It’s Weekend! (Ferry Corsten – WKND)

Írta Pactolous Dátum 2012-03-03 17:05 Hozzászólás 0 Olvasta 1947 | Rovat: Kritika »

Végre megérkezett Ferry Corsten 4. stúdióalbuma, a WKND. WKND, azaz weekend, hétvége. Emberünk ezt a fajta pozitív életérzést, feeling-et próbálja megragadni új lemezén. Hogy ez a könnyedség mennyire elég most, 2012-ben az majd kiderül, mindenesetre azt kár tagadni, hogy az elvárások rendkívül magasak voltak vele szemben. Ne is ragozzuk tovább, lássuk, mit is produkált a holland fenegyerek!

Előre leszögezem, hogy ellentétben Ferry-vel, szerintem ez a lemez bizony nehezen tehető oda az eddigi 3 mellé. Akárcsak az albumbeharangozó single-k, mint például az Ain’t No Stoppin’, a Check It Out vagy a Feel It, az album is meg fogja osztani a népet. De miért is? Hiszen emberünk eddig is gyakran váltogatta a megszólalást; voltak már kevésbé trance-es művei és voltak elmélyültebb alkotásai is. Mégis, egy ilyen című albumot, az eddigi kislemezek alapján, egy ilyen embertől, mennyire lehet komolyan venni? Lássuk hát!


A Day Without a Rain (feat. Ellie Lawson) - A kezdés mindenesetre ígéretes, az Ellie Lawson által felénekelt dal például kellemesen lágy, andalító szám. Kicsit minimalista, de ez teljesen jól áll neki, így ringat hangulatba. Eddig tehát nincs probléma.

Feel It – Ez már ismerős darab: igazi klubzene, a trance és a house egybeolvadása, tombolda a javából, bár egyszerű, mint a százas szög. Igazából számomra bejövős darab, annak ellenére, hogy én azért többet várok Ferry-től. Ugyanakkor elképzelhetetlennek tartom, hogy egy party-ban nem indulnék be rá.

Ain’t No Stoppin’ (feat. Ben Hague) – Ez a dal nem sokkal az album előtt jött ki, szóval ennek sem kéne ismeretlennek lennie. Egyedi hangzású, kiváló húzású, slágeres nóta, de legyünk őszinték, nem lesz belőle trance-himnusz. Nagyon tetszenek benne az ügyesen kiválasztott szintetizátorok, valamint a dalból áradó energia. Meg lehet szeretni, nekem igen hamar sikerült.


Az "Ain't No Stoppin'" videóklipje

Don’t Be Afraid – Tessék kapaszkodni: ez a nóta egy1996-os (!!) Moonman (azaz Ferry Corsten) nóta leporolása. Ferry a rajongók kérésére értelmezte újra ezt az őskövületet. Kíváncsi vagyok, vajon ők mit szólnak ehhez az electro-s megszólaláshoz, és hogy vajon milyen feldolgozást kaptunk volna, mondjuk két évvel ezelőtt.

Not Coming Down (feat. Betsie Larkin) - Tagadhatatlanul ez az album csúcspontja: a hangulat egyszerűen zseniális, Betsie Larkin éneke szintén, beleborsódzik az ember háta, annyi lüktetés szorult ebbe a számba. Ferry szerint a Made of Love méltó folytatása, és ebben egyet kell értenem! Ilyenből nem lehetett volna több?

Brute (with Armin Van Buuren) – Ha már folytatások, akkor beszéljünk még egyről! Armin 2010-es, Mirage című albumán szerepelt egy dal, ami nekem nagy szerelmem lett, ez volt a Minack, amit Ferry-vel közösen írtak. 2011-ben folytatódott a közös munka, de ezúttal Ferry lemezére. Ez lett a beszédes nevű Brute. A végeredmény egy igazi partydal lett, egy hatásvadász, de kiválóan működő, masszív darab. Nem maradhatott ki belőle a triolás pulzálás, valamint a 2000-es éveket felidéző lelassulás sem… hiába, no, újat nem tudtak mutatni, de kegyetlenül összerakták!

Live Forever (feat. Aruna) – Egy igen kellemes, pozitív hangulatú dallal folytatódik a lemez. Szellemes, electro-s variálások vezetik be Arunát, aki az utóbbi időkben nálam nem brillírozott, de most bejött az, amit előprezentált nekem. Kislemez-gyanús nóta!

Let You Go (feat. Sarah Bettens) – Ebben a dalban egy számomra ismeretlen énekesnő hallatja hangját, de véleményem szerint, nem ettől a számtól fog felívelni a trance-es karrierje. Egy elég jellegtelen darabbal van dolgunk, hangzásilag semmi megkapó nincsen benne, és a hangulata sem az igazi. Színtelen, szagtalan, talán majd az idő megízesíti.


A "Check It Out" videóklipje

Check It Out – A Feel It kistesója, a house és a trance újbóli fúziója, á la Ferry Corsten. Körülbelül ugyanaz mondható el róla, mint a Feel It-ről: nem valami mély, epikus dal, de bulikba ideális.

Love Will (feat. Duane Harden) – Ez a nóta house-osabb már aligha lehetne, ráadásul annyira hasonlít Ferry a Manufactured Superstars-nak készített remixéhez, hogy az már bűn. Sajnos ez a tény rányomja a bélyegét a dalra, de a szintetizátorok, meg a morgós basszus segít a dolgon. Kis érdekesség: emlékszünk még Armand Van Helden – You Don’t Know Me című számára? Na, Duane Harden abban a dalban énekelt. Lehet, hogy ez is befolyásolta a dal hangzását?

In Your Eyes (feat. Jes) - Az elmaradhatatlan Jes is tiszteletét teszi az albumon, és benne ezúttal sem kell csalódnunk, a dal, amiben énekel szintén kellemes darab. Persze érzésem szerint ő is megérdemelt volna egy tartalmasabb számot, de most már abbahagyom a gonoszkodást!

Walk On Air (feat. Pierre In The Air & Ambra Sheperd) – Nos igen… Szóval ennek a dalnak is vannak izgalmasabb és unalmasabb pillanatai, de leginkább olyan semmilyen. Nekem ismét a szintik nyerték el tetszésemet, az éneket szívem szerint el is hagytam volna. Majd egy remix talán segít rajta... vagy egy dub verzió…


A "Brute" videóklipje

Take Me - Végre egy olyan szám, amit újra dicsérhetek őszintén. Ebben kérem szépen vannak érdekes ötletek, poénos szintetizátorok és elég elvont ahhoz, hogy méltó legyen Ferry-hez. Másik nagy kedvencem a lemezről.

WKND – Az utolsó helyet a címadó tétel foglalja el a lemezen. Elsőre itt is húztam a számat, de minden egyes meghallgatásnál egyre jobban bejött. Nem annyira erős, de a mérleg azért pozitív irányba billen.

Utolsó két mondatom tulajdonképpen az egész albumra érvényes, bár talán kicsit sokat szapultam, ezért elnézést. Jobban örültem volna, ha folytatódik az előző lemez által elkezdett (vagy újra megtalált) vonulat, de úgy látszik most a könnyed szelek az uralkodók. Ha ezt viszont tudomásul vesszük, akkor jól fogunk szórakozni. Tény, hogy Ferry picit jobban eltávolodott a trance-től, mint ahogy azt előre sejtettük, de ettől függetlenül nem lehet leírni a lemezt. Én azt mondom, mindenki adjon neki egy esélyt, mert képes szerethetővé válni. Viszont az előző lemezek tükrében azt kell, hogy mondjam: ennél sokkal, sokkal többet vártunk Ferry!


Ízelítő a "Not Coming Down" című dalból


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!