A dívák támadása I. (Madonna - MDNA)

Írta Pactolous Dátum 2012-04-07 14:25 Hozzászólás 2 Olvasta 2338 | Rovat: Zene / Mozi »

Nőuralom van kérem szépen, ez nem vitás! Rögtön 4 díva is tiszteletét tette piciny szerkesztőségünkben, no persze nem személyesen, csak egy-egy album erejéig. Itt lesz az örökifjú Madonna, japán hercegnője, Ayumi Hamasaki, az újonc Lana Del Rey és egy igazán finom hölgyemény is, Katie Melua. De hogy ne egyszerre rohanjanak le bennünket (bár semmi kétség, hogy elbírnánk velük... hahh, már megint ez a hímsovinizmus), legújabb lemezeikről külön-külön értekezek. Először Madonna új dobása, az MDNA kerül az asztalra.

Aki olvasta anno a Hard Candy kritikámat, az tudhatja, hogy nem igazán vagyok elájulva Madonna mostani korszakaival. Konkrétan a Confessions on a Dancefloor óta nem vagyok megelégedve vele, de ez egyéni szocprobléma, a sikerek őt igazolják, igaz, ettől még nem lesz igényesebb egy munka. Az új nagylemez kapcsán azonban gondba kerültem. Először nagyon le akartam húzni, kevésbé cizellált, emberi végtermékekre utaló szavakkal. Aztán jött a felismerés: nem is olyan rossz ez! Aztán valahol a kettő között őrlődtem. Azt, hogy Benny Benassi és Martin Solveig is közreműködött a dalszerzésben nem fogadtam tapsikolva, ellenben William Orbit visszatérését igen! Ő az az úriember, aki már a zseniális Ray of Light albumnál is bábáskodott, szóval ennek nagyon örültem.


A rajzfilmekben is látható ördög és angyal szinte már K9-es mérkőzéseket megszégyenítő harcot vívtak a vállamon, hogy ez a Madonna album most jó-e vagy sem. Egyes daloknál csak fogtam a fejem, másoknál meg elégedetten csettintettem. Mivel ennyire skizofrén helyzetbe kerültem, úgy gondoltam a mostani értékelőt is ilyen stílusban írom meg. Minden egyes dalnál szót kap az angyal és az ördög, így egyszerre zenghetek dicshimnuszokat és fújhatok riadót. De most akkor át is adnám nekik a szót!

Girls Gone Wild
Kezdésnek egy lendületes, manapság is divatos dance slágert kapunk, amihez – többek között - Benny Benassi asszisztált, mint producer. Meghallgatván az ember nem is csodálkozik rajta, hogy miért is került kislemezre a dal, ügyes folytatása a Confessions… korszaknak.

A lemez indítása egyáltalán nem ver földhöz, egy átlagos nóta, ami bármelyik rádióadás repertoárjába beleillik. Benny-ék nem erőltették meg magukat, a dal rendkívül egyszerű, akárcsak a szövegvilág. Értem én, party-nóta, de Madonna igazán beláthatná, hogy ő már nem egy „vad lány”.A "Girl Gone Wild" videóklipje

Gang Bang
Most én szólalok fel először, ugyanis ez a dal annyira sötét és kegyetlen, hogy az már az én ördögi lelkemnek is jól esik! Madonna keményen odamondogat az exének (nem egy futtatható fájlnak, hanem feltételezhetően Guy Ritchie-nek), és itt a keményet teljesen komolyan értem. Legalábbis a „meghalsz ribanc” meg a „a szeretőm halott, de nem bánom, megérdemelte” sorok miatt biztos, hogy nem fog a zenei tévék, és rádiók kedvence lenni a dal. Bár barokkos túlhangszerelésről nem beszélhetünk, és igazán kikerülhetett volna a gagyi dubstep rész is, meglepően jó dalról van itt szó! Már ha vevők vagyunk erre a dark-os hangulatra.

Gyerekek! Nem szabad a volt férjünket megfenyegetni, lelőni, és válogatott káromkodásokat vágni a fejéhez! Ebben a sorrendben meg pláne nem!I’m Addicted
Electro-feeling a javából, talán itt érződik a legjobban Benny Benassi hatása. Először csak minimalista szintifutamokat lehet hallani, aztán szépen felerősödik az egész dal. A témához (szerelmi függőség) passzol a dallamvilág hangulata.

Újabb zajos szösszenet, a végtelenségig leegyszerűsített alapokkal. Próbál a dal többféle dallammal operálni, de ettől még nem lesz változatosabb. Ugyanakkor ehhez a témához illik is ez a hangszerelés, nagyon nem is tudom szidni… te jó Iste… azaz, te jó Lucifer, mi történt velem?


Turn Up the Radio
Martin Solveig neve garancia arra, hogy ilyen címmel csakis egy vidám, bulizós slágert kaphatunk a nyakunkba, és ez így is történt. Tipikus nyári nóta, „beugrunk a kocsiba, és irány a nagyvilág!” Kislemez-gyanús!

Rájöttem mi a baj ezzel a produceresdivel! Hiába kellemesek önmagukban a dalok, ha egyszerűen csak annyi a „Madonnaság” bennük, hogy ő énekel, és kész! Ennyi erővel igazán lehetne ez egy „Martin Solveig feat. Madonna” szám is, hiszen annyira egyértelmű, ki is írta a zenét. Ugyanez vonatkozik a Benassi-féle dalokra is. Értem én, hogy meg akarnak ütni egy bizonyos hangzást, de ettől sajnos nem egyedi lesz a nóta, hanem csak egy kópia.


Give Me All Your Lovin’ (feat. Nicki Minaj & M.I.A.)
Újabb fiatalos, könnyed szám, ezúttal közreműködőkkel, akik egy-két rap-betét beiktatásával színesítik az összképet. A kislemezes nóta már sláger, bulikba ideális kellék!

… na persze csak a tini bulikba! És már megint elérkeztünk az egyik fő problémához: Madonna már nem kislány! Nem akarom, hogy nyugdíjas otthonba vonuljon, és élete hátralévő részében csak horgolással töltse az idejét, csendesen eléldegélve a dalokból becsöpögő jogdíjakból, de azért egyfajta komolyodást elvárna az ember. Ez így már inkább a nevetséges kategória! Én is tisztában vagyok azzal, hogy öregszem, hisz fogalmam sincs, ki az a Nicki Minaj, vagy M.I.A., de rezignált nyugalommal törődöm bele, hogy ez van.


A "Give Me All Your Lovin'" videóklipje


Some Girls
A Gang Bang után egy újabb William Orbit közreműködésével elkészült számhoz érkeztünk, és azért a különbség érzékelhető. Szövegileg és hangszerelésileg is mélyebbek a dalok, a hangvétel is komolyabb, ismét egy odamondogatós dalt kaptunk, igaz, most nem a vulgáris fajtából.
Orbit ide, Airwaves oda, azért ez sem olyan agyoncizellált szám, de az is igaz, hogy Én a részletekben rejlek. Összességében jobbnak találtatik az eddigi megnyilvánulásoknál, de azt az elemi erőt még mindig nem érzem.


Superstar
Aranyos, infantilis szerelmes nóta, egyszerű, dúdolható, mit is mondhatnék még?

Borzasztóan gyerekes dal, egyszerűen nem értem, hogy egy ilyen díva, mint Madonna, hogy engedhet meg magának egy ilyen, reggeli gyermekműsorokba illő számot? Értem én, hogy kellenek a vidámabb, szerethetőbb dalok, de ez már túlzás!


I Don’t Give a… (feat. Nicki Minaj)
Újabb férj-gyalázó tétel, ami bizony nem szép dolog, éljünk békességen, szeretetben! A hip-hop ritmus ellenben szépen passzol a dalhoz, és a kötelező rap-betét sem áll rosszul neki.

Egyet kell értenem angyalkám utolsó mondatával, tényleg nincs sok baj ezzel a számmal. Nekem még a gonoszkodó szövegvilág is bejön.I’m a Sinner

Visszatért a Ray of Light/Music-os Madonna, egy, a Beautiful Stranger-re és az Amazing-re hasonlító dallal! Csodás gitárok, remek dallamvezetés, régi hangulat: erről van szó!

Örülünk is meg, nem is. Örülünk, hiszen ez a korszak igen kedves nekünk, és azt a hangulatot maximálisan hozza. Ellenben talán túlságosan is múltidéző, még talán a dob-sample is ugyanaz, mint a fent felsorolt dalokban. Tudom, tudom, minek mindenbe belekötni…?


Love Spent

Tempósabb szerzemény, ami ismét a Guy Ritchie-val való szakításról és válásról szól, de ezúttal picit gyengédebben, kétségbeesettebben. Ráadásul a hangszerelés is gazdagabb lett: van itt bendzsó, 8-bites Nintendo szintik, szép dallamváltások. Az egyik legvállalhatóbb dal az egész lemezről.

Ezúttal nincs hozzáfűznivalóm, igaza van kollégámnak.Ízelítő a "Love Spent" című dalból

Masterpiece
Egy gyönyörű, lassabb dal, egy igazi mestermű, ahogy a címe is sugallja. Eredetileg a W.E. című, Madonna által rendezett filmhez készült el, de végül felkerült ide is, tegyük hozzá gyorsan, szerencsére!

Megint csak bólogatni tudok, de egy epés megjegyzésem lenne: miért nem lehetne egy ilyen hangulatú, stílusú lemezt összehozni? Ez az, ami a mai Madonnának nagyon jól áll, hisz hiteles az előadásmód, a szöveg és a zene tökéletesen fuzionál, szóval miért kell ilyen Superstar-féle dalokkal, meg Nicki Minaj-okkal szórakozni?


Falling Free
Búcsúzóul egy igazán lassú darabot tettek a lemez végére, amiben a vonósok, a zongora és az elektronika szépen megférnek egymás mellett. Madonna régebbi lemezeihez méltó lezárás!

Felháborító! Ezt a dalt sem tudom szidni. Törékeny és igényes darab, egy hullámzó teljesítményű, nem éppen korszakalkotó Madonna album végére.


Jóbarátaimtól most már visszaveszem a stafétabotot, eleget szórakoztak. A Deluxe Edition – mint ahogy azt már megszokhattuk – további jutalomdalokat is tartalmaz, számszerűen 5-öt. Ebből a Beautiful Killer egy korrekt darab, az önkritikus I Fucked Up sem rossz, ellenben a Best Friend eléggé idegesítő, köszönhető a hangszerelésének, a B-Day Song pedig egyenesen botrányos. Madonna akár egy 8 éves kisgyerek, úgy énekel, de az a valami, amit dalszövegnek csúfolnak is hasonló színvonalú. Nem is áldozok rá több karaktert, már az emléke is fáj.

Mit is lehetne összegzésképp elmondani az MDNA-ről? Azt semmiképp, hogy ez Madonna legjobb lemeze. Viszont azt sem, hogy ez a legrosszabb. A lemez szebb pillanatai egy halvány reménysugárral kecsegtetnek, hogy az a komoly, érettebb gondolkodású énekesnő még nem veszett el teljesen a popipar útvesztőiben. Ellenben a slágernek szánt dalok elképesztően komolytalanok, némelyik kifejezetten ijesztő. Ez a fajta inkoherencia az, ami zavar, és én ezt a túlságosan sok producer számlájára írom. De én már nem osztok tanácsokat, inkább reménykedek tovább, mást úgysem tehetek.Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2012-04-09 13:23
Köszönöm a dicséretet! Úgy látszik mindenben nem értünk egyet.

1. Valóban nem a kor függvénye, hogy valaki egy bombanő, de azért egy 50 éves családanya ne énekeljen már tinidalokat! Én itt érzem az ellentmondást. 2. Igen, királynő - bár én az ilyen titulusokat nem szeretem - és okkal van ott, ahol van, de ez most nem indok semmire. Ha valami nem jó, akkor lehet cárné is felőlem :) 3. Ez anyagi és marketing szempontból igaz, de például Adele és Lady GaGa már rég megugrotta a lécet.

Örülök, hogy tetszett a lemez, és írtál, így, értelmesen lehet velem vitázni :)
KARACS IMRE KARACS IMRE
2012-04-07 17:52
Lehet hogy kritikus szemmel sok mindenben igazad van és örülök neki hogy foglalkoztál ezzel az albummal!!!!Egy - két dolgot szeretnék csak hozzáfűzni ehhez az íráshoz pl:1.Szerintem nem kor függvénye hogy valaki fiatalosan és vadítóan tudja előadni magát hiszen Madonnát még most is csak csodálom hiszen annyira bomba és egyedi!!!!2.Nem véletlenül ő a királynő a pop szakmában!!!!3.Évről évre olyan magasra tudja feltenni a lécet hogy sajnos sokan csak alatta másznak át!!!4.Szerintem az új album is tök király!!!!5.Nagyon jó volt amit írtál csak így tovább!!!:-)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!