Megtanítunk angolul... ha belehalsz is

Írta Papa Dátum 2015-06-29 20:33 Hozzászólás 5 Olvasta 1165 | Rovat: Megtanítunk angolul »

Mit mondhatnék, régen nem jelentkeztem és bárcsak jó szívvel hazudhatnám, hogy azért, mert ezt a rovatot készítettem elő. Nem így volt. Mi lesz ebből a meglehetősen hirtelen ötletből? Az idővel biztosan kiderül, most azonban foglalkozzunk a jelennel és vázoljuk fel a tényállást.

Fejembe vettem, hogy amolyan közösségi alapon szerveződve, elkezdünk itt a honlap keretein belül, angolt tanítani. Ingyen és bérmentve, nem feltétlenül adott időközönként jelentkező leckékkel. Lehet, hogy kicsit csapongósak leszünk, sőt, az is előfordulhat, hogy egyáltalán semmilyenek sem leszünk. A lényeg, hogy én elindítom a dolgot, ha már az én szellemi gyermekem, aztán remélhetőleg mások is csatlakoznak ehhez a projekthez.

Vágjunk is bele a lecsóba, mégpedig rögtön nem egy nyelvleckével. Sokkoló fordulat, ugye? Én már csak ilyen fordulatos személyiség vagyok. Mielőtt konkrét angolozásba vetnénk magunkat, szeretném elárulni, hogy szerintem hogyan érdemes a szókincset és a nyelv megértését fejleszteni. Elárulom, hogy számomra mi az, ami működött és noha nem vagyok egy nyelvtani zseni, az vitán felül áll, hogy szinte bármit megértek és magamat is megértetem bármilyen közegben.

Nem kell nagyon megijedni, ugyanis az első tanácsom az, hogy tessék rengeteg sok angol nyelvű zenét hallgatni! Sokat. Rendszeresen, ha lehet éjjel-nappal. Tanulás szempontjából nem feltétlenül rap nótákkal kezdeném és hanyagolnám azokat a dalokat is, amelyekben a szöveg 3-4 szó ismétléséből áll. Ha pedig még egy kis időtök is van a gyakorlásra, akkor a következőket kellene tennetek.

Először hallgassátok meg a kiszemelt számot, csak úgy magában. Figyeljetek és igyekezzetek elcsípni az összes szót. Ezután szerezzétek be a dalszöveget, amire online temérdek lehetőség van (pl: itt). Majd hallgassátok meg újra a számot, ezúttal azonban olvassátok közben a szöveget. Nem megérteni kell, az első cél az, hogy minden egyes szót felismerjetek. Hogy szokjátok a kiejtésüket. A harmadik lépés pedig, hogy bizony ki is kell mondani ezeket a szavakat.

A nyelvtanulók gyakori problémája, hogy tanulás közben nem beszélnek. Bármilyen angol szöveget látsz, hangosan olvasd fel. A bátrabbak akár az utcán is megtehetik. Szokjátok a kiejtést és próbáljátok leutánozni.

Van még egy tippem, ami pedig az, hogy tessék sok angol nyelvű filmet/sorozatot nézni. Megint csak a probléma, mi? Először lessétek meg magyar felirattal, hogy tudjátok pontosan mi történik, hogy ne okozzon gondot az elmétekben a megértés és így egyedül a kiejtésre tudjatok figyelni. Ezután tessék belőni egy angol feliratot és a zenehallgatáshoz hasonlóan a hanggal együtt olvasni a szöveget.

Pro-tip, hogy ebben az esetben állítsátok meg akár mondatonként is az adott filmet. Hallgassátok meg a mondatot, nyomjatok egy szünetet és mondjátok ki ti magatok is. Bagatell dolognak tűnhet, de ez működik. Kisgyerekeknél sokkal jobban, hiszen nekik még máshogy van huzalozva az agyuk, de idősebb korban is baromi sokat segít, ráadásul meglehetősen szórakoztató is tud lenni.

Szerintem ezekkel a módszerekkel el lehet indulni az angoltanulás útján. A többiben pedig igyekszünk majd mi segíteni, ebben a rovatban.

See you next time! (amikor is megmondom ez a mondat mit jelent)Hozzászólás
PetiX PetiX
2015-07-01 14:56
Az nem kevés munka lenne, viszont amúgy is vannak olyan oldalak, ahol azt is szemléltetik. Általánosságban igaz, hogy fentről lefelé, balról jobbra húzzák a vonalakat, ezáltal a legtöbb kanji írásmódját nem nehéz kitalálni.
Továbbá én elsősorban az olvasást tartom szem előtt, hiszen kézzel írni, még magyarul is ritkán szoktam. :D
Papa Papa
2015-06-30 20:59
Én betettem a könyvjelzőim közé :D Mondjuk jó lenne őket nem csak leírva látni, hanem magát az írást. Úgy értem a vonás sorrendet.
PetiX PetiX
2015-06-30 19:44
Áááá, még én is tanulom :D csak a saját készítésű kanji memorizáló oldalamat tudom felajánlani :D

http://mpsf.byethost22.com/kotoba/

Ide mindig feltöltöm az új szavakat, amiket tanulok, szal ennyit tudok megosztani a közzel :D
Papa Papa
2015-06-30 15:58
PetiX mester nem gondolja, hogy ő pedig egy japán nyelvoktató kurzust indíthatná nálunk? :D
PetiX PetiX
2015-06-29 21:07
面白い。。 :D:D
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!