Egy kiállítás képei

Írta Pactolous Dátum 2015-03-31 21:51 Hozzászólás 0 Olvasta 1114 | Rovat: Kritika »

Milyen egy jó sajtófotó? Informatív? Művészi? Provokatív? Humoros? Vagy csak simán szép? A 33. Magyar Sajtófotó Kiállításon mindegyik kategóriából láthattunk versenyzőket, és bármennyire is idegenkedtem először az ötlettől, hogy ellátogassak oda, az a másfél-két óra hamar és nem utolsósorban élvezettel telt el. Most miért mereszted a szemed drága olvasó? Néha írhatunk komolyabb dolgokról is nem?

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban megrendezett kiállítás immáron már 33. alkalommal jelentkezett jobbnál jobb (vagy éppen furcsábbnál furcsább) képekkel. Volt miből válogatni, hiszen 243 fotós 2738 pályázattal jelentkezett, ami összesen 7164 képet jelent. Kicsit fájt is a szívem, hogy ezeknek csak egy töredékét láthattuk (a kiállítást hirdető plakátra felfért még egy pár mozaikszerűen, de sajnos csak kis méretben - aki az összesre kíváncsi, annak a honlapra érdemes ellátogatnia). De mi értelme is van az ilyen képek kihelyezésének? Legtöbbünk nem fordít túl sok időt egy-egy újság átolvasásakor arra, hogy részletekbe menően kielemezze a cikkeket díszítő fotókat, hiszen nem különösebben izgalmasak.


2014. december 29., Papp László Sportaréna. A Magna Cum Laude együttes 15 éves jubuleumi koncertje.
(Fehér Bertalan)


A téli időszakban a madarak halászata néhány be nem fagyott területre koncentrálódik. Egy ilyen pillanatban a szürke gém szorításában préselődik a kifogott méretes hal.
(Máté Bence)


Kollinger Szabolcs végtagok nélkül született. Élete mégis teljes.Szerinte"elveszett emberaz, aki nem tud élni azzal, amije van" Kedvenc kutyája tásaságában is jól érzi magát.
(Pintér Márta)

Egyrészt ez az utóbbi állítás nem mindig igaz, másrészt pedig, ha már valaha is megakadtad a szemed egy jó fényképen, akkor máris van létjogosultsága egy ilyen rendezvénynek. Ahogy a kurátor is írja köszöntőjében, a sajtófotó a hétköznapok műfaja, nem feltétlenül bír művészi értékkel, de idővel azzá válhat. Sok helyen ezt én is érzékeltem: voltak képek melyek csak tudósítottak, akadtak melyek több réteggel, jelentéssel bírtak és előfordultak egészen művészi kompozíciók is. A téma és a készítő stílusa határozza meg a kép szerkezetét, jellemét, épp ezért rengetegféle alkotással találkoztunk és ez a változatosság jót tett a kiállításnak. Szóval ne ítélj elsőre, hanem merülj el a részletekben!


Köd Salgótarján felett a salgói várból fotózva 2014. december 6-án.
(Komka Péter)


Verebes Gábor profi ejtőernyős egy ujjal tartja Nagy Ákost, Magyarország legerősebb emberét a szálcsatornában, a csepeli Skyward szabadesés-szimulátorának avatóünnepségén.
(Veres Viktor)


Poppy gőzterápiázik fürdetés és masszázs után a Whitby-i luxus kutyahotelben és fürdőben 2014. január 13-án. Az angolok állatszeretetére építő luxus állat-hotelek gombamód szaporodnak az országban.
(Szabó Gábor)

A fotók számos témakört feldolgoztak: láthattunk épp jókor ellőtt természetfotókat, társadalmi, politikai történésekről tudósító képeket, szomorú aktualitással bíró alkotásokat, és meghitt vagy éppen humoros pillanatokat megörökítő lenyomatokat is. Verekedő ürgék, magyarországi hippi-goa party, költözésre kényszerített romák, boldog nélkülözésben élő tanyasiak, veterán sportolók, régi otthonukba visszatérő zsidók... talán ebből a rövid felsorolásból is látszódik, hogy tényleg sokféle hangulat előkerült. Pár kedvencemet kiválasztottam illusztrációul, de nem célom, hogy a hivatalos honlapra irányítsam az olvasókat és a karosszékből nyálazza át kényelmesen a benevezett darabokat. Akit egy kicsit is érdekel a fotózás vagy éppen a média ezen világa, annak bátran tudom ajánlani, hogy látogasson el a Capa Központba, május 17-ig megteheti. A kiállítás remek színvonalú, bár a feliratokkal akadtak néha gondok (elírások, ismétlések), a fotókat ízlésesen helyezték ki, a légkör csendes, nyugodt, és nem kell attól tartani, hogy a túl sznob közegben megéhezünk egy kis kaviáros pezsgőre.


Hatalmas tömeg - becslések szerint több tízezer ember - tüntetett békésen az internetadó ellen Budapesten, 2014.10.28.-án.
(Bődey János)Tüntetés a netadó ellen
(Huszti István)Rohammunka a Várkert Bazár harmadik ünnepélyes átadása előtt. A vezeték javításához ásott gödör szűkre sikerült. Beleállva nem lehetett lehajolni, a gödör széléről pedig nem lehetett elérni.
(Teknős Miklós)


Az összes pályázott delikvenc összes műve szerepel a Magyar Sajtófotó Portál honlapján, cikkünk illusztrációi és azok leírási is innen származnak!
http://www.sajto-foto.hu/hu


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!