Bombát kioldani, tüzet a víz alá!

Írta Shou-chan Dátum 2012-02-01 17:24 Hozzászólás 0 Olvasta 3913 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Szerintem nagyon kevés olyan ember van, aki nem szereti az őrült, totál elmebeteg vígjátékokat. Gondoljunk csak Mel Brooks filmjeire vagy a Csupasz Pisztoly-sorozatra, vagy a Haláli fegyverre. Ezeknek a filmeknek nem igazán van konkrét mondanivalójuk, általában vagy paródiák, vagy csak szimplán olyan filmek, amelyekkel az alkotók szórakoztatni és ingerelni kívánják a nézőközönség rekeszizmait. A Tűz a víz alá című film is ebbe a kategóriába tartozik.

Mi a vágya minden tengeralattjárón szolgáló tengerésznek? Hogy egyszer a saját hajóját vezethesse, hogy érezhesse maga alatt az atommeghajtás rezgéseit. Tom Dodge is ilyen ember és alig várja, hogy végre megkapja saját tengeralattjáróját. Ám a vezetőségnek ő az amerikai haditengerészet átka, akit legszívesebben eltüntetnének. Viszont ha ezúttal is elutasítják kapitányi kérelmezését, nincs tovább.

Ezért a vezetőség – majdnem egyöntetűen – végül meghozza döntését, és Dodge kap egy hajót. Csak egy a bibi, hogy az öreg dízeles kb. Noé idejében üzemelt utoljára, vagyis ha ráköpnek, már összeszakad. Természetesen ezt a kegyet egyik felettesének, Graham admirálisnak köszönheti, aki úgy akarja kirúgni, hogy még a lába sem éri a vizet. De nincs mese, vagy elfogadja a Mérges Ráját a szedett-vedett legénységgel együtt, vagy mehet irodai munkára, így mégis belemegy a harci szimulációs játékba.


Ezzel a döntéssel a nyakába kap egy seregnyi idiótát, egy enyhén szólva paranoiás és kapitányi babérokra törő, csöppet elmebeteg első tisztet és a haditengerészet első, fantasztikus idomokkal megáldott női tengeralattjárósát. Feladat pedig, hogy Norfolk-ban elsüllyesszenek egy üres hajót. Természetesen ’segítséget’ is kapnak, Graham ugyanis beszervezi Carl Knox-t, Dodge korábbi kapitányát, hogy minden eszközzel állítsa meg, nehogy a dízeles elérje célját.

Dodge kapitány felveri a csapatot, kisuvickolja a Mérges Ráját és nekiindul az óceánnak, hogy teljesítse a parancsot és bebizonyítsa, ehhez egy olyan ember kell, akinek az van tetoválva a nemi szervére, hogy ’Isten hozta a fedélzeten!’!

A film rendezője David S. Ward, akit szerintem nem kell bemutatni, van pár ismert filmje. Ezúttal is remekelt, hiszen egy könnyed paródiát hozott össze, amely olyan filmeket figuráz ki, mint a Das Boot, vagy a Vadászat a Vörös Októberre. A sajátos megoldásokat alkalmazó kapitány és idióta legénységének története egy kellemes kikapcsolódást jelentő film, aminek tényleg csak annyi szerepe van, hogy szórakoztassa és esetleg sírva fakassza a röhögéstől a tisztelt közönséget, melyben segítségére lesznek az olyan jelenetek, mint a bálnahang és a kalózok csapata.

A legénység néhány tagját is érdemes megemlíteni. Ott van például egy szonáros, aki még az óceán fenekén párbajozó rákok eszmecseréjét is meghallja és szeret trécselni a bálnákkal, egy meglehetősen sajátos módszerekkel dolgozó villanyszerelő, egy gépész, akinek minden vágya, hogy kirúgják és megszabadulhasson a tengerészettől, egy szakács, aki bármiből képes bármit összehozni, egy vén róka, mint a főgépész, akit a dízelesen felejtettek sok éve és két kormányos, az egyik kosaras a másik bukméker.


Ráadásként nem egy, de mindjárt öt híres színész is szerepel a filmben, úgy, mint Kelsey Grammer /Frasier – A Dumagép; Anasztázia/, Rob Schneider /Beverly Hill Dili; Tök alsó; Tök állat/, Bruce Dern /Ami sok az sokk; Az átok/, William H. Macy /Faterok motoron; Szahara; Jurassic Park 3./ és Rip Torn /Men In Black 1-2./.
Összegezve tehát, ez a film egy igazi hétvégi kikapcsolódás mindenkinek, aki nem vár komoly mondanivalót a filmtől, egyszerűen csak sírva akar röhögni és teljesen kikapcsolódni.

Vigyázat, humor-bombát kioldani!Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!