A trENSZ Bizottság újabb ülése

Írta Pactolous Dátum 2010-08-03 16:59 Hozzászólás 5 Olvasta 8950 | Rovat: Kritika »A Biztosító Társaság lemeze (BT – These Hopeful Machines)

Kis komolytalanság után lássunk egy nagyon komoly lemezt, BT jóvoltából. Brian Wayne Transeau a tengerentúlról származik, Amerikából, mégis inkább az európai zenékbe, stílusokba „kontárkodik” bele. Ezt persze direkt írtam idézőjelben, az úriember kimagasló tehetségű Zenész, ki más merne kiadni egy albumot 2 CD-n, 12 számmal?

Persze mindemellett BT több hangszeren is játszik, sőt, énektudását is fitogtatja, nemcsak saját dalaiban, hanem másokéban is (Tiesto feat. BT – Love Comes Again). Hangzása pedig több stílusból tevődik össze, új lemezén hallani lehet progresszív trance-et, de electro rock-ot is. Aki eddig még nem hallott felőle talán fülsértőnek is találja majd azokat a jellegzetes hangtorzításokat, széthúzásokat, variálásokat, amikre – szerintem – csak BT képes. Aki viszont tudja, hogy ez az ember mire tud vetemedni, nem sok újat talál majd ezen a lemezen. Én mindenesetre az előző albumait nem hallgattam, így tiszta lappal indulhatott BT nálam.

Az biztos, hogy bár vannak populárisabb dalok (The Emergency, A Million Stars, The Light in Things, vagy például az Armin Van Buuren által is átformált Every Other Way), a legtöbb egyáltalán nem szokványos hangszerelésű. Mindegyikben van valami csavar, amitől ledobja az egyszeri hallgató a stüszisapkáját. Például ahogy a Suddenly kezdődik, az már nem egyszerű. A Forget Me, az Always és a Love Can Kill You is meglepően rock-os egy elektronikus albumhoz képest. Az absztraktabb, elborultabb darabokra pedig fel is kell készülni, mert nem egyszerű befogadni őket (Rose of Jericho, Le Nocturne De Lumière).


A "The Emergency" dal videóklipje

A These Hopeful Machines az ellentmondásos megoldások gyönyörű harmóniája. Az ínyencebb trance-hallgatók kedves hallgatnivalója, amin vannak slágerek, de így, önmagukban sosem lesznek azok, ugyanakkor ez így van jól. Ehhez az albumhoz le kell ülni, idő kell hozzá, nem az a kifejezett partylemez, ami minden házibuliban beválik. Nehezen lehet jellemezni, hallgatni kell és kész![1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] (7/6)


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2011-05-12 11:15
Bizony! és már eddig is olyan rmixek jöttek ki, hogy a hagyma sírja el magát tőlük, szóval bízakodó vagyok :)
Andsen Andsen
2011-05-09 14:34
Magam is hasonló véleményen vagyok BT albumával kapcsolatban, fura hogy az amúgy rock-os vonalat nem kedvelem, itt mégis annyira jól szól, bár első hallgatásra néhány számnál értetlenül álltam, hogy most akkor mi is ez?
Mondjuk BT munkái mindig is elég megosztóak voltak. Júniusban pedig ha minden igaz érkezik az album remixed verziója.
Projeckt Projeckt
2010-08-18 19:56
BT - These Hopeful Machines

BT mindig is egy külön "része" volt a trance világnak és úgy gondolom ez nem is fog változni.
Elsőre kicsit féltem a 12 track / 2CD megoldástól, de nem lett unalmas az album. Mindenképp inkább érdekesnek mondanám, habár tény, hogy sok régebbi albumán használt megoldástól nem hajlandó megválni. Ezek amolyan jellegzetességek, ezekről tudjuk elsőre, hogy BT albumot hallgatunk. Nem mindegyik számra mondanám, hogy kifejezetten trance, de az összhatás tagadhatatlanul jóra sikeredett. Szerintem 2010 egyik legjobb előadói albuma!
Projeckt Projeckt
2010-08-04 19:41
Susana – Closer

Az énekesnői szóló albumok terén nálam az etalon Jes Brieden – Disconnect című albuma 2007-ből. Azon az albumon Jes is a már előzőleg előadóknak és producereknek felénekelt számait dolgozza fel. A feldolgozás szót emelném ki, mert ott legalább nem az eredetileg felénekelt darabok kerültek fel, hanem némi újításon mentek át a dalok. Ebben a formában azt az albumot már nevezhetjük Jes szólóalbumnak. Ennyit a Jes albumról, aki nem hiszi hallgassa meg.
Susana Jes-szel szemben itt hibázott hatalmasat, hogy minden változtatás nélkül felrakott 2-3 éves slágereket az albumra, gondolva, hogy ő énekel bennük, akkor már saját számainak tekintheti őket. Engem a vegyesség nem zavarna, sokkal inkább az, hogy egy Rex Mundi vagy egy Armin Van Buuren számot Susana nem sajátíthat ki. Ne cserélődjenek fel a szerepek, emlékezzünk rá, hogy Susana csak egy énekesnő!
Projeckt Projeckt
2010-08-04 19:23
Az tény, hogy Nitrous Oxide nehezen tud elszakadni az egysíkú uplifting-től. Ez a legtöbb Anjunabeats dj-nél így van, bár mostanság történtek újítások a kiadónál.
Az albumot fejlődőképes darabnak tartom, észrevehetőek meglepő változások. Az egyik ilyen a már említett Far Away címú szám, amely minden bizonnyal az első Nitrous Oxide szám amiben van vokál. Szóval csak így tovább N2O, de azért van még hova fejlődni.
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!