AVENGERS ASSEMBLE!

Írta Papa Dátum 2012-04-28 22:29 Hozzászólás 0 Olvasta 2183 | Rovat: Kritika »

Sajnálatosan a fentebbi mondat sosem hangzik el ezen ajánló tárgyában, ám ettől függetlenül az év egyik, ha nem legjobb filmjéhez volt szerencsém, amikor az utóbbi két nap során kétszer néztem meg az "A Bosszúállók" című remeket.

Mielőtt bárki tovább olvasna, engedtessék meg egy pár kérdés. Láttátok a Vasember és/vagy Amerika Kapitány és/vagy Thor filmeket? Esetleg a Hihetetlen Hulk-ot (a legújabbat)? Ha igen és ezek közül akár csak egy is tetszett, akkor teljesen felesleges tovább olvasnotok, ugyanis garantáltan imádni fogjátok a Bosszúállókat. Azonban ha egyik filmet sem láttátok... nos, akkor talán érdemes lenne gyorsan pótolni a lemaradást, mielőtt még belekezdetek ebbe. Az előzmények ismerete nélkül ugyanis ha nem is élvezhetetlen, de helyenként egy kicsit furcsa lehet a film.


Röviden és tömören a történetről. Loki megszerzi a Kozmikus Kockát, amit itt egy olyan névvel illetnek, amit abszolút nem tudok leírni. Szóval a kissé hamiskás északi úriember a Kockát ajánlja fel egy idegen fajnak azért cserébe, hogy azok kölcsönadjanak neki egy sereget, amivel jól lezúzhatja az emberiséget. Az emberiség ezt nem akarja, szóval Nick Fury csapatot verbuvál a szuperhősökből... és már ott is vagyunk a főcímnél, mert ők a Bosszúállók. A képregényben anno Bosszú Angyalainak fordították őket, ami sokkal jobban hangzik, csak a szinkronban nem lehetett volna rámontírozni a szájmozgásra, ezért dobták. Sebaj.

Ugyancsak nem húznám sokáig a színészek méltatását sem, noha mindenképp megérnének egy nagymisét. Mivel Vasember karaktere lett a filmvásznon a legsikeresebb, legismertebb, ezért ebben a filmben is jelentősen rá építenek, ami nem baj, mert Robert Downey Jr. továbbra is tökéletesen hozza a figurát. Chris Evans és Chris Hemsworth szintúgy együtt élnek korábbi szerepeikkel, mint Amerika Kapitány és Thor. Noha utóbbi esetében meg kell jegyeznem, hogy az egyébként jónak nevezhető magyar szinkron sokat kivett a karakterből, hiszen az eredeti angol hangban a tipikus Shakespear-i nyelvezetet használja; ez erős akcentust jelent, ami a szinkronban teljesen odaveszett.

Mark Ruffalo embertelen nagyot játszik, mint Bruce Banner, a technikusok pedig kimagasló munkát végeztek Hulk megalkotásában. Először tartottam kicsit attól, hogy az eddig nem bemutatott szereplők, Fekete Özvegy és Sólyomszem a háttérbe kerülnek majd, de kellemes meglepetést okozott, amikor ráeszméltem, hogy van mélység mögöttük, nem csak üres díszletek. Jeremy Renner remek kis Sólyomszemet szállít nekünk és Scarlett Johansson is több, mint egy formás hátsó egy latex ruhában.

Samuel L. Jackson fogyott és talán edzett is egy pöppet, így most végre már hihető Nick Fury-t alakít. Tom Hiddleston Loki-ja is nagyon meggyőző, valami elképesztő mosolya van a fickónak, hozza a karaktert rendesen. Akit még mindenképp ki kell emelnem az Clark Gregg, aki Phil Coulson ügynök figuráját adja ismét valami elképesztően zseniális módon.

Az akciójelenetek terén legalább egy Oscar-díjat dobnék a készítőknek, a humor pedig ismét csak hasfalszaggatóan elborultra sikeredett, természetesen az "elborult" kifejezés lehető legjobb értelmében. Féltem attól, hogy egy kicsit zavarni engem a sok eltérés a képregényektől, amiket ismerek, ám azt kell mondjam, hogy egy kicsit sem jött rám ez az érzés. Le a kalappal a készítők előtt, amiért olyan filmet tettek elém, amitől képregény rajongóként is el tudtam ájulni.

Hogy bevalljam, amit be kell, néhány jelentnél majdnem sírtam a gyönyörtől. A helicarrier felszállása; amikor először együtt küzd a csapat; amikor először felsorakoznak; a karakterek közötti interakciók... mind-mind olyanra sikeredett, amivel szerintem lehetetlen nem elégedettnek lenni.

Persze nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy néha jelenet sutának és erőltetettnek érződött, de azt hiszem, hogy ha egy kétórás filmben öt olyan perc van, ami egy kicsit zavar, míg az összes többitől elélvezek, akkor az talán nem is olyan rossz. Van extra jelenet is, ezúttal azonban nem teljesen a credits után, hanem még szinte az elején. A főszereplők neveinek felsorolása és a teljes stáblista között. Gondolom ráeszméltek, hogy azért a többség nem szereti végigülni az egészet.

Összességében a Bosszúállók az a film, amire minden Marvel rajongó várt. Brutális látványorgia, tökéletes humor és ami a legjobb, tényleg méltó módon kezeli sokunk legkedvesebb hőseit. Imádom ezt a filmet és csak ajánlani tudom mindenkinek, de tényleg érdemes előtte megnézni a Vasember, Thor és Amerika Kapitány filmeket.

+1 Mint egy olyan ember, akinek volt szerencséje két napon belül 3 és 2D-ben is megnézni a filmet, teljes meggyőződéssel és jó szívvel tudom ajánlani a 3D-s vetítést. Lenyűgöző élmény lesz, ezt garantálom. No persze egy IMAX 3D-s vetítés lenne a csúcs, szóval aki szeretne engem meghívni egyre, az ne fogja vissza magát.Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!