Ezt ne seperd félre! (Dennis Sheperd - Fight Your Fears)

Írta Pactolous Dátum 2015-05-24 11:56 Hozzászólás 0 Olvasta 2118 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Germániából származó szépfiú haverunk Dennis Sheperd utoljára (de akkor első alkalommal) 2011-ben jelentkezett szerzői albummal. Az A Tribute to Life egy kellemes, de nem túl kiemelkedő lemezként maradt meg emlékezetemben; persze remek slágerek szerepeltek rajta, ez nem is vita tárgya, de más erőssége nem igazán volt. Vajon az ezúttal közösségi finanszírozásból tető alá hozott második dobás képes többet nyújtani?

Ha szigorú vagyok, akkor a Fight Your Fears nagyjából egy ugyanolyan jellegű dalcsokor, mint az előző. A számok mindenféle koncepció nélkül követik egymást, nincs szépen kirajzolódó ív, kohéziós erő, inkább csak egy válogatás az elmúlt évek slágereiből és az újonnan elkészültekből. Ha az engedékeny énemet engedem az előtérbe, akkor viszont szám vonala mosolygós görbét rajzol le, hiszen Dennis új nótái minden tekintetben megállják a helyüket, úgyis mondhatnám, hogy még a legkevésbé kedvelt is elérte nálam a "korrekt" jelzőt. Ahogy szoktam mondani volt vala, ez az a színvonal, amit minimum hozni kéne minden dalszerző producernek. Hogy most ebből a kettő véleményből melyik lesz nálam a domináns, talán kiderül a cikk végére, addig is vegyük elő a dalokat!


Where I Begin (feat. Katty Heath)
Jól jegyezzük meg, milyen világot mutat be nekünk az első szám, ugyanis körülbelül ezt hozza majd az egész lemez. Ezt nem szemrehányásként írom, hisz már ez a dal is megmutatja, hogy Dennis kisujjában ott van minden, ami egy jó, slágeres trance lemezhez kell: remek ének, nagyszerű hangszerelés, ügyes szintik és legfőképpen semmi felesleges, oda nem illő, más stílusból hozott elem.

Heart of Courage (feat. The Masques)
Talán kicsit sarkítottam egy picit az előbb, ugyanis ez a nóta igenis tartalmaz más zenei megoldásokat. Ha azt írom, hogy 'epikus nagyzenekari hangzás', attól már én magam ijedek meg, és ugranék ki az ablakon (nem esnék nagyot, nem emeletes házban lakom), de nem teszem, ugyanis Dennis nem követi az Andrew Rayel-féle unalmas, kiszámítható, 'egykaptafa' szánalmat. Igaz, nem is találta fel a spanyolviaszt, egyszerűen csak feldolgozta a Two Steps from Hell formáció számát (saját név alatt... khmm... ejnye), de azt legalább ügyesen tette és az alapanyag egyszerűen fergeteges. Így is át lehet emelni a klasszikus zenét...

Starlight (feat. Christina Novelli)
Jóformán már csak szerény személyem és Korda György nem adott elő dalt Christina-val, most már Dennis is beállt a sorba. Véleményem szerint kezdik túlhasználni a hölgyeményt, kevés olyan számot hallottam eddig, ami egyáltalán egy kicsit is megközelítené a Concrete Angel minőségét, és itt sem beszélhetünk erről. Korrekt, kellemes, de semmi több.

Dare to Dream (feat. Katty Heath)
Enyhén megbolondított dallamvezetés, amit egy príma szintetizátor terelget tova, és Katty éneke sem ad okot panaszra. Meghozta a kedvemet ahhoz, hogy ezt keverhető, hosszabbított formában is meghallgassam.


Ízelítő az albumból

Les Ailes (feat. David MeShow, Francis Gaulin & Julia Westlin)
A lemez legmeglepőbb száma, legalábbis a trance műfajában elég ritkán hallok francia nyelvű számot. Megvan a veszélye, hogy aki nem szokott hozzá ehhez a nyelvhez, annak nem nyeri el tetszését a nóta, pedig szerintem az album egyik fénypontja. Ha a 'franszoá' hangulatot nem is vesszük figyelembe, a melódiák akkor is ülnek, ehhez pedig egy kifejezetten lágy majd jobban beinduló megszólalás társul. Nálam nagy kedvencemmé vált.

Neocortex (feat. Artisan)
Egy leheletnyi Coldharbour-feeling lengi körbe ezt a dalt, ami egyeseknek jó pont, másoknak lehet nem annyira. Én nem tudok dűlőre jutni, szerintem ebben a dallamban sajnos csak ennyi van; derekasan helyt állt, de visszadúdolni már nem tudnám.

Edge of the World
Egy régi ismerős 2012-ből, úgy látszik ilyeneknek is jutott hely. Nem nagy baj, hiába 3 éves a drága, mind hangszerelésében, mind hangulatában ideillik. Emellett pedig egész jó is, úgyhogy nincs mit magyarázni, haladjunk tovább.

We Are (feat. Sylvia Tosun)
Tavalyi nagy kedvencem az angyali Sylvia Tosun énekével felvértezve. Annak a tipikus példája, amikor tulajdonképpen semmi forradalmit nem tár elénk a dal, de amúgy meg egy kerek egész, ráadásul egy olyan fergeteges kiállással, amit jobb helyeken tanítanak. Mestermű!

Come Alive (feat. Mark Frisch)
A másik eset az, amikor az istennek sem akar a füledbe mászni a nóta, pedig minden esély adott. Számomra ez a szám ilyen, egyszerűen csak úgy van, tölteléknóta, nélküle is meglettem volna, pedig aztán tényleg kevés hibát tudnék felróni neki...

Two Worlds (feat. Talla 2XLC)
Szemfüles trance hallgatók már ismerhetik ezt a számot is, ehhez a nagy öreg, Talla2XLC társult be. Szerintem nem lett akkora durranás, amekkorát előre vetítene egy ilyen kollaboráció, de távol áll a rossztól is. Igazából pont odavaló, ahova valószínűleg szánták: a táncparkettre.

Runaway (with Cold Blue feat. Jes)
Sokadik dobása a Dennis és Cold Blue párosnak és szerintem méltó folytatása a közös munkáknak. Tavaly legalábbis ezt a számot is beraktam kedvenceim közé, ami persze nem jelent semmit, csak azt, hogy nekem tetszett. Várjunk csak, itt ebben az írásban most más nem is számít... na akkor ezt is megbeszéltük! A többit meg tudjátok: faja ének á la Jes, pöpec hangzás, fain dallamok...


A "We Are" című dal videoklipje

Sky (Fight Your Fears) (feat. Dito)
Eljött az ideje a (félig-meddig) címadó tételnek is, aminek én mindig kiemelt szerepet tulajdonítok, sokszor feleslegesen. Itt is azt hittem egy pillanatra, hogy valami monumentálisat kapok, de nem csapott orrnyergen a katarzis, a kiteljesedést elvitte a harmadolós csapatás. Legjobb esetben is érdekes nóta...

Every Word (with Cold Blue feat. Ana Criado)
Még egy közös alkotás a Runaway után, ami sajnos a gyengébb verzióban került fel ide. Persze érthető, az uplifting változat kilógott volna a sorból, de az erősebb, ütősebb, ráadásul más alapot kapott az ének is, ami jobban áll neki.

Summer
Baljóslatú cím, és a kezdés is megijesztett: így szoktak kezdődni a house-os beütésű dolgok. Bár van benne valami, a helyzet egyáltalán nem vészes. A dal maga könnyed, tényleg strandra való, szerintem épp ezért szerethető, meg is jött a kedvem a csobbanáshoz...

Bring You Home (feat. Chloe Langley)
Újabb ismerős az óévből, egy újabb favorit, ami azóta már Ronski Speed remixben is hódít. Minden elemében telitalálat, ha az éneket nézzük, ha a hangszíneket, akármit. Az ilyen számokért érdemes trance-t hallgatni!

Wanting (feat. Molly Bancroft)
Az a sejtésem, hogy Dennis és Molly az előző albumon szereplő és onnan remek nótává kinövő Silence-et szerették volna folytatni. Nem érzem úgy, hogy ezt sikeresen abszolválták, egy sokkal jellegtelenebb dalról van most szó. Ugyanakkor az is igaz, hogy a fentebb említett nagy testvér is feldolgozva aratott sikert szóval... majd meglátjuk.

So Many Hearts (feat. Elliot Johns)
Utolsóként egy régi ismerőst is üdvözölhetünk, azt az Elliot Johns-t, aki anno Nic Chagall What You Need című bombájában énekelt. Ezt csak érdekességképp jegyeztem meg, nem szabad ahhoz hasonlítanunk ezt a záróakkordot! Sőt, mint zárás se várjunk tőle sokat, én a magam részéről hallok benne potenciált, de várok inkább egy jó remixre.


A "Bring You Home" című szám videoklipje

Ahogy fentebb is írtam, aki belefutott anno Dennis első lemezébe, az most sem fog csalódni. Ugyanaz a felépítés, ugyanaz a színvonal, de az összkép mégis egy picit kellemesebb. Talán egy lepkeszellentésnyit nagyobb durranást vártam volna, de összességében, az apró hiányosságok ellenére remekül elszórakoztatott Dennis. És most őszintén, mi más számítana? Nem kell mindig revolúció. Hozza a kötelezőt, egy picit túl is mutat azon, úgyhogy mindenképp érdemes meghallgatni, a Fight Your Fears egy príma dalcsokor, trancereknek erősen ajánlott!

01. Where I Begin (feat. Katty Heath)
02. Heart of Courage (feat. The Masques)
03. Starlight (feat. Christina Novelli)
04. Dare to Dream (feat. Katty Heath)
05. Les Ailes (feat. David MeShow, Francis Gaulin & Julia Westlin)
06. Neocortex (feat. Artisan)
07. Edge of the World (Radio Edit)
08. We Are (feat. Sylvia Tosun)
09. Come Alive (feat. Mark Frisch)
10. Two Worlds (Radio Edit) (with Talla 2XLC)
11. Runaway (Radio Edit) (with Cold Blue & Jes)
12. Sky (Fight Your Fears) (feat. Dito)
13. Every Word (Club Mix Edit) (with Cold Blue & Ana Criado)
14. Summer (Album Mix)
15. Bring You Home (Radio Edit) (feat. Chloe Langley)
16. Wanting (Molly Bancroft)
17. So Many Hearts (feat. Elliot Johns)


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!