Ír tündérmese – nem csak gyerekeknek!

Írta Shou-chan Dátum 2012-10-19 10:05 Hozzászólás 1 Olvasta 8553 | Rovat: Kritika »

Ki ne emlékezne vissza arra az időre, amikor még hitt a tündérekben és a koboldokban? Van, aki talán még találkozott is velük. Wendy is megismerkedett Csingilinggel, Csipkerózsikának ott voltak a tündérkeresztanyái, és sok népmesében is fölbukkannak ezek az apró, kis lények, hogy elkápráztassák a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. Bár én nem így találkoztam következő irományom főhőseivel, de az biztos – elvarázsoltak!

Történetünk helyszíne Írország. Két szálon fut az esemény. Egyrészt van egy ember, egy férfi. Jack Woods New York-ból jött Írországba, hogy egy ír falucskában töltse a nyaralását. Kerry-ben ki is vesz egy kunyhót, méghozzá meglepően kedvező áron. De nem csak dolgozni jött, hanem, hogy keressen egy jó helyet, ahol remek golfpályát lehetne kialakítani a new yorki nagymenőknek. Jack nem törődik vele, hogy megszűnhet ez a gyönyörű vidék, neki a munkája a fontos. Ám a hely föltérképezése közben megismerkedik egy ír lánnyal, Kathleen Fitzpatrick-kel, akibe Jack fülig belehabarodik. A lány eleinte nagyon ellenséges, – amit meg is lehet érteni, de ez maradjon egyelőre titok, hogy miért - de szép lassan észreveszi, hogy már korántsem ellenszenves neki a nagyvárosi idegen.

A másik szálon egy igazi tündérmesébe csöppenünk. Ugyanis Jack házában egy kobold család él, Seamus Muldoon, Mary, a felesége, és a fiuk, Mickey. Mickey és barátai, mint minden rendes kobold, imádják a sört és szeretnek csínyeket elkövetni. Éppen ezért – bár a Földszellem megtiltotta a csatározásokat a tündérek és koboldok között – a fiúk belopóznak a tündérek Szentivánéji báljára, hogy egy jó kis ramazurit csapjanak. Ám az álarcosbálon Mickey felkér egy lányt táncolni, és első pillantásra beleszeret. Sajnos később kiderül, hogy ő a tündérek királyának, Boric királynak az egy szem lánya. Mivel a tündérek és a koboldok esküdt ellenségek, ez a történet igazi Rómeó és Júlia történet – lenne, ha nem segítenék a fiatalokat a barátok, a Földszellem, és természetesen az emberek, Kathleen és Jack.


Rettentő mód küzdelmes volt, amíg sikerült végignéznem, méghozzá egyben A koboldok varázslatos legendáját. Háromszor kellett nekifutnom! Mondjuk, tegyük hozzá, amikor először láttam egy részét, még általános iskolába jártam, és akkoriban kötelező volt a 8 órai lefekvés. Második alkalommal már 9-ig fönt maradhattam, többet is láttam a filmből, de a végét még mindig nem. Már gimis koromban sikerült megnéznem végre életemben először a teljes filmet, és rögtön beleszerettem! Utána jött a felmentő sereg, vagy, hogy stílusosak legyünk, egy jóságos tündér – nem keresztanya - egy nagyon jó barátnőm személyében, akinek meg volt kazettán. Akkor betegedtem meg, de nálam volt kölcsönben a kazi. Hát, azon a héten szerintem nem is néztem mást, csak azt a filmet!

Nagyon röviden pár szó a főszereplőkről:
  • Jack Woods egy New York-ból érkezett üzletember, aki azért jött Írországba, hogy golfpályákat építsen, de a találkozása Kathleen-nel és a koboldokkal megszeretteti vele Írországot.
  • Kathleen Fitzpatrick 4 farmer fiú húga, akik odavannak a lányért. Gondoskodó, vigyáz a bátyjaira, de őt magát sem kell félteni. Talpraesett lány, aki – az első sokk után – könnyedén megbarátkozik a gondolattal, hogy márpedig koboldok és tündérek igenis léteznek.
  • Mickey Muldoon egy alig 200 éves kis kobold, akinek csak a csintalankodáson jár az esze, és hogy borsot törjön a tündérek orra alá. De egy véletlen találkozás során fülig beleszeret egy tündérbe. A szülei azt hiszik, a tündér biztos megbabonázta.
  • Jessica hercegnő a tündérek királyának, Boric-nak a lánya, éppen ezért amikor beleszeret Mickey-be, mindenki azt hiszi, azért vitte magával a kobold, hogy legyen egy túszuk, és így fölénybe kerüljenek a tündérekkel szemben.
  • Sean, Jericho és Barney három ifjú kobold és Mickey legjobb barátai, akikkel mindig együtt rosszalkodik. Jó kis csapat, a legnagyobb bajban is összetartanak.
  • Grogan herceg egy eléggé sznob és unszimpatikus alak, a királyné unokaöccse.
  • Földszellem nekem kicsit olyannak tűnt, mint Gaia. Ő figyel a természetre és minden apró lényre. Hiába próbált rendet teremteni a koboldok és tündérek között, azok makacsabbak voltak, így levette róluk a kezét.
[1] [2] (2/1)


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2012-10-21 15:03
Ha már mesevilág, érdemes belekezdeni a Once Upon a Time című sorozatban. Itthon is adják már Egyszer volt, hol nem volt címmel. Egyszerűen remek!

Arról szól (röviden), hogy a mesevilágban, a gonosz királynő átküldte az ismert hősöket (Hófehérkét, Piroskát, Hamupipőkét, Gepetto-t, stb...) egy másik világba, a miénkbe, de nem emlékeznek mesebéli énjükre. Egy csak egy legé.., azaz leányzó van a vidéken, aki megtörheti az átkot, Hófehérkéék lánya, akit még az átok kitörése előtt átküldtek hozzánk. De vajon képes lesz-e elhinni magáról, hogy ő ki, és, hogy tud-e segíteni?

A történet csűrése-csavarása példaértékű, hiszen nemcsak a jelenkori kavarások zajlanak, de megismerjük az egyes mesebéli figurák háttértörténetét is a mesevilágból. Nagyon bájos, és néhol meglepően drámai. Szerethető sorozat, ajánlom mindenkinek!
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!