Bosszúállók újratöltve

Írta Papa Dátum 2015-05-09 20:41 Hozzászólás 0 Olvasta 2113 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Eljövendett hát Ultron kora... és nagyon gyorsan vége is lett. Hogy ez most jó, vagy rossz nekünk, vagy esetleg csak meh, arra az alábbi sorokban igyekszem fényt deríteni.

Kezdjük azzal, hogy néhány dolgot tisztázunk. Nem fogom állandóan kiírni, hogy "szerintem", vagy éppen "úgy vélem", meg hasonlók, szóval ezt mind tessék szépen hozzágondolni a leírtakhoz, mégpedig azért, mert ebben a kategóriában nem ítélkezem, csupán véleményt nyilvánítok.

Aztán mi van még? Ja igen! Két gyors kérdés: Jó ez a film? Igen. Jobb, mint az első Avengers? Hááát.... nem. Hé, most azonnal tessék letenni azokat a köveket! Ahogy az előbb említettem, tessék hozzágondolni azokat a bizonyos varázsszavakat.

A film hatalmas, erőteljes nyitással eleveníti fel bennünk, hogy miért is szerettünk bele az Avengers-be. A történet pont ott folytatódik, ahol az Agents of SHIELD-ben abbamaradt... bizony, jól olvastátok. Hogy a Bosszúállók hol vannak és leginkább miért vannak éppen ott, az bizony mind az AoS sorozatból derül ki. A filmben is mondanak róla kb egy fél mondatot, de egyáltalán nem lehetne azt mondani, hogy elmagyarázzák. Sebaj, így is érthető minden, az akció pedig minden rajongó szívét meg fogja dobogtatni.

Onnantól pedig, egy szintén régebbi filmekből ismerős tárgy segítségével, kezdetét veszi a film jelenét képező cselekvéssor, mondhatni Ultron kora. Fontos megjegyezni, hogy Ultron megteremtése teljes mértékben ellene megy a képregényekből ismert megoldásnak, ám a dolog működik. Hihető és okosan van beleépítve abba az új univerzumba, amit ezek a filmek építettek maguknak.

Ám Ultron megjelenésével együtt néhány probléma is felüti a fejét. Nem mennék bele a részletekbe, de a csapat egymás ellen fordul, ismét komoly ellentétek ütik fel a fejüket, ezúttal pedig nem pusztán külső nyomásra. Ezzel nincs baj, főleg, mivel a következő Amerika Kapitány a Civil War (Polgárháború) nevet viseli, szóval ez azt a sztorit jól előkészíti. Viszont nem éreztem elég drámainak, keménynek ezt a szakadást. Túl gyorsan látszanak megoldódni a személyes ellentétek, úgy tűnik, mintha senkiben nem maradnának végzetes, mély tüskék. Ez pedig már baj.

A másik jelentős probléma, hogy noha Ultron egy kemény ellenfél, túlságosan sok humoros megszólalást kapott, így veszített a rettentőségéből. Arról nem is beszélve, hogy tervei leginkább egy régi Bond gonosztevőt idéznek és bizony meglepően gyorsan döngölik a földbe. Nem jelent akkora veszélyt, mint amire én számítottam. Vagyis a tervei igen, de elég könnyen meghiúsítják őket.

A behozott szerelmi szál egészen jól működik, noha egy kicsit fura, de működik. Sólyomszem is jelentősebb szerepet kapott, ami jó, viszont így Stohl Bucit kell még többet hallgatni a szinkronos vetítésen, ami nem olyan jó, de ezért nem hibáztathatóak a készítők. Ha pedig magyar szinkron, úgy érzem kilóg itt-ott a lóláb, főleg az előzetesekből ismerős jeleneteknél. Míg nem láttam eredeti nyelven nem mernék rá mérget venni, de lehet, hogy akad egy-két nagyobb elfordítás, de összességében egyáltalán nem zavaró.

A színészi teljesítmény, mint ahogy a látvány, az egysorosok és az egész film felépítése is, hozza a megszokott színvonalat, ám nem lép túl rajta. A lezárás jó. Mint film, jó. Mint előreutalás olyan dolgokra, amik még nem következtek be? Tökéletes. Azt mondanám, főleg a nyúlfarknyi kis extra jelenet miatt is, hogy az Avengers 2 egy átmenet. Egy híd a csapat megalakulása és igazi nagy harca között. Ami nem feltétlenül baj, csak így ez a film talán egy kicsit kisebb nyomot hagyott, mint vártam.

Az új szereplők nyúlfarknyi időt kapnak, de jók. Megint csak az a helyzet áll elő velük kapcsolatban is, hogy a jövőben jobbak lesznek. Sokkal. És fontosabbak is. Tehát ismét az összekötő kapocs jelenséggel van dolgunk. Az ikrek, akik megtartották a képregényes nevüket, noha Magneto nem az apjuk, jó eredet sztorit kaptak, volt okuk megjelenni és ügyesen integrálták őket a történésekbe. Ahogy egyébként Vision-t is, habár talán az ő felbukkanását máshogy oldottam volna meg.

A film főbb szálait elvarrják a végére és ahogy már említettem, sok utalást tesznek arra, ami még ránk vár. Itt pedig megemlíteném, hogy azért az utolsó mondatért Whedon-nak jár egy pacsi... a nyakára... egy nagy... öklös. Ha pedig már Whedon, noha elismerem, hogy nélküle egyáltalán nem tartana ott ez az univerzum ahol, de talán tényleg megérett arra, hogy kicsit abbahagyja. A Russo testvérek elképesztő munkát végeztek az Amerika Kapitány második részével, szóval tőlem megkapják az előzetes reménykedést.

Mit lehetne lezárásként mondani? Nos, ez egy remek film. Izgalmas, kevésbé humoros, mint az előző, érdekes és a rajongóknak mindenképpen kötelező. Sőt, tulajdonképpen mindenkinek az, aki szeretné a Disney-Marvel filmeket követni. Azonban erős meggyőződésem, hogy maga a történet átkötő kapocsként sokkal jobban megállja a helyét, mint önálló alkotásként. Utóbbinak is remek, ám keményen épít korábbi filmes ismeretekre és rengeteg fontos utalást tesz a jövőre. Nem változtatja meg a játékszabályokat, azonban megmutatja, hogy azok miként fognak hamarosan bukfencezni egyet.
Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!