Felnőtt a hangya-boy (Ant-Man)

Írta Pactolous Dátum 2015-08-14 21:14 Hozzászólás 0 Olvasta 1286 | Rovat: Kritika »

Régebben, amikor még aktív képregény olvasó voltam, az épp megújulni vágyó Pókember magazin viccrovatában olvastam a Marvel univerzum legfeleslegesebb és legrövidebb életű szuperhőséről, a Bolygóvonzó emberről. Ha nem érted, miért nem élt sokáig a delikvens, elég csak belegondolni szupererejébe... Nos, amikor meghallottam, hogy egy bizonyos Hangyaemberről is készül tripla A-kategóriás, nagy költségvetésű, igazi hollywood-i blockbuster, egyszerre fogott el a röhögőgörcs és az értetlenkedés. Aztán tessék...!

Egy jó párszor megfogadtam már magamban, hogy ne ítéljek elsőre - főleg animéknél -, és azért ahogy közeledett a mozizás napja, egyre inkább kezdtem úgy érezni, hogy nem lesz az Ant-Man rossz. Ráhangoltam magam az előzetes többszöri megnézésével, megnyugtatott Papa, hogy ezt nem a Pókemberekért felelős kontárok hegesztik, és hát... Hangyaember (illetve Hangya), na! Ha pocsék lesz, legfeljebb kínomban nevetek egy sort, nem? De hát nem lett az. Szerencse, mert így durvább kiképzést kaptak rekeszizmaim!


De miért is jó az Ant-Man? Kezdjük azzal, hogy a film nem veszi komolyan magát. Nem is lehetne, hiszen már az alapötlet is röhejes. Ami működött a 60-as években, az 2015-ben már nem igazán, épp ezért nyakon öntötték a művet egy jótékony adag öniróniával. A humor A Galaxis Őrzőit idézi, akinek bejött az abban szereplő poénáradat, az ezt a filmet is imádni fogja. Mi kellhet még? Jó színészek? Épkézláb sztori? Remek látvány? Fűzzük még össze esetleg az elkövetkezendő Marvel mozikkal? Jelentem, beírhatjuk a pipákat az ellenőrző lapra!

A történet szerint Hank Pym (az első Hangya) létrehozta azt a technológiát, ami képes az atomok közötti kötéseket megváltoztatni, azaz zsugorítani/nagyítani. Amikor rájön, hogy a S.H.I.E.L.D. ezt katonai célokra használná fel, feljegyzéseit eltemeti, titkosítja és visszavonul a
Tanulságos program a film előtti előzetesek megtekintése! Amellett, hogy életemben először keltette fel érdeklődésemet egy Guy Ritchie film, rájöttem, hogy a vígjáték műfaja halott, de legalábbis válságos állapotban van. Vagy az én ízlésem tért le a pályáról valamikor, de a Chevy Chase-féle vakációs filmek folytatásaként beharangozott Vakáció (ehh...) olyan szintű meggyalázása kedvenc stílusomnak, hogy az már fájdalmas. A nézőtér egy emberként nevetett a rosszabbnál-rosszabb jeleneteken, csak Papával ketten meredtünk dermedten a vászonra, és kérdeztük magunktól: mi történt?
külvilágtól, hogy ne kerülhessen dédelgetett gyermeke rossz kezekbe (mármint az Ant-Man technológia, nem a filmben is szereplő lánya). Telnek-múlnak az évek, nem is lenne konfliktus, ha valaki másnak nem sikerülne Hank kutatásainak közelébe kerülni. A veszély fenyegető, és az öreg Hank elhatározza magát, hogy egykori protezséjének, Berki Krisztiánnak... izé, Darren Cross-nak kijár egy alapos fejmosás. De mivel rajta már meglátszódnak az idő vasfogharapásai, egy különleges ifjú titánt választ ki erre a feladatra.

Főhősünk azzal tűnik ki az eddigi Marvel szépfiúk tömegéből, hogy igazából nem is hős. Scott Lang egy zseniális besurranó tolvaj, hihetetlen érzéke van a zajmentes tárgyeltulajdonításhoz, de sajnos egy nagy médiahírt kavart sikertelen rablás után lesittelték, filmünk idején szabadul éppen a börtönből. Nem akarja a világot megváltani, nem indít monológot minden egyes igazságtalanság megtapasztalásakor és nem issza eltartott kisujjal a négyórai teát. Viszont mindennél jobban vágyik arra, hogy valaki felvegye és munkába állítsa, annak ellenére is, hogy börtönviselt, valamint meg akar felelni annak az apaképnek, amit rajongott és imádott lánya támaszt irányába. Hank és Scott sorsa persze összefonódik, és onnantól kezdve megindul a kiképzés és a nagy akció megtervezése.


Az "Ant-Man" magyar feliratos előzetese

A sztori a képregények bájaival operál: egyszerű, de pont elég. Dráma nincs sok, az is csak egy-egy beköszönés erejéig, inkább az akció és a humor kapott szerepet, nagyon helyesen. Ahogy a mozi után elcsiripelten a neten: nem egy intellektuális tápanyag, de fuck that! Számomra épp ezért volt élvezetes. A Marvel kitűnő érzékkel választotta ki a szereplőket is: Phoebe Buffay férje, Paul Rudd prímán hozza a lezser tolvajt, és szépen felnő a feladathoz. Látszik, hogy élvezte a szerepét. Michael Douglas-en a film végéig gondolkodtam, hogy tényleg Michael Douglas-t látom-e, és igen! Az ő alakításával sem volt probléma. Berki... izé, Corey Stoll-nak már a feje látványától is üthetnékem támadt, nem csoda, hogy a főgonosz szerepét kapta meg. Evangeline Lilly zavart egy picit, nem tartom csudaszép nőnek, ezzel a hajjal (parókával?) meg pláne nem. De a legjobbakat Scott tolvajbandáján nevettem, frenetikusak voltak! Abszolút humorforrások, ők a kirendelt suttyók, jelenlétük viszont egyáltalán nem volt zavaró, Csöre Gábor szinkronja ellenére sem! Apropó szinkron: meglepő, hogy teljesen korrekt volt. Talán van remény még fejlődésre?

Ahogy azt már megszokhattuk mostanság, a látvány ott volt! Nem kúrt oda a széktámlához, de mindenképp érdemes volt moziban, nagyvásznon megnézni! Eleve adja magát, hogy egy kicsinyítő képességekkel rendelkező szuperhős filmje szemnek kedves látványt nyújtson, hiszen rengeteg potenciál van benne. Szerencsére a készítők ki is használták, lesznek itt hatalmas hangyák, nagy kádak, kukoricás sűrűségű szőnyegek, fojtogatóan szűk bőröndök, és vérszomjas Thomas gőzmozdonyok! Elképesztő ötletességgel választották ki a miniatürizált jelenetek helyszíneit, és még ide is képesek voltak humort becsempészni.

Úgyhogy összhatását tekintve az Ant-Man egy kiváló szórakozás, én nem is nagyon tudok rajta fogást találni. Szimpatikus volt a történet kisléptékűsége, hogy semmi világrengető dolog nem történt, valahogy ez jól állt a filmnek. Ennek fényében viszont túl sokat ne is várjon senki tőle: egy egyszerű mozi ez, ami kikapcsol, szórakoztat, plusz ízt ad, ha képben vagy a Marvel filmekkel, de ha nem, az se gond, önálló értékű mű. Annak viszont nagyon az, kettős vonallal aláhúzott, szövegkiemelő filccel kiemelt darab, amit mindenképp érdemes megnézni!


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!