Szeretni valamit, valamiért

Írta Papa Dátum 2011-01-24 10:48 Hozzászólás 12 Olvasta 5532 | Rovat: Öt perc Papával »

Oké, igen, legalább kétszer megöltem magam, amiért ilyen címet adtam, de aztán csak meghagytam ezt. Hiszen ha már meghaltam miatta kétszer, akkor megérdemli, hogy maradjon. Jah, hogy nem mondtam meg miről fog szólni az írás? Az könnyen megeshet. Sebaj, így nagyobb lesz a meglepetés.

Meglepetés! Jó volt? Nem. Sajnálom. Néha elgondolkodom azon, hogy a "Van humorérzékem" kijelentésből nálam csak a "Van" szócska az igaz, a többiről meg csak olvastam a neten. Viszont az kétségtelen, hogy remekül el tudok kalandozni, valószínűleg azért mert csak egy dologra tudok huzamosabban koncentrálni... de most nem arról fogok írni. Hanem inkább arról a jelenségről, hogy az emberek, akik közé most nagy kegyesen magamat is besorolom, hajlamosak olyan dolgokhoz ragaszkodni, amikre nincs is szükségük. Ez egy önvallomásokkal megszórt írás lesz, szóval akit nem érdekel... nos az rohadjon meg, engem sem érdekel, hogy mit gondol. Mindenki mást nagy szeretettel köszöntök ezen írás olvasóinak táborában.

Első pont: Én, a képmutató. Mielőtt belemennék azon dolgok listájába, amikért annyira rajongok, hogy elképesztő dührommal tudom őket védelmezni, el kell mondanom, hogy bizony képmutató vagyok. Nagyon. Szerintem sok olyan dologért rajongok, ami az én koromban, az én társadalmi helyzetemben, az én nememben teljesen furcsának tűnhet, mégis olyan sok mindenkit megvetek az ő kedvenceik miatt, hogy csak na. Lásd: mindenki, aki Barátok közt epizódokat néz, mindenkit, aki dél-amerikai szappanoperákat néz, és még sorolhatnám, de nem fogom, mert ez most nem róluk szól. Csak azt akartam tisztázni, hogy tudom milyen képmutató vagyok, valamilyen szinten sajnálom is, s éppen ezért nem fogom elvárni senkitől sem, hogy megértsen engem, amikor valami olyasmit imádok, ami szerinte szemétbe való. Sőt, a legtöbb embertől azt sem várom el, hogy ezt a negatív véleményét titokban tartsa.

Második pont: Ha tehetném, a világ legnagyobb otaku-ja lennék. Nyilvánvaló tény következik: anime/manga/rajzfilm/képregény bolond vagyok. Lassan két éve minden új anime idényben nézek legalább három sorozatot. A legszerényebb becslésem szerint is legalább 80 különböző sorozatot és filmet láttam, amiket ha egyhuzamban szeretnék megnézni, akkor lehet, hogy egy évig ülnék a kanapén. A nem Japánból származó rajzfilmek esetében is hasonló a helyzet. Az általam elolvasott képregények oldalszáma már most bőven meghaladja azt a könyvoldal mennyiséget, amit a fejlettebb országok lakosságának nagy része életében be fog termelni (itt jegyzem meg, hogy azért rengeteg könyvet is olvastam/olvasok, csak hát az nem olyan furcsa... társadalmi szemmel nézve... habár manapság nem dívik az olvasás). A mangák esetében egyelőre jobb a helyzet, de leginkább csak azért, mert általában az új animékről értesülök először, amik azért elég jól feldolgozzák a mangát, így sok esetben nem nézem meg, hogy milyen volt az adott mű, amikor még fekete-fehér képregény formájában létezett.


Hogy ez az egész anime/rajzfilm dolog mennyire furcsa egy 23 éves férfiember életében, annak az eldöntését egyetemet végzett professzorokra és a kedves olvasókra hagyom. Egy valami azonban biztos: ha nyerek egy nagyobb összeget, és életem végéig le lesz a gond a pénzről, akkor legalább egy egész házam lesz, amit csak animés/mangás/képregényes cuccokkal fogok megtölteni. És ha valaki ezt furcsának fogja találni, akkor kiszúrom a szemét egy nagy köteg, összecsavart húszezressel, amit később WC-papírnak fogok használni. Viszont a következő bekezdésben rátérek a tévhitekre és arra, hogy miért is elképesztően jó mércéje egy ember nyitottságának az anime műfaja.

Én a már fentebb említett 80 sorozat megnézése után jelentem ki, hogy imádom az animéket. Aki most azt mondja, hogy nem szereti, vagy egyenesen utálja őket, az vajon mennyit látott? Haladjunk és szögezzük le, hogy az animék egy jelentős részét nem gyerekeknek készítik. Sőt, szerintem senki sem tud olyan dolgot mondani, amiből még nem készült felnőtteknek, gyerekeknek, vagy minden korosztálynak anime. Minden van. Az összes létező sport képviseli magát, a focitól, a teniszen át, egészen a boxig, tehát minden sportrajongó megtalálhatja, amit keres. Ami pedig külön elismerést érdemel, hogy függetlenül az anime hangvételétől, a készítők általában képesek megszerettetni az emberrel az adott sportot (legalább olyan szinten, hogy a tévében is elkezdje nézni). Persze megtalálni az összes zenei műfaj animéjét is, ahogy van romantikus, erotikus, melo-dramatikus, horror és még anyám kínja mi minden típus. Aki azért nem kezd el animéket nézni, mert mind gyerekeknek szólnak és "hülye mesefilmek", nos, az az ember egy idióta. Egy begyöpösödött idióta. Elég csak megkérdezni valakit, aki ismeri az animéket (pl engem), hogy "Te, engem az XY dolog érdekel, tudsz mondani egy animét, ami valami ilyesmiről szól?". Ennyi. Garantálom, hogy ha valaki lát egyetlen jó animét, az beleszeret a műfajba. Hogy miért?

Egyszerű ez kérem: az animék elképesztően jól vannak elkészítve. A japán szinkron legendás. A világ legjobbja. A magyar szinkron a fénykorában megközelítette azt a szintet, ami az animék esetében alap dolognak számít. Nagyon gyakran egész zenei albumokat írnak az animék mellé, a történetek, a karakterek igazán életre kelnek, s bizony a rajzolási stílusokat is könnyű megszokni. Ami azonban számomra a legelképesztőbb dolog, hogy egy vagon olyan animét/mangát imádok, amik lényegében ugyanarról szólnak, és mégis, mikor olvasom, vagy nézem őket, teljesen meg tudnak ragadni, pedig tudom mi lesz a vége. Ez olyasmi, ami a nyugati szórakoztatóipar tucat termékeinek sosem sikerült, sőt, néhány mesterművük sem váltott ki ilyen hatást.


A képregények esetében pedig nagyon fontos megjegyeznem, hogy a legtöbb ember a kép szóra koncentrál, és egyáltalán nem veszi figyelembe a regényt. A japánok annyi mangát olvasnak, hogy az elképesztő. Mégpedig hetente, és higgyetek nekem, amikor azt mondom, hogy azok nem képeskönyvek, ott bizony van szöveg bőven (oké, műfaja válogatja). A lényeg, hogy egy manga/képregény rajongó többet olvas, mint az átlag. Le lehet minket fikázni, amiért ilyesmit olvasunk, de mi legalább olvasunk. Sokan vannak, akik életükben még az iskolai kötelezőket sem olvasták ki, mégis őket kevésbé veti ki a társadalom mint azon deviáns felnőtteket, akik képregénnyel lépnek az utcára.

Összességben az anime/manga/rajzfilm/képregény az egyik legjobb eszköz arra, hogy leteszteljük valaki mennyire nyitott olyasmire, amit még nem ismer. Nagyon könnyű a társadalmilag elfogadott, sok esetben a család által a gyerekekbe nevelt dogma alapján rögtön rásütni ezekre a művészeti ágakra, hogy kisgyerekeknek való mesék, vagy olvasásképteleneknek szánt képeskönyvecskék. Túl könnyű, és túl sokan esnek ebbe a hibába.

[1] [2] [3] (3/1)


Hozzászólás
Papa Papa
2011-01-26 21:20
Vége a Silla királyság ékkövének... majdnem végigsírtam az utolsó részt... komolyan erőlködnöm kellett, hogy ne törjek ki zokogásban, mert akkor lemaradok valamiről. És ez lett a sorozatok királynője a szememben. Megfosztotta helyétől a Palota ékkövét, ami így csak a sorozatok hercegnője. (a király a Babylon 5)
PetiX PetiX
2011-01-26 16:53
A zenét meg Nakata Yasutaka csinálta a Capsule-ből, s egyik albumukat Pactolous úr már elemezte is itt. Egy egész lemezt is megjelentettek a Liar Game-hez, amiről viszont te is írtál.
PetiX PetiX
2011-01-26 16:47
Ó, valóban. De nem baj, szerintem nagyon is jó sorozat. Van már LG2 meg egy film is.
Papa Papa
2011-01-26 16:25
Ajánlottad már talán te is a Liar Game.et, de Shu-chan biztosan. Most megnéztem az első részt és "sajnos" nagyon bejön, szóval most ezt is meg kell néznem :) Jó a zene, jó a történet és jók a színészek.
PetiX PetiX
2011-01-25 07:41
Megnéztem az ajánlott sorozatokat és valóban jónak tűnnek. Ha lesz rá pénzem, akkor én is megrendelem majd. Én is ajánlanék egyet, ha még nem ismernéd: Liar Game http://jdramazone.com/jdramas/liar-game-completed/
PetiX PetiX
2011-01-25 05:51
2 rész után máris DVD? :D
Papa Papa
2011-01-24 23:06
Ez az írás az olyan rajongásaimról szólt, amik furcsának tűnhetnek. Ezért nem írtam zenéről, könyvekről, sőt ugye az amerikai sorozatokról sem, ahogy egyébként jó pár olyan kínai/japán sorozat is van amit kedvelek, csak témájukat/megvalósításukat tekintve egyáltalán nem meglepő, hogy nézem őket.
Igen, jól tudod, Supernatural anime lesz, most nagy honosítás folyik Japánban (Vasember, Rozsomák, X-men, Blade). 12 részes lesz és elvileg február 23-án debütál, de erre ne vegyél mérget. Persze pár napon belül, teljesen legálisan, beszerezhető lesz online is, majd dobok róla valahol valamilyen üzenetet egy linkkel, ha nem felejtem el (valószínűleg magyar feliratos verzió is lesz belőle)
Conquistador Conquistador
2011-01-24 22:31
jó, bár kicsit tőlem távol állnak ezek a dolgok. de pl. odaátból készül valami anime-féle (nem tudom pontosan), arra majd benevezek szerintem. amiket viszont hiányolok ebből a szeretem felsorolásból: a zene és az amerikai sorozatok. vagy utóbbi témában nincs olyan közelálló? szívesen olvasnék ezekről is.
Papa Papa
2011-01-24 20:49
PetiX uram, nézz dél-koreai sorozatokat is. Kettőt szerintem már ajánlottam is :D
Viszont ha japán sorozat, akkor:
- Juunen Saki mo Kimi ni Koishite (http://jdramazone.com/jdramas/juunen-saki-mo-kimi-ni-koishite/)

- Hachimitsu to Clover (http://jdramazone.com/jdramas/hachimitsu-to-clover-completed/)

- Control ~ Hanzai Shinri Sousa ~ (http://jdramazone.com/jdramas/control-hanzai-shinri-sousa/) - csak most indult, még csak két rész van.

Mindhárom sorozat isteni, a linkelt oldalon ingyenes és gyors a regisztráció... azt mondják. Én persze sosem jártam ott, és ezeket a sorozatokat is Japánból rendeltem, DVD.
Papa Papa
2011-01-24 20:45
Tisztelt Tanárnő!
Ezen esendő lélek korántsem méltó ily dicsérő szavakra. Véleménye, de leginkább figyelme, oly megható, hogy félek még nálam tehetségesebb emberek sem találnák a szavakat a hálám kifejezésére.
Örök tisztelettel!

PetiX PetiX
2011-01-24 17:33
Szerintem normális vagy, vagy én is különc vagyok. :) Én is szeretem ezeket a dolgokat, bár a dél koreai sorozatokról nem tudok semmit. Inkább Japánnal szoktam foglalkozni. ^^
Major Patrícia Major Patrícia
2011-01-24 13:03
Kedves Papa!
A stílusod továbbra is elragad. Úgy írsz,hogy szinte hallom a hangod közben,és helyenként még a szarkasztikus nevetésedet is.Logikusan írsz!
Barátsággal üdvözöllek!
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!