt, ugyanakkor mérhetetlenül magányos és bizony a közelgő halál iránti félelem és a megjelenő gyengeség ismeretlen érzései is rettegésben tartják... hát le a kalappal előtte! Remek karakter, remek főgonosz, tökéletes alakítás! A mellékszereplők továbbra is hozzák a meghatározásukban foglaltakat, azaz szépen árnyalják a képet, motivációt szolgáltatnak, támogatnak, de mivel ez a nagy összefogásos film, ezért nem jutnak akkora szerephez, mint a többi sorozatban. Persze, fontosak és jó, hogy mindenki megjelent, de ez most nem róluk szólt.

A megvalósítás terén igazából csak két negatívumot tudnék kiemelni. Az egyik, hogy alig húsz perc kellett egy asztaltörő vad szexjelenethez, ami speciel én kihagytam volna, de legalább utána megállták magukat és nem tettek be többet. A másik pedig egy érdekes jelenség. Történt ugyanis, hogy az első öt részt egymás után néztem meg és csak azért hagytam abba, mert tényleg nagyon fáradt voltam már. A maradék hármat is egyben néztem, de ott már a megtekintésük közben fáradtam el. Nagyon jónak éreztem az egész történetvezetést, nagyon hamar elkapott a gépszíj, de valahogy az utolsó három-négy részre mintha lassabbá váltak volna a dolgok. Szerintem van ott egy érezhető váltás, amit nem értek és szerény véleményem szerint nem is tett jót a sorozatnak. Van egy epizód, az első, ami nem cliffhangerrel ér véget és onnantól kezdődik ez a furcsaság. Valahogy félresiklik kicsit az egész, tele lesz nem teljesen szükségszerű, hosszú párbeszédekkel és jelenetekkel, amiket simán el lehetett volna hagyni.


A "The Defenders" második előzetese

Viszont ezt a két dolgot leszámítva a The Defenders felér minden elvárásomhoz. Nem múlta felül őket, de már az is nagy teljesítmény, hogy egyáltalán elérte őket. Remekül sikerült összehozni a karaktereket és ami még nagyobb fegyvertény, a nyolc epizódban mindegyiküknek egyforma szerep jut. Sosem éreztem azt, hogy valaki fontosabb, vagy különlegesebb lenne a többieknél, pedig egyértelműen Daredevil ezeknek a sorozatnak a zászlóvivője. Egy kifejezetten jó team-up sorozat, amiben még a karakterek is némi fejlődésen mennek keresztül, tehát semmiképp sem amolyan üres ünneplés, vagy a népszerűségük meglovagolása. A The Defenders-ben lezajlott események számottevő következményekkel fognak bírni a saját sorozatokra és emiatt is érdemes megnézni. Meg hát azért is, mer tényleg nagyon jó! Bármelyik karakterért is rajongunk, nem fogunk csalódni sem benne, sem a készítőkben.

A végére még csak egy sajnálatos dolgot említenék meg. Noha kihat ez a sorozat a többire, én attól tartok, hogy a következő évadokban egyáltalán nem fognak egymással találkozni a hőseink. A mellékszereplők talán átjárnak majd, de szinte mérget vennék rá, hogy nem lesz itt sem Heroes for Hire, sem semmi hasonló. A képregényekben, ahol szó szerint vagy száz hős szaladgál New York-ban és mégsem találkoznak egy bankrablásnál sem, ez még elnézhető, de itt azért kicsit nehezebben fogom viselni, főleg mivel az Iron Fist - Luke Cage kombó/barátság elég legendás és rengeteg közös történet vár feldolgozásra. Remélem vagy a saját sorozataikban, vagy legalább egy Heroes for Hire sorozatban ismét találkozni fognak, mert a közös harcjelenetük valami brutálisan jól működött és szinte gyermekien tapsikolva néztem.

Ó és még valami! Imádtam, hogy Daredevil folyamatosan nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ne fedezzék fel a személyazonosságát. Bizony, rá felkerül a piros ruci és osztja is benne a pofonokat, mint Mikulás a csokit. Remélhetőleg Danny Rand is magára kapja a jelmezét, hiszen az lényegében megegyezik azzal, ami a Daredevil első évadában volt, csak más színárnyalatban. Jó lenne, ha a készítők figyelnének rá, hogy a milliárdos Danny Rand számára nem célszerű, hogy New York minden egyes piti bűnözője és maffiavezére tudja, ő az Iron Fist (Cage más eset, ő golyóálló, nem nagyon lehet csak úgy lepuffantani az utcán).


A "The Defenders" harmadik előzetese

Na, ez egy picit hosszú lett, de azért még egyszer összefoglalom a dolgot. A The Defenders remekül hozza, amit elvártam tőle: sikeresen összerakta a négy hőst, érdemi sztorit alkotott neki és a végére mindegyikük karaktere fejlődött és megalapozták a következő négy, saját évad történetét. Minden tekintetben abszolút remek munka, csak így tovább!

Na jó, most már tényleg csak egy dolog! A trailerekben használt zseniálisan jól eltalált muzsika egyáltalán nem tér vissza a sorozatban. Azt hittem az lesz a főcímdal, mert nagyon illett ehhez a szedett-vetett bandához, meg az egész low-key feelinghez, de sajnos helyette egy viszonylag sablonos openinget raktak be.

Oké, végeztem, most komolyan.


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!