Benny és Joon – két élet, egy történet

Írta Shou-chan Dátum 2011-11-17 18:36 Hozzászólás 1 Olvasta 3743 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Bármerre járunk is világban, többnyire normális emberekkel találkozunk. Mindenki szalad a dolga után bankba, szervizbe, munkába, esetleg a fogorvoshoz. Nem nézünk rájuk furcsa szemmel, mert olyanok, mint mi – normálisak. De ha valaki kicsit máshogy viselkedik az ’átlaghoz’ képest, rögtön megnézzük, és hangosan, vagy csak magunkban, de rögtön megjegyzéseket teszünk, hogy ’Nahát! Még ilyet! Ez őrült!’. De nem biztos, hogy nekünk van igazunk.

Benjamin és Juniper Pearl egy árván maradt testvérpár. Miután a szüleik meghaltak egy autóbalesetben, Benny magához vette a húgát és még a széltől is óvja, de az életük kissé eltér a normálistól. Joon okos lány és nagy művészi érzékkel van megáldva, de mentálisan sérült, ragaszkodik a megszokásokhoz, minden változást érzékenyen kezel. Ezért is nem tudja elviselni a házvezetőnőket és gondozókat, akiket Benny fogad fel, hogy vigyázzanak a húgára, amíg ő az autószervizben dolgozik. Ám ekkor történik valami. Az egyik szokásos esti pókerpartin Joon is beszáll játékosként és veszít. A ’nyereménye’ egy kuzin, Sam.


Ő Benny egyik haverjának, Mike-nak az unokaöccse, de nem bírja már tovább a társaságát. Bár Benny egyáltalán nem örül neki, de mivel a fogadás az fogadás, nincs más választása, mint magával vinni Sam-et. Rögtön kiderül, hogy a srác sem egy átlagos figura, ugyanis szívesen ücsörög fák tetején, képes egy dísztárcsából mini UFO-t gyártani, profikat meghazudtolva szteppel két kiflivel és gyakran elmerül példaképei, Buster Keaton és Charlie Chaplin utánzásában. Ráadásul, bár sajátosak a főzési módszerei, de igazi konyhatündér, és még a házat is kitakarítja. Ő a tökéletes házvezetőnő, és gondozó is egyszemélyben, ugyanis Joon-nal is jól kijönnek. Sőt, egy idő után még vonzalom is kialakul a két fiatal között. Benny viszont nem ilyen türelmes, és gyakran idegesítik Sam bohóckodásai, így válaszút elé kerül – Sam maradjon náluk, és akkor Joon boldog lesz, vagy menjen el, hogy Benny-nek nyugta legyen tőle?


A filmet ugyanaz a Jeremiah S. Chechik rendezte, aki a Griswold család Karácsonyi vakációját is. Bár egyszerű szerelmi történetnek tűnik, sokkal mélyebb annál. Egy igazi, szívet melengető, nem giccses, nem nyálas, mégis romantikával bőven meghintett alkotást rakott le az asztalra. Minden meg van benne – az óvó családtag, a szerelemre vágyó álmodozó, a bájos hősnő, és a hősszerelmes, aki még egy kórház tetején is képes hintázni, hogy szíve hölgye felfigyeljen rá.

Ez nem csak egy szerelmes film, bár az játssza a főszerepet a testvérpár életében. Benny és Joon nagyon fiatalon maradtak egyedül a nagyvilágban. Benny-nek fel kellett nőnie a feladathoz, hogy felnőtté válhasson és betölthesse a szülők szerepét Joon életében, ami azt eredményezte, hogy Benny túlzottan is védelmező lett, és ez a magánélete kárára ment. Ugyanakkor Joon, mivel csak bátyjával élt, nehezen tudja elviselni mások társaságát, de Sam mégis képes volt a bohóckodásaival és bolondos játékaival megtörni ezt a falat és belépni Joon szívébe. A rendező remekül adagolta a hozzávalókat, hogy egy kedves, aranyos, mégsem tömény romantikus filmet kapjon, amely végig képes fenntartani a néző figyelmét.

A színészi gárdára sem lehet panasz. Johnny Depp-et szerintem nem kell bemutatni. Ezúttal is hozta a szokásos bohókás alakítását. Ami engem igazán megfogott benne, az a testbeszéde és mimikája volt. Ahogy néztem, tényleg elhittem, hogy nem Johnny Depp-et, a színészt látom, hanem egy aranyos, bár kicsit különös fiút, Sam-et. Ezúttal se csalódtam benne.


Aidan Quinn-t /Átkozott boszorkák, Zsarulesen, Szenvedélyek viharában/ sem érheti panasz, ő is remekül alakított, ahogy Mary Stuart Masterson is /Sült zöld paradicsom/. Sajnos a színésznő munkái közül egyet sem láttam, de az biztos, hogy Joon szerepét senki más nem játszhatta volna jobban, mint ő.
A filmben ráadásul sorra tűnnek elő az olyan Nagyok, mint Oliver Platt /A három testőr, Dr. Doolittle, 2012/ , Julianne Moore /Jurassic Park 2., Evolúció, Válótársak/ és William H. Macy /Vészhelyzet, Jurassic Psrk 3., Szahara/.Bár a film 1993-ban készült és a figurái nem feltétlenül hétköznapiak, a problémáik mégis azok – a szerelem, a boldogság keresése, két élet összeegyeztetése. A Benny és Joon egy tiszta és ártatlan, aranyos, romantikus film fantasztikus színészekkel, fantasztikus színészi játékkal. Meg kell nézni, ennyi az egész. Vigyázat – nyomokban Buster Keaton-t és Charlie Chaplin-t tartalmaz!


Hozzászólás
Gwyddone Gwyddone
2013-07-01 21:42
ehhez kedvet kaptam:)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!