Nyeri vagy nem nyeri?

Írta Conquistador Dátum 2008-05-19 20:55 Hozzászólás 1 Olvasta 1551 | Rovat: Sport »

2008. május 18-a. Otthon, Tatán tartózkodom, így ismét legkedveltebb hobbimnak élhetek: vagyis szörfölhetek kedvenc tematikus csatornáim között, nevükön nevezve: az Eurosport 1-2 és a Sport 1-2 között. Éljen, 13:00-kor nagy nehezen fel is ébredek, gyorsan megejtem szokásos kis dolgaim, és utána kinyitom a tv-t. Kezdésként Eurosport, MotoGp. Abszolút izgalmas futam, a Doktor úr, Valentino Rossi oktatja a mezőnyt. Tökéletes. Kis szépséghiba, hogy Talmácsi ismét betlizett, de ez már nem ráz meg annyira.

Szóval jól indul a nap, remek a felvezetés a várva várt teniszeseményhez, az ATP Master Verseny hamburgi döntőjéhez. A körülmények adottak: szép idő, a világranglista első két helyezettje gyürkőzik egymással, immáron sokadszorra Roger Federer Rafael Nadal-lal. Én, mint megrögzött Federer rajongó gombóccal a torkában ül ilyenkor, tudván az előzményeket. Hogy mik is ezek az előzmények? Kettejük párharca nagy múltra tekint vissza, ezek nagyvonalakban: 2005 Roland Garros elődöntő, 2006-2007 Garros döntő, 2006-2007 Wimbledon döntő, és ezek csak a Grand Slam tornák végjátékai. Másik fontos tudni való, hogy salakos borításon Nadal a regnáló király, míg a többi, gyorsabb pályákon Federer az uralkodó. Most jön a kérdés, Hamburg milyen borítású verseny? Válaszom: salak. Akkor az ember mondhatná magában, minek ez a nagy izgalom, úgyis Nadal nyer. Nos, azért van mégis ez a nagy izgalom, mivel egy hű szurkoló mindig minden helyzetben reménykedik :), másik nem elhanyagolható tény, hogy egy évvel ezelőtt, ugyanitt, ugyanazon személyek csatájából Federer került ki győztesen, nem is kis fölénnyel, megszakítva a spanyol 81 (!) salakos mérkőzés óta tartó veretlenségi szériáját. Huh, tényleg izgalmas :)

Ennyit a múltról, lássuk az aktuális ez évi teljesítményeket, esélylatolgatásokat, és a tornán eddig nyújtott játékot. A szezon felemásan kezdődött mindkét játékosnak, Roger-nél a felemást helyettesíthetnénk a pocsékkal. Ebben valószínű szerepet játszott rejtélyes betegsége is, ami az első pár hónapban gyötörte őt. Azonban kár lenne erre fogni mindent, az utóbbi évekhez bizonyosan látható némi visszaesés. Rafa sem kezdett olyan jól, de amint elkezdődött a salak szezon –számára Monte-Carloval- rögtön belelendült.

A hamburgi torna folyamán mindketten simán meneteltek az elődöntőig. Itt Federer könnyedén verte a meglepetésember, olasz Seppit. Nadal azonban nehéz ellenféllel találkozott: a világranglista harmadik, idei ATP Race-t vezető, Novak Djokovic-al. Ez a mérkőzés nem csak a fináléba jutásról döntött, hanem arról is, hogy esetleg 2005 (!) óta először, a ranglista másodikját már nem Nadalnak hívják, hanem Djokovicnak. Nívós meccsen végül a spanyol izomember felőrölte a szerb fiú ellenállását, így létrejött az álomdöntő.Végre el is kezdődik. Minden pontnál szinte tűkön ülök, de úgy tűnik nincs miért, Federer parádézik, elhúz az első szettben 5:1-re. Félve örülök, Nadalnál soha nem lehet tudni. A spanyol fiú kikéri az orvos segítségét, úgy látszik izomhúzódása van. Riporterek már temetik, „valószínű fel fogja adni” és az ember már elkezd hinni benne, hogy igen, meg lesz Rogernak. És ekkor, mint annyiszor máskor, jön a hidegzuhany. A szurkoló az őrület és a szívszélütés határán kénytelen elfogadni, hogy kedvence egyszerűen nem képes átlépni saját árnyékán és sorra veszti el a fogadójátékot, az adogató játékot, a szettet, az önbizalmát, a hitét, a kedvét és kitudja még mit.. A második szett dramaturgiailag nagyon hasonló, Roger elhúz, majd visszaengedi a mérkőzésbe ellenfelét. Ugyan végül rövidítésben megnyeri a szettet, viszont a harmadikban szörnyű játékkal, lelki mélypontokkal teletűzdelve elveszti a szettet és egyben a meccset is. Kavargó rossz érzéseim vannak: düh, agresszivitás, letörtség, szomorúság, és ezt mind egy nyamvadt tenisz összecsapás miatt. Biztos sokan hülyének néznek, de ez nekem nagyon fontos, meg tudnak viselni ilyen dolgok. Én túllépek ezen, viszont abban kételkedem, hogy a svájci fenoménnak is ilyen ’egyszerűen’ menne. Többször előfordult már ez vele, a szakértők nemhiába beszélnek Nadal-fóbiáról, Nadal-effektusról. Elsősorban önmagát kell legyőznie. Egyedül, vagy, ha úgy nem megy, pszichológus segítségével, mert a tudása meg van hozzá. Különben nem fog sikerülni élete nagy célját teljesíteni, megnyerni a Roland Garrost.

Hogy sikerül-e neki? Vagy Nadal nyer ismét, sorrendben negyedszer? Hamarosan választ kapunk rá, május végén ugyanis kezdődik a torna. Amúgy természetesen gratulálok Nadalnak a hamburgi győzelméhez, el kell ismerni, nagy küzdő. És sok sikert mindkettejüknek a Garrosra, a döntőben játsszanak egy remek csatát….

Köszöntem


Hozzászólás
Conquistador Conquistador
2008-06-07 10:09
Összejött a Federer-Nadal döntő ismét. Sorozatban 3. Garros döntőt játszák ők. Vasárnap 3-tól látható eurosporton.
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!