A magyar nyelv helyes használata

Írta Papa Dátum 2008-05-13 18:36 Hozzászólás 4 Olvasta 2573 | Rovat: Elmélkedések »
Cimkék: magyar, nyelvtan

Az utóbbi napokban néhány olyan komment érkezett, amelyek nincsenek túl jó véleménnyel rólam, és Anita kollegináról. Nem fogom minősíteni, amit mondtak, a véleményükhöz joguk van! Ám észre kell vennünk, hogy helytelenül használták a magyar nyelvet. Osztály! Leülni, csendben maradni, kezdődik az óra!

Idézet fospep úr/hölgy/fiú/lány kommentelőtől:
„kedves pappika!
a legfőbb gebasz az, hogy sajnos tényleg igaz amit magadról írtál. csak éppen senki nem azt gondolja, hogy elmegyógyintézetből szaabdulátl, hanem hogy egy öntelt, faragatlan tuskó vagy, aki büszke arra, hogy egy naplopó senki. ahelyett, hogy nagyképű hülyeségeket írsz ide, mondjuk bejárhatnál az órákra.”

Kezdjük azzal, hogy a megszólításokat általában nagybetűvel kell kezdeni, tehát helyesen így írjuk: Kedves Pappika! A gebasz nem egy magyar szó, nincs benne a szótárban. Azonban a Ryan közlegény megmentése című film óta tudhatjuk, hogy ez annyit tesz: Garantáltan Elbaszott Szopás! Ha rövidítéseket használunk, győződjünk meg róla, hogy mindig olyat alkalmazzunk, amit mindenki megérthet! A WTF (ami az angol What the Fuck kifejezés röviden), például egy ilyen, hétköznapi indulatot kifejező három betű. A „szaabdulátl” szintén nem egy magyar szó, ebben is egészen biztos vagyok. Helyesen így írjuk: szabadultál. A mondatokat pedig illik nagybetűvel kezdeni! A szabvány billentyűzeteken ez a Caps Lock billentyű, vagy a Shift és a kívánt betűnek megfelelő gomb lenyomásával történik, azonban ez számítástechnika anyag, én pedig azt most nem fogok tanítani. Sajnálom, fospep, ez csak egyes. Ülj vissza szépen a helyedre.

Idézet panni úr/hölgy/fiú/lány kommentelőtől (aki szintén kisbetűvel írja a nevét):
„anita, eleg gyakran szoktalak latni a foiskolan, es az esetek tulnyomo reszeben kurvara magassarku cipoben vagy. ez szar volt, kisjany.”

Ismét meg kell jegyeznem, hogy a megszólítás nagybetű, tehát helyesen úgy volna: Anita. A magyar nyelvtan, a magyarbillentyűzet és a magyar honlapok többsége képes különbséget tenni az ékezetes és a sima betűk között, így törekedjünk erre mi is! A mondatokat szintén nagybetűvel illik kezdeni, így helyesen: Ez. A kisjany szóhoz annyit fűznék hozzá, hogy tudtommal a nyelvjárások nem szoktak jelentkezni az írott szövegben. Olyanban biztos nem ahol használják a főiskola, kurvára, és túlnyomó részében, szavakat, kifejezéseket. Az üzenet tehát helyesen így van:
Anita, elég gyakran szoktalak látni a főiskolán, és az esetek túlnyomó részében kurvára magas sarkú cipőben vagy. Ez szar volt, kislány.
Az ékezetes betűk teljes hiánya miatt ez sajnos, egyes, panni! Tessék leülni!

Köszönöm, hogy velem tartottatok egy rövid túrára a magyar nyelv rejtelmes dzsungelében. Mindenkinek kívánok egy szép napot, és egy jó magyartanárt! Hiszen soha ne felejtsük: az anyázás akkor helyes, akkor szép, ha úgy írjuk: A kurva anyád! Nem pedig úgy hogy: A kuvrava náyda!


Hozzászólás
PetiX PetiX
2008-05-14 16:54
De, ha úgy vesszük, hogy valamiféle külföldi név akkor már jó, nem?
Papa Papa
2008-05-13 21:02
Noha ilyen nincs a magyar nyelvben, de mivel mindezt az arab társaid kedvéért tetted, azt hiszem megérdemelsz egy 4-est, PetiX :)
PetiX PetiX
2008-05-13 19:03
Remélem a cikkeitekben nincs hiba, mert most biztos keresni fognak benne. =]
(én meg két oldalról is nagy betűvel írom a nevem, hogy a jobbról olvasóknak is jó legyen =] )
Pactolous Pactolous
2008-05-13 18:47
Frappáns reagálás, abszolút egyetértek. Ha már fikázunk, minőségi legyen.
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!