Deadpool és más semmi

Írta Papa Dátum 2016-02-28 19:32 Hozzászólás 0 Olvasta 2343 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Hosszas várakozás után csak elkészült az a bizonyos Deadpool film, amire a rajongók áhítoztak. Vajon sikerült felnőnie a nagy elvárásokhoz? Mi megnéztük a filmet és most, pár hét elteltével, már készen is vagyok, hogy írjak róla néhány sort.

Gyors szinopszis, ha az előzetesekből valakinek nem jött volna át. Wade Wilson egy zsoldos. Egészen jól alakul az élete, összejön a nagy szerelem, aztán a rák meglehetősen agresszív és abszolút halálos változatát diagnosztizálják nála. A legnagyobb baj közepette megjelenik egy kétes alak, aki megígéri, hogy nem csak meggyógyítják Wilson-t, de még szupererőket is adnak neki. Noha hősünk nem igazán hiszi el, amit hall, sok választása nincs, így alkut köt az ördöggel.

A kísérletek során öngyógyító erőre tesz szert, azonban kiderül, hogy nem hőst, hanem rabszolgát akarnak belőle képezni, akit aztán eladnak a legtöbbet fizető vevőnek. Wilson elméjét azonban nem lehet egykönnyen megtörni, talán mert már alapból őrült, így megszökik fogvatartói karmai közül. A dolog pikantériája, hogy a kísérletek és újdonsült erejének hála, olyan vonzó lett, mint Freddy Krueger egy rosszabb napon.

Innentől pedig jöhet a klasszikus bosszúállós sztori, mégpedig igencsak üdítő formában prezentálva.Mit lehessen mondani? A Deadpool jó. Nem kicsit, nagyon. Nagyon-nagyon. De úgy igazán! A humor teljesen gyerekes, otromba, sértő, morbid és mocskos... imádtam. Az akció gyors, kegyetlen, véres... imádtam! A csipetnyi dráma remekül működik és mindig a megfelelő pillanatban robban bele egy kis humor. Az időzítés meg az egész filmre jellemzően remek. A poénok gyakorta váratlanul érkeznek és nagyon odavágnak a rekeszizmoknak.

A karakterek teljesen egysíkúak, ugyanakkor zseniálisan elborultak, jól illeszkednek a történetbe és a film alkotta világba. A színészek egytől-egyik remekül teljesítenek, azonban fontos megjegyezni, hogy ez bizony Ryan Reynolds műsora. Azt mondani, hogy brillírozik, mint Deadpool, nem mondana eleget az alakításáról. Őt erre a szerepre teremtették és nagyon remélem, hogy még rengetegszer fogja magára húzni ezt a piros hacukát, hogy virgácsot vigyen a rosszarcúaknak.

Az egész filmet áthatja nem csak Reynolds karakter iránti rajongása, hanem az is, hogy az egész stáb élvezni látszik, amit csinál. Lényegében egy hatalmas költségvetésű rajongói film ez, ami bizonyítja, hogy a legtöbb nagynevű stúdió és holivudi producer az esetek jelentős részében egyáltalán nem tudja, mire vágynak a nézők.

Elvetemült Deadpool rajongóként teljes mértékben meg vagyok elégedve. Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy Kolosszust sem sikerült még egyetlen X-men filmnek sem ilyen jól ábrázolnia, azt hiszem mondhatom, hogy minden tekintetben tökéletesen teljesített a Deadpool. Persze, beleköthetnék abba, hogy az eredet sztori nem egészen klappol, de könyörgöm, a karakter él, lélegzik és működik. Ki nem tesz rá, hogy egy kicsit átírtak néhány helyszínt, amikor Blind Al néhány percétől egy hétig feküdtem a röhögéstől. Vagy amikor Deadpool kiszól hozzánk és nem narrátorként, hanem valóban beszélve, a filmbeli többi karakter legnagyobb értetlenségére.

Oké, Deadpool klasszikus skizofréniája hiányzott egy kicsit és a hallucinációi is csak a legvégén kaptak egy rövidke szerepet, de megint csak azt tudom mondani: kit érdekel? Plusz, úgyis jön a második rész, szóval van mit beletenni.

Azt még muszáj elmondanom, hogy ez a fajta humor nem mindenkinek fog bejönni. Ha valakit sért, vagy bárdolatlannak találja a maszturbálással való poénkodást, vagy mondjuk a gyermeteg káromkodást, akkor inkább ne nézze meg a filmet. Arról nem is beszélve, hogy gyerekeknek egyértelműen nem ajánlott, hacsak a szülők nem akarják utána elmagyarázni, hogy a bácsi mit csinál azzal a plüss unikornissal, vagy éppen, hogy mi történt Wilson-nal a nemzetközi nőnapon.

A magam részéről viszont imádtam! Talán már említettem, de imádtam! Még-még-még, ebből nem lehet elég! Ha jól tudom lemezen bővített változat is meg fog jelenni, plusz remélem, hogy nem hagyják ki a ziccert és lesz Deadpool-os rendezői kommentár is hozzá, tehát van mit várni. A második részről nem is beszélve.

Szeretném, ha több képregényes feldolgozás kapna olyan remek, rajongói stábot, mint a Deadpool. A magyar szinkron pedig jelen esetben jól működött. Nem akarom agyondicsérni őket, de be kell valljam, attól féltem a legjobban, hogy a magyar változat tönkre fogja tenni a filmet, ám szerencsére nem így történt. Azért persze az eredeti nyelven lesz ez az igazi, de addig is irány egy mozi és tessék megnézni a Deadpool-t!Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!