Így szólunk mind!

Írta Tündi Dátum 2011-11-13 20:53 Hozzászólás 0 Olvasta 3141 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »


„I'm trapped in this absurd body. And why? Because my five creators thought that God wanted it that way."

Valamelyik este az egyik barátom – aki történetesen nagy Dexter rajongó, amelyben most Edward James Olmos játssza az egyik rosszfiút, szintén vallásos témával körítve – a fejemhez vágta a kérdést: „Miért van mindenki oda a Star Trekért?” Mire azt feleltem, hogy azért, mert [Edward James Olmos] nem a Star Trekben szerepelt, hanem a Battlestar Galacticában. Néhány éve én is így álltam hozzá ehhez a sorozathoz (továbbiakban BSG), mint ő, és tudom, hogy még sokan mások is. Akiket alapvetően vonz ez a műfaj, azok nyilván már régen megnézték, így ezt az írást nem nekik szánom, hanem azoknak, akiket ez annyira nem érdekel, viszont ha tudnák, hogy miről is szól valójában a BSG, és milyen műfajt képvisel igazán, lehet, hogy azonnal leülnének elé. Előre is elnézést kérek minden hozzáértőtől a pontatlanságokért, viszont készüljön fel mindenki arra, hogy ez az írás rengeteg nagy horderejű spoilert fog tartalmazni. (Sajnos ezek szükségesek ahhoz, hogy a történet érthető legyen.) S bár szegény sorozat amúgy is rettenetes hátránnyal indul a hazai nézők körében, sajnos a magyar „Csillagközi romboló” cím sem tesz neki túl sok jót. Akkor hát vágjunk is bele!
A BSG a sztereotípiákkal ellentétben még csak nem is hasonlítható sem a Star Trekhez és társaihoz, sem pedig semmilyen más sci-fihez, ugyanis a Battlestar Galactica (2004) - bár a tudományos fantasztikum mezsgyéjén mozog, mégis - egyedülálló abban a tekintetben, ahogy a sci-fit, mint műfajt beleágyazza a vallás és az egyistenhit sajátos történetébe. A BSG tulajdonképpen nem is egy hagyományos értelemben vett sci-fi, sokkal inkább nevezhető „űreposznak”, amely egy távoli emberiség történetet hivatott elmesélni nekünk. A BSG alapsztorijának ismertetése előtt le kell szögeznünk, hogy a sorozat főszereplői, noha emberek, semmilyen közük nincs a Földhöz, azaz hozzánk, nézőkhöz. Egy teljesen másik bolygón – Capricán – fejlődtek ki, éltek millió éveket, amíg a tudományos fejlődésük eljutott arra a szintre, hogy megalkották első robotjaikat, pont úgy, ahogy mi is, de ekkor még kezdetleges formában. Ezek a robotok, amelyeket a sorozatban „cylon”-ként fogunk megismerni, továbbfejlődnek, és kiirtják az emberiség nagy részét. Az atomtámadás közepette mindössze egyetlen Battlestar típusú űrhajó, a Galactica az, amely képes kimenekülni és fedélzetén a megmaradt negyvenezer túlélővel, elhagyni a megsemmisülő bolygót. A BSG itt kezdődik el. A cylonok kezdetben robot kinézetűek, ám a sorozat elején rögtön meg is tudjuk, hogy emberszerű típusok is vannak, akik olyannyira emberszerűek, hogy nem csupán külsőleg tűnnek embernek, de belsőleg és bensőleg is (egyedül teherbe esni nem képesek), s a sorozat előre haladtával az is napvilágra kerül, hogy pontosan 12 cylon modell van. Hetet addigra már ismerni fogunk, mi nézők, és a szereplők is. (Neveiket számuk alapján kapják. Főbb szereplők majd a Hatosok és a Nyolcasok lesznek, de persze mindegyiknek sajátos egyénisége lesz.) A maradék öt, akiket „final five”-nak neveznek, a legendák szerint a Földről származnak, s ismerik az oda vezető utat. Ejtsünk néhány szót a két faj vallási nézeteiről is! A cylonok, az emberekkel ellentétben monoteisták, azaz az egyetlen, igaz Istenben hisznek, aki nem véletlenül sodorja úgy a szálakat, ahogy. Az emberek politeisták, azaz többistenhitűek, ide leginkább a görög mitológiát ültették át, megspékelve néhány újdonsággal, így például az „ámennek” megfelelően egyemberként harsogják, hogy „so say we all”, azaz „így szólunk mind”. Az emberiség számára teljesen idegen az egyistenhit, s ahogy a BSG előzménysorozatából (címe: Caprica) megtudhattuk, régebben büntették is azokat a fundamentalistákat, akik ezt az igét hirdették.

Ismerkedjünk meg néhány fontosabb szereplővel (csupa SPOILER!):
- Admiral William Adama (sokszor csak ’the old man’-ként hivatkoznak rá), aki a Battlestar Galactica parancsnoka. A színészt (Edward James Olmos) mostanában a Dexter új évadában láthatjuk. Adamáról sok mindent nem kell tudni, ő a becsület és hazafiasság mintaképe, családjaként szereti a flottát, küldetése pedig új otthont találni az emberiség megmaradt részének. Amolyan „apu” karakter.
- President Laura Roslin: a legmagasabb rangú életben maradt politikus, így kényszerűen, de ő lesz a 12 kolónia elnöke. Adamával kart karöltve támogatják egymást, később persze szerelem is szövődik közöttük, amit nem nyomnak a képünkbe, egyértelmű mindenki számára és ezt nem is firtatják különösebben. A legenda szerint egy haldokló vezér fogja elvezetni az emberiséget új otthonába, s Roslin elnök – mivel végső stádiumú rákban szenved – úgy hiszi, ő ez a haldokló vezér, ezért eltökélt szándéka, hogy megtalálja a Földet (melynek létezését még ő maga is sokszor megkérdőjelezi). Adama ebben maximálisan a segítségére van. Ha Adama „apu” karakter, akkor Laura Roslin „anyu”.
- Dr. Gaius Baltar: szörnyű titokkal kell együtt élnie, ugyanis ő segített a robotoknak kiírtani az emberiséget. Sok minden történik vele a négy évad során (például elnök is lesz), de a legfontosabb, amit tudni kell róla, hogy amolyan próféta, azaz kiválasztott, hiszen Isten egyik angyala folyamatosan terelgeti, és próbálja megértetni vele, hogy miért is kell hinnie az egy és igaz Istenben. Gaius számára igen nehéz elfogadni a helyzetet, hiszen ő tudós, a tudományok embere, nem pedig Istené.
- Head Six: Isten egyik angyala. Gyakorlatilag Gaius fejében él, hol Baltar szeretője, hol a barátja, hol az ellensége. Egyetlen célja, Gaiust arra az útra terelni, amelyet Isten jelölt ki számára. Külsőleg egy robotról lett mintázva (Hatosról, innen a neve), így Baltar sokáig azt hiszi, hogy a cylonok tettek valamit a fejébe, s így próbálják irányítani. Isten másik angyala Head Baltar, de őt elég ritkán fogjuk látni, így nem is igazán írok róla. Mindkét angyalnak Isten adta a feladatát, hiszen ez már mind megtörtént egyszer és megtörténik újra. Az emberek és a gépek állandóan, újra és újra elpusztították egymást, s Isten megunva a körforgást, tervet eszelt ki annak megállítására. Ehhez van szüksége az angyalokra.
- Kara „Starbuck” Thrace: katona (pilóta), aki meghal egy küldetésen, ennek ellenére visszatér, nem emlékezve rá, hogy mi történt. Később megtalálja saját halott testét és elégeti. Innentől egyetlen kérdés foglalkoztatja: mi is ő valójában?? Meg is találja a választ: ő a halál angyala, akinek feladata, hogy elvezesse az embereket a Földre, s onnan pedig a végzetükbe.
Az utolsó vacsora

A cylon szereplőkről külön-külön nem ejtek szót, mivel mind a hét egyedülálló karakter, saját egyéniséggel és személyiséggel, s pont ezért fog majd kirobbanni az első cylon polgárháború is, amelyben két partra szakadnak a robotok: az egyikben a Hatosok, Nyolcasok, Kettesek, másikban pedig a Négyesek, Ötösök és Egyesek vannak. Vannak még a Hármasok, akiket bedobozoltak, mert az egyikük (D’anna /Lucy Lawless/) meglátta a „final five” arcát, s ez a cylonok számára tiltott. Később kidobozolják, hogy a segítségével megtalálják az utolsó ötöt (akik most már kétezer évesek), és végre eljussanak a Földre.

Ez a hihetetlenül jól megírt cylon-monológ hűen bemutatja, hogy mindegyik „robot” mást akar, más érdekli, s bármennyire is azt gondolja, hogy ő a tökéletes gépezet, mégiscsak emberi tulajdonságok vezérlik (*magyar fordítás a cikk legvégén):

"In all your travels, have you ever seen a star supernova? Well, I have. I saw a star explode and send out the building blocks of the universe. Other stars, other planets, and eventually, other life. A supernova. Creation itself. I was there. I wanted to see it. And be part of the moment. And you know how I perceived one of the most glorious events in the universe? With these ridiculous gelatinous orbs in my skull. With eyes designed to perceive only a tiny fraction of the EM spectrum. With ears designed only to hear vibrations in the air.[...] I don't want to be human! I want to see gamma rays. I want to hear X-rays. And I want to... I want to smell dark matter. Do you see the absurdity of what I am? I can't even express these things properly because I have to... I have to conceptualize complex ideas in this stupid limiting spoken language. But I know I want to reach out with something other than these prehensile paws and feel the solar wind of a supernova flowing over me. I'm a machine. And I could know much more. I could experience so much more. But I'm trapped in this absurd body. And why? Because my five creators thought that God wanted it that way."


A 12 cylonból 11 (erősen spoileres!)

A sok megmagyarázhatatlan, váratlan, misztikus fordulatnak köszönhetően az emberek és a cylonok végül rájönnek, hogy egyetlen dolog van, amit mindannyian akarnak: megtalálni a Földet. Így hát összefognak, hogy kiderítsék, ki az utolsó öt cylon modell, akik elméletileg ismerik az oda vezető utat. A végkifejletig sok látomás, vízió, harc, csata, halál és csalódás vezet el, de végül minden úgy alakul, ahogy az eleve el volt rendeltetve.


A final five zenéje Bear McCreary által komponálva

*fordítás:

„Utazásaid során láttál valaha szupernóvává váló csillagot? Mert én igen. Láttam felrobbanni egy csillagot, ahogy szerteszét küldte a világegyetem építőelemeit. Más csillagokét, más bolygókét, és végül más életét. Egy szupernóva... maga a teremtés. Ott voltam, látni akartam. Részese akartam lenni a pillanatnak. És tudod, hogy érzékeltem a világegyetem egyik legnagyszerűbb eseményét? Ezekkel a nevetséges kocsonyás gömbökkel a koponyámban. Olyan szemekkel, melyet arra terveztek, hogy csak egy apró részét érzékelje az elektromágneses spektrumnak. Olyan fülekkel, melyek csak a levegő vibrációit hallják. Nem akarok ember lenni! Látni akarom a gamma sugarakat! Hallani akarom a röntgensugarakat! És érezni akarom... Érezni akarom a sötét anyag illatát! Látod a létem abszurditását? Még csak ki sem tudom fejezni megfelelően ezeket, mert a komplex elgondolásokat ezen az ostoba, korlátok közé szorító nyelven kell megfogalmaznom! De tudom, hogy valami mást szeretnék kinyújtani, nem ezeket a mancsokat, hogy érezzem, ahogy a szupernóva napszele átárad rajtam. Gépezet vagyok. Sokkal többet tudhatnék. Sokkal többet tapasztalhatnék. De csapdába estem ebben az abszurd testben! És miért? Mert az én öt teremtőm azt gondolta, Isten akarja így! (feliratok.hu)


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!