Az Ördög a rejtvényekben lakozik

Írta Papa Dátum 2014-07-02 17:22 Hozzászólás 2 Olvasta 1300 | Rovat: Anime / Sorozat »

Noha mérhetetlen büszkeséggel tölt el, hogy fogadott anime-gyermekem, Pactolous kolléga egyre több és több remekmű ajánlójával örvendeztet meg minket, azért már bőven itt volt az ideje, hogy a Forrás, én, is jelentkezzen valamivel.

Ez pedig nem más, mint az Akuma no Riddle. Bizony, örvendezzetek vala. Megvárom. Csak nyugodtan. Megvolt? Haladjunk.

Történetünk szerint a Myojo Akadémián időről-időre megnyitja kapuit a Fekete Osztály, ahová nagyon különleges tanulók kerülnek. Nem, nem a bőrszínük miatt. A diákok mind bérgyilkosok. Egyiküket leszámítva. Egyszerű logikával kikövetkeztethető, hogy ő a célpont. A dolog azonban korántsem csak ennyiből áll. A célpont tudja, hogy mindenki rá vadászik! Gyilkos játszma ez, komoly szabályrendszerrel.

Minden bérgyilkos egy esélyt kap a célpont kiiktatására. Mindannyian kapnak egy figyelmeztető lapot, amit át kell adniuk a delikvensnek és onnantól kezdve 48 órán belül végezniük kell vele. Ha ez bármi miatt nem sikerül, akkor kiesnek és mehetnek isten hírével. Ha sikerül, akkor kívánhatnak valamit. Bármit. Abszolút bármit. A "verseny" szervezői garantálják, hogy megadják nekik.

A történetünkben főszerepet kapó osztály azonban még az eddigieknél is különlegesebb. A célpont, Ichinose Haru, ugyanis nem lesz egyedül. Az egyik bérgyilkos, egy legendás klán utódja, Azuma Tokaku, a lány mellé áll. Hogy miért teszi ezt? Kik rendezik meg a Fekete Osztályt és miért? Miért éppen Haru? Ezekre a kérdésekre mind választ kapunk az anime 12 része során. És nem is akármilyen válaszokat.

Felépítését tekintve minden egyes rész egy-egy gyilkossági kísérlet és ennek tudatában ki lehet számolni, hogy valószínűleg nem az első 11 ember fog sikerrel járni. Viszont a bérgyilkosok mind-mind kidolgozott, érdekes karakterek. Céljaik meglepőek, módszereik széles skálán mozognak. És éppen emiatt lesznek lenyűgözők azok a részek is, amelyeknek tudjuk a kimenetelét.

A látvány nem hagy kívánni valót maga után, zenei téren pedig igencsak odatették magukat a készítők, hiszen minden ending az adott részben reflektorfénybe kerülő gyilkosról szól, és az adott karakter hangját adó szinkronszínésznő énekli. Egyedi, karakterre szabott zenei stílusok, szövegek és látvány. Lenyűgöző!

Az egyetlen igazi negatívuma az Akuma no Riddle-nek, hogy a jelenleg is futó mangával ellentétben, ennek bizony vége van. Nem mondom, a lezárás funkcionál, nem hagy kérdéseket maga után, de erősen érződik rajta, hogy elüt a sorozat többi részétől. Ez érthetően okozott némi csalódást, ám semmiképpen sem akkorát, hogy attól ne ajánljam ezt a kis szépséget.

Meg kell azért említeni, hogy noha általában nem mutatnak semmi durvát, a háttérben gyakran bújnak meg szívfacsaróan kegyetlen dolgok, amik talán egyeseknek nem tetszhetnek. Japán alkotásról van szó, ők értenek ahhoz, hogy csak úgy mellékesen kiderüljön valakiről hogyan kínozták gyerekkorában. A meglehetősen erős leszbikus felhang szerintem kevesebbeket fog elbátortalanítani.

Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2014-07-04 21:41
Na, már vártam egy eredeti történetű animét, a sok "slice of life", iskolás sorozat után tuti felüdülés lesz :)
PetiX PetiX
2014-07-02 19:59
Ezt még én is láttam. Egy kicsit jobbra számítottam, de egyszer megnézhető.
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!