Papa jelentkezik! - 2017/02

Írta Papa Dátum 2017-02-28 21:18 Hozzászólás 0 Olvasta 3379 | Rovat: Anime / Sorozat / Film »

Papa jelentkezik, már nem csak a Facebook oldalunkon, hanem itt is! Ezúttal egy anime és egy rajzfilm került terítékre (és mivel nincs külön rajzfilm rovatunk, így az Animéhez került be az írás... probléma?).

Első poszt
Papa jelentkezik! És manapság milyen gyakran! És nem, megint nem animével, ugyanis az elmúlt néhány hétben minden japán terméket a sufniba toltam, miután elkövettem azt a végzetes hibát, hogy megnéztem a Gravity Falls első három részét. Aztán utána, amilyen gyorsan csak bírtam, a maradék 37-et is, mert szentségesjószűznemlétezőanyósom, ez a rajzfilm tökéletes!


Adott nekünk Dipper és Mabel, akiket a szüleik elküldenek Gravity Falls-ba, az ott élő Stan bácsikájukhoz a nyárra. Hamar kiderül, hogy az unalmas kisváros rengeteg misztikus titoknak ad otthont, többek között valódi szörnyeknek! Dipper talál egy naplót és azonnal nyomozni kezd, Mabel meg baromira jól érzi magát. Stan egy világklasszis csaló, aki mindenkit meg akar kopasztani és látszólag két célja van csupán az életben: meggazdagodni és közben elkerülni a rendőrséget.

Az egész sorozatnak van egy amolyan "A hét szörnye" feelingje. Minden alkalomra jut valami rejtélyes dolog, aminek hőseink utánajárhatnak, plusz szépen lassan becsúszik egy mindent átívelő fő sztoriszál is. A humor és a dráma viszont mindvégig zseniális.
Igen, humor és dráma! Sőt, horror is. Fiatalabb korosztálynak készült rajzfilmről van szó, de ettől függetlenül az én korcsoportomnak is tartogat rengeteg olyan utalást, ami abszolút mosolyra késztetett. A humor keveri a gyermeki egyszerűséget, a blődséget és helyenként bőven morbid is. Nem egy Rick és Morty, mert annyira azért nem bevállalós, de szent meggyőződésem, hogy egy felnőtt viccesebbnek fogja találni, mint egy gyerek. Az itt-ott előbukkanó drámai részek kiválóan működnek, már csak azért is, mert a fő és mellékszereplők nagyon gyorsan az ember szívéhez tudnak nőni.

A horror elemek pedig gyermeki, amolyan "Bátor, a gyáva kutya" szinten indulnak, majd az utolsó három részre... hát emberek, azt tíz év alattiaknak nem mutogatnám. Leginkább azt tudnám rá mondani, hogy Lovecraft lenézett a készítőkre és nagyot bólintott. Brutális. Nagyon. Majdnem nekem is rémálmaim lettek tőle.

A sorozat minden ízében kiváló és egy teljes történetet tár elénk, amit ugyan hatmillió módon lehetne folytatni, mégsincs az emberben hiányérzet, amikor az a bizonyos utolsó credits lista elindul, mert minden tökéletesen le lett zárva. És mondanom sem kell, hogy egy picikét elérzékenyültem... oké, sírtam, mint egy pólyás csecsemő... na jó, nem, de értitek mire célzok.

Nem tudom tehát eléggé ajánlani. Elképesztően vicces, érdekes, imádnivaló karakterekkel, kiváló, kerek egész történettel, egyszóval minden, amit egy rajzfilmsorozattól elvárhat az ember. Az openingje pedig abszolút kedvencem lett, ahogy maga a sorozat is.


Második poszt
Két említésre sem nagyon méltó kitérő után végre megnéztem egy olyan animét is, amiről érdemes beszámolni. Ez pedig nem más, mint a Boku no Hero Academia!


A történet szerint a világon szinte mindenkinek van valamilyen szuperképessége, a szuperhősők és szupergonoszok pedig teljesen hétköznapi jelenségek. Ebben a közegben hősünk totál átlagos, ám szíve egy igazi hősé. Élete úgy alakul, hogy a legnagyobb hős képességekkel vértezi fel, s a srác bekerül a legelitebb hősképzőbe. Teljesen átlagos shounen történet, annyi pikantériával, hogy ha hősünk használja a képességét, akkor eltörik az a testrésze, amit éppen megerősített. Egy ütés egy győzelem, egy törött kar.

A rajzolási stílus érdekes, majdhogynem egyedi manapság, a karakterek teljesen jól működnek, noha nem kell tőlük drámai magasságokat várni. Sok a klisé, de ettől eltekintve az anime igazán pörgős, magával ragadó, nagy sodrású alkotás, amit majdnem egyben néztem végig és ez tőlem nagy szó.

Annyi negatívumot kell megemlíteni, hogy klasszikus shounen révén, temérdek mennyiségű visszaemlékezés van benne. Részenként úgy kb öt perc az, ami az előző epizód másolata és ez, ha az ember nem hetente egy részt néz, bizony roppant idegesítővé válhat. Hála az égnek a tekerés lehetőségének! Viszont összességében abszolút nézős ez a Boku no Hero Academia. Kicsit réteg anime, mivel szerintem csak azok fogják értékelni, akik szeretik és ismerik már valamennyire a shounen műfajt, de azért nyugodtan lessen bele mindenki! Külön öröm, hogy a második évad idén tavasszal már el is rajtol!


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!