Az utolsó Avatar

Írta Papa&Pactolous Dátum 2014-12-22 16:17 Hozzászólás 1 Olvasta 8994 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Korra legendája a negyedik évaddal véget ért, s vele együtt első ránézésre úgy tűnik, hogy maga az Avatar széria is. A sorozat nagy rajongóiként úgy éreztük, hogy ezen esemény mellett mi sem mehetünk el szó nélkül.

Kezdetnek átvesszük gyorsan, hogy mit is tartogatott ez a negyedik évad, majd összességében tekintünk Korra legendájára és levonjuk a végkövetkeztetést, melyből kiderül, hogy jó volt-e nekünk megismerni Korra személyét.

Pactolous: Beledumálok akkor én is, hiszen én is imádom a sorozatot, és most, hogy véget ért az utolsó évad is, rengeteg észrevételem maradt a fiókban, amiket már nem tudok tovább tárolni.

A negyedik évad, mondjuk stilizálva könyvnek, az "Egyensúly" nevet kapta és a végére nem igazán döbbentem rá, hogy miért. Az elején azonban rögtön magával ragadott, mert sikerült egy botrányosan kiváló lezárásból valami elképesztően érdekes nyitást teremteni. Korra szétesve, céltalanul, gyengén bolyong a világban, látszólag teljesen elveszve.

Mivel Korra története nem anime, így túlságosan erős drámát nem is várhat az ember. Ennek ellenére valóban, az utolsó széria tényleg ígéretesen kezdett. Nem hiányzik nekem a halál, nem akartam senkit holtan látni, de valamiféle komolyság igenis legyen a sztoriban, és itt most kaptunk belőle ízelítőt. Sajnos csak picit...

Itt, szerintem teljes joggal, azt hittem, hogy egy klasszikus útkeresésnek lehetünk majd szemtanúi, melynek végén Korra főnixként kap újra szárnya. Nem ez történt. Vagyis részben igen, mert a "feltámadás" megvolt, csak aztán rögtön lecsapták megint, hogy egy kicsit újra feltámadhasson. Amivel nem is lett volna nagy gondom, ha egy 30-40 részes évadban történt volna meg. Azonban 13 részben kétszer is útkeresésre küldeni a főhőst... egy kissé nekem zavaró húzás volt, főleg, mivel a második magára találás nem hatott rám olyan erővel, mint az első.Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy ebben az évadban még egy visszatekintő epizódot is kaptunk, aminek az utolsó harmada ugyan roppant szórakoztató és kiváló megoldás volt, az első kétharmad teljesen felesleges időhúzás volt. Egy filler epizód, egy olyan évadban, aminek 13 része van. Nem tudom ki hogyan van vele, de azért ez nekem pofátlanságnak tűnt. Erősen fogalmazok, mert szeretem ezt a sorozatot.

Hiába beszélhetünk 4 évadról, ha azok mind külön történetet mesélnek el, nem pedig egy egybefüggő folyam. Ez sajnos koncepció hiba, Aang története is tartalmazott mellékszálakat, de végig egy finálé, egy cél felém haladtunk. Itt sajnos nem ez történt, amiért bizony nagy kár, és igen, ilyen helyzetben egy filler epizód szerepeltetése baromság. Különálló részként, esetleg bónuszként mondjuk a DVD/Blu-Ray kiadásokon zseniális és szimpatikus ötlet lett volna.

Az utolsó évad során végig azt éreztem, hogy valamilyen oknál fogva hiányzott a készítőkből a szándék, hogy Korra jellemét erősítsék. Az első részeket leszámítva személyisége visszaáll az állandóra és nem is igazán mozdul el onnan, egészen az utolsó jelenetig. És ez baj, de erre még rátérünk.

A helyzet az, hogy Korra próbál szimpatikus lenni. Vannak hibái, amiket nem is nő ki: hirtelen haragú, a harc hevében nem mindig hoz jó döntéseket, lelkileg érzékeny. Tehát nem tökéletes. Ez nem lenne probléma, sőt, azonban mégis az Avatárról beszélünk, a főhősről, aki egyensúlyt hoz a világba!

[1] [2] [3] [4] (4/1)


Hozzászólás
Barbo Barbo
2017-03-13 17:38
Nagyjából egyet értek veletek, tényleg nem ér fel az első szériához, de azért szerethető és vicces a maga módján. Azonban Bolin és Varrick mellett kiemelném Tenzint is, nélküle nem tudnám elképzelni a történetet, ő is legalább annyira viszi a hátán az egészet, mint a másik két lókötő együttvéve. :)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!