Preparált ellenszenv

Írta Pactolous Dátum 2008-05-22 20:46 Hozzászólás 5 Olvasta 1588 | Rovat: Elmélkedések »

Nem vagyok egy múzeumba járó emberfajta, de nem is utálom őket. Ha érdekes a tárlat, örömmel körülnézek a kiállított darabok közt. Az ember azonban különleges állatfaj, minden ami eredeti, érdekes, újszerű és még akár tanulságos is, az el- és megvetendő és különben is pfuj!

Itt van például egy olyan kiállítás ami már körbejárta majdnem a világot, és most végre hozzánk is eljutott a Vam Design Galéria jóvoltából. A tárlat célja nem más, mint az emberi porhüvely bemutatása több mint kétszáz preparált szervvel és holtesttel. Ilyet nem sűrűn látni, kivéve aki hidegsebésznek tanul az orvosin, szóval az unalmas és hétköznapi jelzőt nem lehet ráaggatni a kiállításra. A holttestek Kínából származnak, olyan emberektől, akik még életükben felajánlották saját magukat preparálási célokra a tudomány szolgálatában. A Galériában többek között meg lehet „csodálni”, hogy mit okoz a dohányzás a szervezetünkkel, és hogyan hat ránk a sportolás. Izomzatokat, csontvázakat, metszeteket, sőt még magzatokat is láthatunk.

Talán lehet, hogy tényleg erős első olvasatra a tény, hogy hullákat állítanak ki egy galériában, de gondoljunk csak bele: a kellő hatást csakis direktben, nem álszenten, hanem az igazságot megmutatva tudják elérni a szervezők. Igenis lássad, hogy néz ki a tested, lássad, hogy mi hogy épül fel, tudjad, hogy merre van az epéd, és borzongj el a kátrányos tüdőn! Szerintem nagyon eredeti és zseniális alapötletre épül: ilyennek kell lennie egy igazán érdekes és tanulságos kiállításnak.

De hiába valami jó, ha újszerű és a sablonoktól merőben elrugaszkodott, nem mellékesen pedig az emberek megrökönyödését is kiváltja, akkor rögtön megosztja az embereket és jönnek a károgó hangok. Természetesen mindennek az éllovasa, az egyház máris elkezdte élesen bírálni Roy Glovert, a kiállítás orvos-igazgatóját, amiért halott embereket preparál és mutat be. Nem akarom én a Vatikánt bántani, még a végén kiátkoznának engem, aki születésemtől fogva ateista vagyok, össze is törne kicsiny lelkecském, de abszolút nem értek velük egyet most sem. Megértem én, hogy a Da Vinci kódra rögvest ráugrottak, de amikor az emberek tájékoztatása, taníttatása és orientálása van a célpontban, nem pedig félrevezetése, akkor igazán nem értem, hogy mit zsörtölődnek. Hullák… és? A kiállított, valaha élt emberek saját maguk ajánlották fel a testüket, ők, akik rendelkeztek felettük. Mi köze az egyháznak ehhez? Nem egy „horrortárlatról” van szó, ahol ráfröcsög a vér a látogatókra, nem kell beleket nyalogatni, sőt, a vendégek ki is mehetnek, nem fogja őket Jigsaw várni a kijáratoknál, hogy „akkor játszunk egy kicsit…”.

Persze akinek ekkora befolyása van a világra, az követőket is magához tud csábítani, így jóformán szerintem az összes keresztény most legalább olyan feszült, mint Megváltójuk volt anno Húsvét előtt. Nem akarok én egy katolikust sem megbántani, sőt, itt kérek elnézést mindenkitől, akit megsértettem volna, de azért ez nonszensz. Azt se feltételezem, hogy minden hívő ember így gondolkodik, és vannak nem vallásos ignoránsok is. A károgóknak üzenem, hogy menjenek el, és nézzék meg a kiállítást, és utána képzeljék el, hogy mennyire lett volna ez hiteles viaszbábukkal. Azokat meg lehet festeni, de ami most ki van állítva az a valóság!

Fel lehet háborodni, lehet tiltakozni, de szerintem ezt mindenki a tárlat megtekintése után tegye, ha még fel tud valamin háborodni. Alapból elutasítani valamit könnyű, de megtapasztalni, ahhoz már gyomor kell. Én azt mondom, akár érdekel, akár nem: tegyél egy próbát! Kár lenne kihagyni! Aztán vagy károgsz tovább, vagy egy felejthetetlen emlékkel gazdagodsz.


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2008-05-23 22:26
Ez is egy vélemény, ettől függetlenül nekem ez a kiállítás, mint ötlet szimpatikus.
Papa Papa
2008-05-23 19:49
Igen! Tiltsuk be a bioszórákat! Le velük! (annyira utáltam őket) :)
Pactolous Pactolous
2008-05-23 19:05
Attól, hogy eredeti az ötlet, és hatásos is. Mivel már beleegyeztek a személyek elhalálozásuk előtt a preparálásba, ezért ebben semmi kegyeletsértő sincs. De akkor ilyen alapon nyugodtan be lehetne tiltani a boncolást is, a biológiaórákat, sőt a szervek felajánlását is
Pactolous Pactolous
2008-05-23 11:16
Nem tudom mi a beceneve, de egy zseni a fickó az tuti
Projeckt Projeckt
2008-05-22 22:25
Épp ma olvastam róla. Nem volt nehéz, mivel 2 újságból mind2ben benne volt a cikk. Természetesen én is elgondolkodtam azon, h ők valamikor élő emberek voltak. Dehát ez az élet rendje... születünk, meghalunk. Egy valamin viszont nem gondolkoztam,elsőre rávágtam, h ezt nekem látnom kell!
Szóval majd ha vmikor tehetem mindenképp szeretnék ellátogatni erre a kiállításra.

Belépő:
3300 Ft
2500 Ft nyugdíjas (gondolom diák is)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!