Íróiskola, avagy hogyan írjunk fantasy sikerkönyvet?

Írta Pactolous Dátum 2012-05-16 21:32 Hozzászólás 18 Olvasta 5283 | Rovat: Fun »

Időm túlnyomó részét könyvesboltban töltöm - nem azért, mert ennyire ráérek, hanem mert ott dolgozom -, így meglehetősen sok könyv fut át a kezemen (fáj is rendesen). Temérdek dolgot nem tudok feldolgozni, mint például az ezoterikus könyvek tömkelegét, a magukból havonta új könyvet kifosó nőciket... no meg a fantasy műveket.

Igen, igen, tudom. Ignoráns vagyok, fogalmam sincs az egészről és különben is! De tényleg nem értem, hogy mi ebben a fantasy műfajban a pláne? Ott van az irtózatosan felhype-olt A Tűz és Jég Dala sorozat (igen, így hívják, a Trónok Harca csak az első rész!). Már az is taszító, hogy az HBO-n leadott sorozat miatt sznobságból megveszik az emberek, mind a 4, méretüket tekintve még építkezéseknél is felhasználható, többszáz oldalas részeket, de az ilyen sikerek oldalvizén olyan szemetek is napvilágot látnak, hogy ihaj-csuhaj!

Ha jobban megnézzük semmi különleges nincs ezekben a könyvekben. Semmi! Egyszerű, szimpla történetek, csak bonyolultan és terjengősen előadva. Józsi és Béla felkerekedtek és elindultak ebbe a városba, ezen és azon át, hogy megtalálják a nagy valamit. Vagy ha nem kell megtalálni semmit, akkor valakit meg kell menteni. Vagy meg kell akadályozni egy eseményt. Vagy elő kell idézni. A lényeg, hogy simán elő lehetne adni ezeket a sztorikat sima, emberi, megjegyezhető (és valljuk be, unalmas) nevekkel. A kutya nem venné meg őket. Elolvastátok volna a Harry Potter-t, ha mondjuk John Smith-nek hívták volna? Vagy ha mondjuk R. A. Salvatore nem Drizzt Do'Urden-nek nevezi el híres sötét elfjét, hanem pl.: Tim-nek? Hmm? Ugye, hogy nem.

Na már most, nekem van is egy elméletem. Ha fantasy regényt szeretnél írni, akkor tökmindegy milyen sztorit találsz ki. Teljesen lényegtelen! Lehet benne ármány, intrika, dráma, küzdelem, misztikum, de nem ez a legfőbb szempont. A nevek, kéremszépen, a nevek! Ha ezeket eltalálod, nyert ügyed van! És, hogy miképp lehet jó neveket kitalálni? A befutott fantasy íróknak szerintem már van egy névgenerátoruk, ami véletlen módon gyártja a jobbnál jobb elnevezéseket. Ám valahol nekik is el kellett kezdeni, épp ezért van minden írónak egy kisállata. Ugyanis, ha őket ráejtjük a billentyűzetre, kitűnő személy- és helységneveket kaphatunk.

Hogy demonstráljam mennyire egyszerű is ez, kollégáimmal gyorsan össze is hoztunk egy új bestseller könyv alapját. Erre a célra mi nem kisállatot használtunk, nem szadiztatjuk őket. A gond csak az volt, hogy a plüssállatok nem fejtettek ki akkora nyomást a klaviatúra gombjaira, mint gondoltuk, így ujjaink randomizáló erejében bíztunk. Csukott szemmel rátenyerelni a billentyűzetre, kicsit megkavarni az ujjakkal, majd pedig a végeredményt olvashatóra kicsinosítani (ugyanis legyenek bármennyire is elvetemültek a fantasy rajongók, az "áoiwdrughijbsdljkwo" már túlmegy minden határon). Ez a módszer nyert, majd pedig minden egyes névnél eldöntöttük, hogy kit, mit kereszteljünk meg vele. Kihez passzol? Annak mi legyen a szerepe a sztoriban? Stb...

Így jött létre A Deyezil átka, ehhez pedig könyvborítót is szerkesztettem, mert hát miért is ne! A nagyobb méretért tessék az adott borítóra kattintani! Jelzem, a könyv nincs megírva, de érzünk magunkban elég erőt, hogy a legkisebb fenyegetésre is megírjuk!

UI.: Bár tényleg nem szeretem a fantasy-t, senkit sem kívántam megbántani írásommal. Tiszteletben tartom a műfaj rajongóinak ízlését, és remélem ők is csak egy jót röhögnek az egészen, ahogy Mi is.


Hozzászólás
Papa Papa
2013-06-14 20:40
Ment a mail, remélhetőleg jó helyre.... ha nem, azért volt, mert már öreg vagyok.. ne nézzetek így rám! :D
Beaumont Beaumont
2013-06-14 18:27
Papa!

akkor ha látod a cimemet akkor irjál, ha nem akkor szólj és kiirom ide.
Beaumont Beaumont
2013-06-14 18:19
Papa!

Én nekem 1 félkész történetem van, már rengeteg karakterrel, csak nem tudom hogyan folytassam. Amúgy egyedül szeretném irni, mert társulásból csak vér folyik :) De szivesen felveszlek akármire, hogy csak 1 laza eszmecsere akár megtörténjen.
Papa Papa
2013-06-13 15:49
Beaumont: ötletem nekem is van sok, szerintem kezdjünk cserélgetni meg ötletelni meg ilyesmi. Hátha kisül belőle valami. Majd írok neked a hozzászólásokhoz megadott mail címedre, ha nem baj. Ha baj akkor is :D

Pactolous mester: Ebbe a Deyezil cuccba tényleg vágj bele. Ha lehet, meg ha tudok valahogy én is belekontárkodnék. De elolvasni mindenképp el akarom! :)
Pactolous Pactolous
2013-06-13 15:20
Köszönjük szépen a lehetőséget, feljegyeztük! :)

Amúgy nem tudom, hogy lesz-e kiadás. Szerintem erről majd akkor döntünk, ha lesz mondjuk már pár fejezet készen :)
Beaumont Beaumont
2013-06-12 13:05
Rendben, akkor egy 30%-os árkedvezményt kérek szépen. :)
Amúgy nekem van rengeteg frankó ötletem, meg generált nevem, ha kértek akkor adhatok. Ám komolyan ki is akarjátok adatni ha megcsináljátok?
Pactolous Pactolous
2013-06-11 21:54
Őszinte csodálattal tisztelem azokat, akik képesek hosszú irományokat megszülni, én magam csak ritkán próbálkoztam, de így utólag nem is vagyok velük megelégedve :) A Deyezil remélem más lesz!

Nem szeretném közhírré tétetni, hol is dolgozom, de annyit elárulhatok, hogy a bolt neve hasonlít a Cassandra névre... tetszik érteni? :)
Beaumont Beaumont
2013-06-11 14:20
Rendben uram, tiszteletben tartom! (nem használom akkor)
Én most rugaszkodok neki harmadszorra, és azt tapasztalom, hogy minden egyes próbálkozásra egyre jobb és jobb lesz. Látni a fejlődést. A második próbálkozásos 50 000 szavas lett.
Most a harmadik már ütni fog, végig irom.
Van nekem is rengeteg "ütős" és jól csengő nevem, legfőképpen generált programok segitségével szereztem őket. Sok sikert ha irni kezdesz! (amúgy melyik boltban dolgozol?)
Pactolous Pactolous
2013-06-10 21:34
Köszönjük szépen, hozzáértőtől még jobban esik a dicséret :) A Deyezil nevet viszont megtartanám, ha nem gond, lehet, hogy amint a hullámok elcsendesülnek a fejünk felett, belekezdenénk megírni :)
Beaumont Beaumont
2013-06-10 19:48
Ez beszarás! Én imádom a fantasyt, könyvet is irok éppen, és teljesen igazad van. Engedelmeddel a Deyezil nevet használnám. :D
Pactolous Pactolous
2012-05-22 12:21
Köszi andie! Tényleg jól jön az olvasottság, bár remélem ők sem veszik komolyan :)

És igen Papa, Te voltál aki a Mass Effect-et ajánlotta, ami egy sci-fi RPG, és életem legmeghatározóbb RPG-je, amit köszönök is szépen (bár nemtom még hányszor kell az orrom alá dörgölnöd) :) Ettől függetlenül ne tudd meg mennyi szemét van a nem kevés jó között. És a Dragon Age-dzsel már szemeztem, ki tudja... :)
Papa Papa
2012-05-21 19:52
andie: Köszönjük szépen, mindig szívesen fogadunk egy vagon új "ellenséget", szóval terjeszd csak az igét bőszen.

Pactolous kolléga úr: szabad megkérdeznem, hogy ki volt az, aki komolyan elutasította a Mass Effect-tet, mert az sci-fi, aztán mégis csak belé szeretett? Azt hiszem önnek ismernie kell ezt az egyént :D
Ééééééés próbáld ki a Dragon Age: Origins-t :)
andie andie
2012-05-21 02:21
:DDDDDD állatok!!! Mondjuk van benne valami,pedig én fantasy rajongó vagyok. :)) Mellesleg lehet hogy szereztem pár "ellenséget" mert linkeltem egy csoportban, hátha kaptok pár új olvasót :P
Pactolous Pactolous
2012-05-20 19:18
Köszönöm! Látni láttam már párat, mikor eladtam őket, és a Trónok Harcát is elkezdtem olvasni, de aztán elaludtam az 5. oldalon :)
Conquistador Conquistador
2012-05-20 18:40
tisztelt Koller Úr! kreativitása határtalan, ezt eddig is tudtuk. :)
amúgy fantasy fikázásod akkor lenne hiteles, ha láttál volna egyet:D
Pactolous Pactolous
2012-05-17 21:41
Először is köszönjük a dicséretet! Másodszor pedig: ezek jók!! :D Én is beszállok, de akkor várjuk a témákat! De most már tényleg! :D
Papa Papa
2012-05-17 17:37
Az alábbi kis szösszenet jutott ma az eszembe, amit jobb híján itt osztok meg.

Alapsztori: János hazaér, ki akar venni valamit a hűtőből, de nem találja.

Ugyanez sci-fi köntösben: John az éjszakát a Marv VI-os nagykövetlével töltötte és meg kell hagyni, négy gyomorral és két májjal keményen lehet partizni. A megfáradt zászlós csak egy forró energiaszeletre vágyott, így a kantin replikátorához botorkált. A nyomorult masina azonban megint meghibásodott.

Fantasy köntös: Jonathan Eaglehunter, a hosszú út porát leöblítendő, betért kedvenc fogadójába, a Szürke Törpébe. A megszokott pipafüst és kellemes lantszó helyett azonban egy csapat dühöngő ork fogadta. Hősünk előrántotta kardját, a Végzetes Igazságot és lekaszabolta a sötétség erőit. A csatában azonban odalett a teljes italkészlet.

Horror köntös: János nem tudott aludni. Gyermekkora óta rettegett a viharos éjszakákon. Ilyen estéken édesanyja mindig egy pohár kakaóval segített neki elaludni. Ezt az emléket követve János azon az estén elindult, hogy csináljon magának egy kakaót. A hűtő ajtaját kitárva, a pislákoló fényben, megtalálta édesanyja levágott fejét.

Romantikus köntös: Sir John már napok óta kedvese után epekedik a frontvonalban. Egyetlen dolog enyhítheti csak ezt a kínt, az egyetlen gyümölcs, mely már majdnem pont oly édes, mint szerelmének csókja. Azonban jajj, e mennyei manna utolsó darabját is a tábornok szállására küldték.

Stb. Stb. Jöhetnek a hasonló írások, vagy akár feldobhattok nekem is valami témát.
Papa Papa
2012-05-16 22:11
Elmebeteg őrültek mind! :)

Egyébként szerintem ősidők óta adott a recept a történetek terén: valaminek történnie kell valakivel, amitől az a valaki megváltozik. Ennyi minden sztori, csak története válogatja, hogy milyen hosszan és érdekesen lehet kifejteni.

Annyi az egyes műfajokban az eltérés, hogy míg pl egy sci-fi esetében a technikai oldalról igyekeznek megközelíteni a dolgot, addig fantasy esetében a mágia és mitikus lények dominálnak, a horrorban a rettegés, a félelem, a romantikus regényekben a szerelem, stb, stb.

Heves eltökéltségű analfabétaként pedig ahhoz is gyakran van szerencsém, hogy a világért nem tudok előjönni egy olyan karakternévvel, ami jól hangzana. Lehet, hogy hagynom kéne anyámnak, hogy beszerezzen egy macskát :D
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!