Harisnyások az igazságért, avagy Robin Hood fuszeklija – és ami mögötte van

Írta Shou-chan Dátum 2011-11-09 16:24 Hozzászólás 2 Olvasta 1761 | Rovat: Kritika »

Ha a zsarnok utat tör magának, ha a gyengéket, szegényeket piszkálják, ki az első, aki ott terem, és a fejére kitűzött vérdíjjal mit sem törődve életeket ment? Igen, ő az, Robin Hood, az igazságosztó, a szegények jótevője, gyávák, zsarnokok, álnok királyok kirablója, aki minden fontoskodó nemes orra alá borsot és más finomságokat tör! A híres Locksley família sarja bizony igazi jótevő, de a hősnek van egy másik oldala is, mely kapcsolatba hozható a harisnyákkal. Csak Mel Brooks tudja, hogy miért.

Miután Robin a Lakli megérkezik a Szentföldről, azt kell látnia, hogy elvontatják a kastélyát, majd a család vak inasától, Vaksitól tudja meg, hogy az apja meghalt, az anyja szíve megszakadt és utánahalt, a testvéreit elvitte a dögvész, a kiskutyáját elütötte egy kocsi, az aranyhalát megette a macska, a macskával meg aranyhalmérgezés végzett. Nem éppen vidám a hazatérése. Ráadásként Rottingham bírája éktelenül magas adókat vetett ki a népre, és a bíró Robin szerelmére, a szépséges Marian-ra – és erényövére – is kivetette a hálóját. Robin elhatározza, hogy változtat ezen. Miután összeismerkedik Kicsi John-nal és Will Skarlát O’Hara-val, összetrombitálják a sherwood-i erdő népét, hogy visszavágjanak a vándorbibircsókos János királynak, és lehetőleg vessenek véget Robin Chuchill-re hajazó monológjainak. :) Ezzel megindul a hadjárat Rottingham, János király és a tanácsos boszorka, Latrina ellen a harisnyás fiúk által, élükön Robin-nal, szentföldi bajtársa fiával, Hapsival, Vaksival, Kicsi John-nal és Will-el.


A Robin a fuszeklik fejedelme remek alkotás a veszélyesen eszement vígjátékok kategóriájában. Na persze, nem is várhatunk mást a rendezőtől, aki nem más, mint Mel Brooks (Drakula halott és élvezi, Űrgolyhók). A film a három ’Nagy’, vagyis a Robin Hood rajzfilm, a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című film és a Robin Hood legújabb kalandjai című sorozat kifigurázása és paródiája. Sok esemény és dialóg szerepel benne az említett filmekből, vagy legalább is hasonlóak hozzájuk.

Mel Brooks kitett magért, a film tökéletes vígjáték, gondoljunk csak a Hollywood-stílusú Anglia feliratra, amikor Robin partot ér, a ’Bérelt ló’ feliratra, Hapsi jelenetére, amikor időt kér a harc közben, hogy felpumpálhassa az edzőcipőit, a nyomkövető nyílra, és társaikra. Egy másik gyöngyszem, amikor Robin azt mondja, hogy ’Én más vagyok, mint a többi Robin. Nekem kevésbé széles a hátam.’ Az eredeti angol szövegben azt mondta, hogy az előző Robin-okhoz képest ő tud angol akcentussal beszélni, amivel arra utalt, hogy Kevin Costner, aki Robin-t játszotta a Tolvajok fejedelmében, a saját, amerikai akcentusával beszélt.


Sok szereplő feltűnik még Mel Brooks más filmjeiben is, mint például az abbi volt Roland király az Űrgolyhókban, a maffiózó Don Giovanni-t alakító Dom DeLuise pedig több filmjében szerepelt, mint maga a rendező. Ugyanakkor néhány színész feltűnt még más Robin Hood-os történetben is. A Skarlát Will-t alakító Matthew Porretta lett például Robin Hood az 1998-as Robin Hood legújabb kalandjai című sorozatban. Sőt, Mel Brooks is szerepelt a filmben, ő volt Tuckman, a rabbi, aki szentelt bort és körülmetélést árult (valamint a film végén is beköszön egy meglepetésvendég – Pactolous).

Maga a film eltérő kritikákat kapott. Volt, aki szerette, volt, aki szerint viszont pocsék lett. Nekem személy szerint az egyik legkedvesebb filmem, de azt tudom csak mondani, hogy mindenki nézze meg és döntse el maga, hogy szerinte ez egy kiemelkedően jó komédia, vagy pont az ellenkezője.


Hozzászólás
Shou-chan Shou-chan
2011-11-11 23:51
Nekem mindkettő nagy kedvencem, mert egyik őrültebb paródia, mint a másik!!! XD Az ilyen lököttségekkel nem lehet mást tenni, mint megnézni, és könnyesre nevetni rajta a szemünket! ^^
Pactolous Pactolous
2011-11-09 21:17
Jó film bizony, de nálam nem előzte meg az Űrgolyhókat (mondom ezt úgy, hogy a Star Wars sagát tudatosan kerülöm). De ez csak az én véleményem, amúgy szerethető, vicces mozi, erősen ajánlott mindenkinek!
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!