A sör alkohol!

Írta Papa Dátum 2013-01-02 15:55 Hozzászólás 0 Olvasta 2350 | Rovat: Hírek »

Történelmi jelentőségű hír futott be Oroszországból, amit úgy gondoltam azonnal a hazai közönség elé kell tárnom. Hazai alatt értsd: a honlap olvasói.

Újév napjától kezdve Oroszországban is alkoholnak számít a sör. Mert eddig nem volt az. Nem, nem csak mókásan nem nevezték alkoholnak a vodkát fogyasztó jóemberek, törvényileg sem számított alkoholnak. Frissítő italocska volt, amit ugyanúgy lehetett vásárolni, mint mondjuk az ásványvizet... vagy minden más, 10% alatti alkoholtartalmú italt. Nos, 2013 első napjától ez megváltozott, immáron a sör is alkohol lett.

Egészen mostanáig orosz emberek ezrei álltak meg munkába menet, vagy metróra várva és nyomtak be egy üveg/doboz sört, fogyasztották üdítőként a parkokban és játszótereken, ám mostantól ennek az időszaknak vége. A hivatalos álláspont szerint erre a lépésre azért volt szükség, hogy a legendásan alkohol kedvelő társadalom józanodni tudjon.

A dologban az ironikus az, hogy az orosz sörfőzők szervezetének elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy mivel már nem lehet csak úgy beugrani a sarki kioszkba és meginni egy sört az utcán, az emberek kénytelenek lesznek az otthonaikban felhalmozni a szükséges készletek. Azonban a sör, főleg ha rekeszekben nézzük, elég nagy helyet foglal, így az embereknek egyszerűbb lesz venni két üveg vodkát és ahhoz fordulni a szükség perceiben. Ez pedig, mivel a vodka jóval erősebb, éppen, hogy negatív hatást fog elérni a társadalom egészségügyi helyzetében.

Az oroszok számára az alkoholprobléma már bőven túllépett a viccesnek mondható anekdoták szintjén. Felmérések szerint az orosz átlagember évi közel 15 liternek megfelelő mennyiségű tiszta szeszt önt a szervezetébe és megközelítőleg évi 500 ezer haláleset kapcsolható az alkoholhoz. Ezt a nagy számot több ezernyi fulladás és évi 30 ezer alkohol hatása alatt bekövetkező autóbaleset duzzasztja ekkorára. Természetesen a vodka a legkedveltebb ital és a legnagyobb veszélyforrás, ám a sör az utóbbi években kezdett utat törni magának.

A mostani intézkedéssel valószínűleg megszakad a sör menetelése az országban és az emberek visszaállnak a vodkára. (A csúnya számadatok után azért mosolyogjunk egy kicsit azon, hogy van a Földön egy olyan fejlett ország, ahol 2013-ig kellett várni arra, hogy a sört alkoholként vegyék számításba.)


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!