Nem a gép írja a zenét (Above & Beyond – Acoustic VS. Eller Van Buuren presents Acoustic Dance Music)

Írta Pactolous Dátum 2014-03-24 22:40 Hozzászólás 0 Olvasta 1488 | Rovat: Kritika »

Igazán különleges cikkel készültem mára, több szempontból is. Először is most fordul elő először, hogy két albumot eresztek össze; koncepciójuk mutat egyezéseket, így talán nem ördögtől való ötlet összehasonlításuk. Másrészt olyan ritkán dolgoznak át elektronikus zenét akusztikusba, hogy majdhogynem bibliai csoda ez a mostani két album. Az egyiket a kultikus trió, az Above & Beyond hozta össze, a másikat pedig a világhírű DJ, Armin Van Buuren öcsikéje, Eller.

Mindkét lemez arra vállalkozott, hogy megmutassa, az elektronikus – jelen esetben trance – zene valóban Zene, nagybetűvel. Magát a dalt akarják bemutatni, meghámozva, az elektronikus héjat eltakarítva és egy másik csomagolásban, köntösben megszólaltatni (és most kaptam meg az „egy mondatban szereplő képzavarok” világrekordját, köszönöm!). A brit hármas Above & Beyond egy turné keretében váltotta le a sampler-eket és szintetizátorokat gitárokra és vonósokra, ami akkora sikert aratott, hogy rögtön egy koncertfelvétel és egy lemez is készült belőle. Eller Van Buuren bátyja nótáit alakítgatta át hagyományos hangszerelésűekké. A kérdés az, vajon működik az elv? Az alapvetően elektronikus dalok képesek akusztikusan is megszólalni, élményt nyújtani? Mindkét lemezt meghallgatva azt kell, hogy mondjam: igen!

Azt azért hozzátenném, hogy nekem az A&B megoldása sokkal jobban bejött, mint Eller-é! Olyan slágerek csendülnek fel, mint például az OceanLab-től a Miracle, az On a Good Day, a Sirens of the Sea, de természetesen olyan klasszikusok sem maradtak el, mint a Sun & Moon, az Alone Tonight, a Good for Me vagy a Can’t Sleep. Hab a tortán, hogy sikerült ezeket a számokat úgy áthangszerelni, hogy az valami eszméletlen, egy-két helyen pedig kifejezetten könnyfakasztóan megható. A triót – akikről egyébként menthetetlenül kiderült, hogy zenészek – vonóskar kíséri, de hallhatunk hárfát, trombitát, elektronikus zongorát is. A hangulat néhol swing-es, dzsesszes, van ahol visszafogott, máshol monumentális, de ha egy szóval kéne leírni az egészet, akkor azt mondanám: elegáns. Elképesztő mennyire méltóságteljes az egész megszólalás, hogy a zenészek, az énekesek (Zoë Johnston, Annie Drury, Alex Vargas, sőt, egy szám erejéig még Tony is dalra fakad) mennyire felkészültek: nem véletlen, hogy ezek a dalok színházi környezetben lettek bemutatva. Above & Beyond Andante, azt hiszem nem is kell továbbragoznom.


Az Above & Beyond akusztikus koncertje

Eller a korábbi Armin Only turnék során dolgozgatta ki bátyja himnuszaiból az akusztikus változatokat, ezek ilyen „hotelszobás”, egy szál gitáros verziók voltak. A koncepció most tovább érett, a lemezen már teljes hangszereléssel szólalnak meg. Akármennyire is szimpatikus az ötlet, a kivitelezéssel már adódnak problémáim: Eller szerintem itt-ott átesett a paci túloldalára. Kezdjük azzal, amiről nem ő tehet: nekem hiányoznak az eredeti énekesek. Persze itt van nekünk Nadia Ali, Christian Burns, Susana, Jaren, Ana Criado, de Sophie Ellis Baxtor-t, VanVelzen-t és Justine Suissa-t nem sikerült hozzájuk méltó énekesekkel helyettesíteni (csak megjegyzem, az Above & Beyond-nak ez a feladat sem okozott problémát). A feldolgozások pedig vegyes képet mutatnak. A Feels So Good például egészen szellemes a liftzenékre emlékeztető hangszerelésével, akárcsak a kissé country-sra vett Neon Hero. A Shivers talán már egy kicsit túlságosan bohém, a Not Giving Up on Love pedig eléggé gyenge és idegesítő lett. Tetszett viszont a Youtopia, olyan mintha alapból ilyennek írták volna meg. Az In and Out of Love-tól féltem rendesen, hiszen itt most férfi énekli, de ettől kellemesen zorános lett, ami nem is áll olyan rosszul neki. A többi nóta teljesen rendben van, szóval egy-két botlástól eltekintve pofás átdolgozások készültek.

Ezen albumokat két csoportnak tudom igazán ajánlani: azoknak, akik trance rajongók, de más zenei stílusokat is befogadnak (vagy éppenséggel szeretnek), és azoknak, akik szerint az elektronikus zene úgy rossz, ahogy van. Tessék csak meghallgatni ezeket a számokat, és kiderül, nem a gép írja a nótákat, hanem emberek, és ők ugyanolyan tehetségesek, mint bármelyik más műfajban tevékenykedő zenész. Személy szerint én az Above & Beyond koncertfelvétellel kezdeném, az ugyanis élmény a javából, kihagyhatatlan néznivaló! De azért Eller Van Buuren is megérdemli a figyelmet!


Ízelítő Eller Van Buuren albumából

Above & Beyond - Acoustic Eller van Buuren presents Acoustic Dance Music
1. Miracle
2. You Gotta Go
3. Satellite / Stealing Time
4. Thing Called Love
5. Can't Sleep
6. Sun & Moon
7. Good for Me
8. Sirens of the Sea
9. Love Is Not Enough
10. On a Good Day
11. Alone Tonight
12. Making Plans

1. Feels so good (feat. Nadia Ali)
2. Youtopia (feat. Adam Young)
3. Not Giving Up On Love (feat. Claudia Soumeru)
4. Neon Hero (feat. Christian Burns)
5. Drowning (feat. Laura V.)
6. In and Out of Love (feat. Christon -Rigby-)
7. Shivers (feat. Susana)
8. Unforgivable (feat. Jaren)
9. Burning With Desire (feat. Leonie Meijer)
10. Suddenly Summer (feat. Ana Criado)
11. Broken Tonight
12. Going Wrong (feat. Chris Jones)
13. Cereal


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!