A trENSZ Bizottság újabb ülése

Írta Pactolous Dátum 2010-08-03 16:59 Hozzászólás 5 Olvasta 8191 | Rovat: Kritika »Ali és fia… (Aly & Fila – Rising Sun)

Elsőként lássunk egy egzotikus bandát, az egyiptomi Aly & Fila nevű duót. Ők azon csoportba tartoznak, akik szeletelős, uplifting hangzásukkal nem hoznak semmi forradalmit a műfajba, mégis van egyfajta szikra a zenéjükben, amiről fel lehet őket ismerni. Tán az egyiptomi hatás az oka? Nem tudom, mindenesetre ha meghallgatok egy holland uplifting számot, és utána mondjuk a Khepera-t, máris érzékelhető a különbség.


Aly & Fila nem ma kezdte az ipart, de nem is olyan régóta tevékenykednek, mint a nagy öregek. 2003 óta lehet hallani a nevüket, de csak idén került arra sor, hogy egy előadói albummal is jelentkezzenek. Véleményem szerint nagyon jól tették, bár féltem egy picit attól, hogy az uplifting zúzás beunalmasodik a lemez végére. Nos, nem lett igazam. Mint említettem feljebb is, semmi úttörő ötlet nem üti fel fejét a korongon, az egész cucc azonban úgy összeáll, mint az Illés minden második évben.

A dalok hangszerelései szinte tökéletesek, nem igazán lehet belekötni semmibe, úgy szól, ahogy kell. A kiállások mesteriek, ehhez mindig is értettek Filáék: monumentálisak, dallamosak, szívbemarkolóak, nagyszerűek. Annak is örültem, hogy végre énekes számokkal is bepróbálkoztak; olyan nevek danolásznak nekünk, mint például Josie (Jaren testvére), Denise Rivera, vagy Tiff Lacey. A korongra felkerültek tavalyról ismerős slágerek is (Rosaires, Khepera... imádom!), és természetesen itt vannak az új sikervárományosok is (My Mind is With You, Listening, I Can Hear You), valamint a lüktetések közé befértek lassabb dalok is (Still, Paradise). Az utolsó, lezáró, címadó szám pedig valami fenomenális, a kiállása még filmzenének is elmehetne és ezt minden írói túlzás nélkül állíthatom.

A "Listening" videóklipje

Annyi dolgot azonban felróhatok az albumnak (bár nem szívesen teszem), hogy olyan igazán nagy, földbe döngölő, mellbimbócsavaró, hagymaszeletelő sláger nem szerepel az albumon, legalábbis egyik számról sem tudom elképzelni, hogy pár év múlva is még dúdolgatnám (kivéve a… no hiszen tudjátok melyik számról beszélek, de hát az ugye tavalyi… tán még a Listening lehet ilyen). Ugyanakkor a Rising Sun példaértékű album minden trance zenével foglalkozó ember számára, nem ez a minimum szint, de mindenképpen az optimális![1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] (7/2)


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2011-05-12 11:15
Bizony! és már eddig is olyan rmixek jöttek ki, hogy a hagyma sírja el magát tőlük, szóval bízakodó vagyok :)
Andsen Andsen
2011-05-09 14:34
Magam is hasonló véleményen vagyok BT albumával kapcsolatban, fura hogy az amúgy rock-os vonalat nem kedvelem, itt mégis annyira jól szól, bár első hallgatásra néhány számnál értetlenül álltam, hogy most akkor mi is ez?
Mondjuk BT munkái mindig is elég megosztóak voltak. Júniusban pedig ha minden igaz érkezik az album remixed verziója.
Projeckt Projeckt
2010-08-18 19:56
BT - These Hopeful Machines

BT mindig is egy külön "része" volt a trance világnak és úgy gondolom ez nem is fog változni.
Elsőre kicsit féltem a 12 track / 2CD megoldástól, de nem lett unalmas az album. Mindenképp inkább érdekesnek mondanám, habár tény, hogy sok régebbi albumán használt megoldástól nem hajlandó megválni. Ezek amolyan jellegzetességek, ezekről tudjuk elsőre, hogy BT albumot hallgatunk. Nem mindegyik számra mondanám, hogy kifejezetten trance, de az összhatás tagadhatatlanul jóra sikeredett. Szerintem 2010 egyik legjobb előadói albuma!
Projeckt Projeckt
2010-08-04 19:41
Susana – Closer

Az énekesnői szóló albumok terén nálam az etalon Jes Brieden – Disconnect című albuma 2007-ből. Azon az albumon Jes is a már előzőleg előadóknak és producereknek felénekelt számait dolgozza fel. A feldolgozás szót emelném ki, mert ott legalább nem az eredetileg felénekelt darabok kerültek fel, hanem némi újításon mentek át a dalok. Ebben a formában azt az albumot már nevezhetjük Jes szólóalbumnak. Ennyit a Jes albumról, aki nem hiszi hallgassa meg.
Susana Jes-szel szemben itt hibázott hatalmasat, hogy minden változtatás nélkül felrakott 2-3 éves slágereket az albumra, gondolva, hogy ő énekel bennük, akkor már saját számainak tekintheti őket. Engem a vegyesség nem zavarna, sokkal inkább az, hogy egy Rex Mundi vagy egy Armin Van Buuren számot Susana nem sajátíthat ki. Ne cserélődjenek fel a szerepek, emlékezzünk rá, hogy Susana csak egy énekesnő!
Projeckt Projeckt
2010-08-04 19:23
Az tény, hogy Nitrous Oxide nehezen tud elszakadni az egysíkú uplifting-től. Ez a legtöbb Anjunabeats dj-nél így van, bár mostanság történtek újítások a kiadónál.
Az albumot fejlődőképes darabnak tartom, észrevehetőek meglepő változások. Az egyik ilyen a már említett Far Away címú szám, amely minden bizonnyal az első Nitrous Oxide szám amiben van vokál. Szóval csak így tovább N2O, de azért van még hova fejlődni.
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!