Marslakók - magyar gúnyában

Írta Papa Dátum 2012-03-05 16:03 Hozzászólás 0 Olvasta 3193 | Rovat: Öt perc Papával »

Itt az MTV csodás vadonat új sorozata, mely sokba került ugyan, de csak jó lehet. Vagy nem? Lehet, hogy ezek a Marslakók nem is a nagy vörösről jöttek, hanem csak a Plútóról? Volt ennek valami értelme?

A film legelején megismerhetjük főhősnőnket, aki a férjezett, kétgyermekes főszerkesztőjének a szeretője és saját bevallása szerint sem tudja, hogy miért is kezdett el annak idején kufircolni a csávóval... a nézőknek eddigre már világos, hogy azért, hogy a jobb témákról ő írhasson, ő készíthessen interjúkat a nagy érdeklődésre számító celebekkel. A lényeg tehát a következő: az első dolog, amit a főhősről megtudunk az, hogy egy nagy ribanc. Sok koreai sorozatot néztem, ahol nők voltak a főszereplők, de ott általában úgy kezdődik a sorozat, hogy az alkotók megteremtik azt a hangulatot, hogy szorítsak a hősnőért, hogy szimpatizáljak vele, hiszen az ellenségei valóban gonosz, nagyhatalmú manipulátorok. Ezzel szemben Eszterről az derül ki, hogy egy ribanc. Alig várom, hogy végigizgulhassam küzdelmes életét, remélvén, hogy tovább ribancoskodhat. Egy pont a negatív oldalon. Úgy öt perc alatt. Szép teljesítmény, Marslakók, szép bizony.


Ha pedig már a szép szó lett használva, érdemes kitérni a hősnő dekoltázsára, mely olyan tekintélyes és olyan fontos szerepet kap a filmben, hogy bőven megérdemel egy saját bekezdést. Csak remélem, hogy Eszter majdnem folyamatosan kibuggyanni kívánó keblei egyfajta beszólásnak, társadalomkritikának tekinthetőek, mondván, hogy egy női újságíró csak két tejcsárdával érvényesülhet, de szerintem túl sokat akarok belemagyarázni a dologba. Adott egy szép nő, aki kiteszi, amit kilehet. Ezzel végtére is nincs semmi baj, csak sajnos ez a hősnő egyetlen olyan tulajdonsága, amit szimpatikusnak találok. Kíváncsi vagyok, hogy női olvasóink mit gondolnak Eszterről.

Azt azért be kell ismernem, hogy az első másodpercek, a röpke Majkás rész bizony kacagásra késztetett és egy rövid időre kezdtem reménykedni abban, hogy egy könnyed vígjátéksorozatot fogok kapni, amire szerintem nagy szükség lenne a Lelkészek Társaságában és a Nem Jó, De Legalább Rossz mellett. Aztán kicsit kezdett romlani a színvonal. Gyors ütemben, ami a humort illeti. Viszont jó pont, hogy a vendégszereplő celebek megtartották a saját nevüket, így egy kicsit jobb az illúzió, kicsit valóságosabb lesz a film. A visszaemlékezős álom igazán drámai lenne, adna egy érdekes hátteret Eszternek, de eddigre már minden két agysejttel rendelkező emberben tudatosult, hogy országos ribanc a csaj, szóval marhára nem hat meg, hogy min ment keresztül.

INTERMEZZO

Kis kitérő. Félreértés ne essék, nem hiszem, hogy a csávesz kevésbé szemét, haszontalan féreg, mint Eszter, hiszen ő az, aki megcsalta a nejét, míg a nő szingliként nem csalt meg senkit. A "probléma" az, hogy az én szememben az is szemét aki megcsal valakit, ahogy az is, aki belemegy a dologba, pedig tudja, hogy a másiknak párja van. Ha valakit már nem szeretünk, meg kell neki mondani, aztán lehet kufircolni fűvel-fával. Kitérő vége.

INTERMEZZO vége

Karakterek szintjén egy jó pont, amire a sorozatnak baromi nagy szüksége van, hogy a "hacker" srác elég kockára sikeredett. A "maffiózók" közötti beszélgetés viszont... teszentségesatyaúristenamennyben! Ha ezt Coppola, vagy David Chase látná, akkor addig zokognának, míg végül eljutnának arra a pontra, hogy inkább puszta kézzel tépik ki a fanszőrzetüket. Borzalmas. Az eddigi középszintű, vagy magyar sorozatgyártáshoz képest magas színvonalú párbeszédek után, itt ez a rakás trágya, amit akár a Szarban Hugybanból is átvehettek volna. Katasztrófa.

A szükséges misztikum is megjelenik, amikor olybá tűnik, hogy Eszter karaktere nem csak az általam is ismert múltba látás képességével rendelkezik, hanem bizony még a jövőt is előrelátja. Feltehetőleg a lottószámokat sosem fogja megismerni, ahogy ez már ilyen helyzetekben megszokott. Mondanám, hogy ez egy érdekes, jó fordulat, de igazából jobb lenne, ha eldöntötték volna, hogy egy misztikus sorozatot készítenek, vagy egy mindennapokról szólót, mert egyelőre egyik sem akar túlzottan jól sikerülni. Arról nem is beszélve, hogy itt is jelentkezik a mai magyar filmgyártás sajátossága, vagyis nem tud öt perc eltelni anélkül, hogy valaki konkrétan ne utalna szexre, nem viccelődne szexszel, vagy éppen nem kufircolna. Annyira elegem van ebből!!! Csak tessék megnézni a Palota ékkövét! Semmi kaffantás, tiszta, érzelmi romantika. Csodálatos, megragadó, szívet és lelket melengető, ahogy szurkolhat az ember a főhősöknek. Nálunk meg mindenki kefél. Mert hát az a szerelem, nem?

Végül pedig egy olyan fordulat következik, amitől Mario Puzo riadtan felsikít Coppola mögött. Az első rész végén belemennek a főhősnő és az egyik főszereplő kocsijába. Felborulnak. JAJJJJ VAJON MI LESZ VELÜK?????? Valaki magyarázza meg nekem, hogy milyen feszültségkeltés az, amikor ennyire egyértelmű, hogy nem lesz semmi baj? Majd lesz rajtuk egy kis bibi. Az a klipp meg a stáblista alatt... hát egy elmebeteg indiai rendező tudna valami ilyesmit csinálni... viccből. Remélem ezt mi is csak poénnak gondoltuk, mert ha nem akkor nagyon szánalmas.

Összefoglalás: csöcsök, utalás a szexre, ribancok, mellek, némi humor, komolyság, utalás a szexre, mellek. Egy pornófilmnek elég jó recept lenne. Természetesen, mint mindig, most is túlzok, de azért mondanom sem kell, hogy nem leszek Marslakók rajongó, sőt, valószínűleg néző sem. Ajánlani is csak azoknak tudom, akik nagyon ráérnek és nincs más, amivel elüthetnék az időt.

AFTERMEZZO?

Kis kitérő 2: A sorozat sokba került. Szerintem az MTV-nek is. Biztos, hogy a kirúgásokkal teremtették meg hozzá az alapot, de miből lesz a profit? Az M1-en nincs reklám a filmekben. A tévében HD minőségben sugározzák a részeket, amik utána ingyen megnézhetők a neten, meg ugye elvileg valahonnan biztos le is tölthetők (de erről semmit sem tudok). Matricákon és bögréken kívül sok terméket nem lehet kiadni a sorozatból, szóval a DVD eladásokra építenek? Mert ha igen, akkor szerintem garantált a bukta, mert az előbbi lehetőségek ismeretében ki a rák fog erre a sorozatra súlyos ezreket költeni? Kitérő 2 vége.
VÉGEHozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!