Régi-új rádiók

Írta Pebble Dátum 2010-12-09 23:12 Hozzászólás 0 Olvasta 1575 | Rovat: Elmélkedések »

Majd’ egy éve szűnt meg a két piacvezető kereskedelmi rádió, a Danubius és a Sláger. Ez akkoriban országos felháborodást váltott ki, szimpátiakoncertet szerveztek a két rádió megmentéséért, a hallgatók kék és piros szalagokat kötöttek az autóikra, táskáikra. A két rivális hirtelen egymás frekvenciáján szólalt meg néhány perc erejéig, az újságok tele voltak az állás nélkül maradt, búskomor műsorvezetőkkel.

Most, közel egy évvel később azt kell mondanunk, lényegében csak a rádiók neve változott. Reggelente ugyanúgy választhatunk, hogy a Boros-Bochkor duóra vagy a Sebestyén-Rákóczi-Vadon trióra ébredünk. A híreket ugyanúgy megkapjuk, jellemzően a megszokott hírolvasóktól, a reklámok is a helyükön vannak, hogy a kívánságműsorokat már ne is említsük. Az új rádiók a megszűnő adók húzóarcait és jól bevált csapatait átmentették, hozzájuk csaptak néhány új hangot új műsorral, kitalálták a rádiók neveit, és már kezdődött is a műsorszórás.

De emlékszünk-e arra, hogy mi volt a valódi ok? A felháborodás valódi oka? Az, hogy – mint akkor oly sokszor elhangzott – politikai döntés született. Ezzel mindenki tisztában volt, aki egy kicsit is követte a hazai eseményeket. Egy évvel ezelőtt még jövőidejű volt az áprilisi és októberi választás, így az éppen aktuálissá váló frekvencia-pályázaton mindkét politikai oldalnak jól felfogott érdeke volt 1-1 országos lefedettségű frekvencia megszerzése. Nem sokkal később, amikor a régi műsorvezetők és műsorok feltűntek az új rádióadók égiszei alatt, akkor a régi-új munkaerők nem győzték hangsúlyozni, hogy ők nem fognak műsoraikban politizálni, sőt, a vezetőség külön kérésének tesznek ezzel eleget. És valóban, ezt eddig hellyel-közzel be is tartották. De jól tudjuk, hogy ami késik, nem múlik…

Előbb vagy utóbb vezetői nyomásra vagy személyes meggyőződésből elejtenek a műsorvezetők egy-egy politikai megjegyzést, melyet minél gyakrabban tesznek, annál többször halljuk, és annál inkább érezzük a magunkénak. Olyan észrevétlenül fog ez történni, mint ahogyan az 500 grammos joghurtok szép lassan 450 grammossá zsugorodtak.


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!