4K 2.

Írta Pactolous Dátum 2009-12-22 23:38 Hozzászólás 0 Olvasta 8766 | Rovat: Zene / Mozi »

Túl nagy mértékben függök az időtől. Már megint kicsúsztam belőle. Így az eredetileg többrészesre tervezett 4K (Kis Karácsonyi Kritika Körkép), kétrészesre redukálódott. Sebaj majd lesz legfeljebb nem hivatalos folytatás kevésbé frappáns/erőltetett címmel.

Ház? Nem, doboz! (Marcus Schössow – Outside the Box)

Marcus Schössow egy dán származású svéd srác – mondhatom, hisz csak két évvel idősebb nálam. Emberünk nemrég óta űzi az ipart, több néven is feltűnt már (Progresia, 1985, de DJ Eco-val és Maor Levi-vel együtt alkotta a heccből létrejött Deadrat6 formációt, ami Deadmau5-t és stílusát figurázta ki). Hangzása teljesen egyedi és rögtön felismerhető. A végtelenségig túlhangszerelt dalait lemásolni sem könnyű és nem is próbálkozott vele senki. Megmondom őszintén a Steve Angello & Sebastian Ingrosso - Umbrella remixe óta követem figyelemmel pályafutását, és szinte minden megmozdulása nagyon tetszett. Kíváncsi voltam, hogy újfajta hangszerelési stílusát hogyan tudja kamatoztatni egy szerzői album esetében, ugyanis régebben a sokadik hasonló remixe után picit elkeseredtem, de mostanában új erőre kapott. Lássuk, hogy sikerült neki a mutatvány!


When Life Turns Grey – Nos igen, valahogy így képzel el az ember egy Schössow-féle intro-t. A háttérben elnyújtott, torzított zajok, miközben a szintivonósok és az alapütemek felerősödnek. Kicsit több effektet még el tudtam volna képzelni, de így is megadja az alaphangulatot.

Yellow Cabs (with Thomas Sagstad) – Játék a hangokkal, lehetne ez az alcíme, ha tudna magyarul Schössow. Érdekes megoldás, hogy az intro után ezzel a vontatott ritmusú, nem éppen fülbemászó electro-trance dallal indít. Figyelemreméltó megoldások sora szerepel a számban (nem az enyémben), de valahogy nem az igazi, hiába kellett hozzá Thomas Sagstad, electro/house/progresszív DJ és producer.

Evil Machines Forever – Még be sem lendült igazán az album, máris jön a durvulás. Kicsit gyorsabb tempó, és house-os hangszerelés jellemző erre a dallamtalan számra. Schössow, mikor jönnek a nagy nóták?

The Opener – Igen, egyetértek a címmel: ennek kellett volna lennie az intró utáni első dalnak. Vérbeli progresszív trance, igazi Schössow szerzemény, hangulatos darab. Némi Eric Prydz hatást vélek felfedezni a hangszerelésben, aminek csak örülni tudok. Ilyet és még ennél is jobbat kérek szépen továbbra is!

My Star – Tulajdonképpen az előző dal folytatása is lehetne: ugyanaz igaz rá. Mindemellé jön még egy egyszerű szövegű vocoder-vokál és kész is az újabb jó szám. Alakul!

A New Beginning – Végre, az első igazán, teljes mértékben komolyan vehető dal. És olyan is! Gyönyörű telt hangszerelés, ami a tipikus Scössow-féle ütemek és basszusok köré van felépítve. A hangulat nagyon jó, a modern hangzás ellenére tiszta 80-as évek az egész. Igen, ez a szám méltó arra, hogy egy albumra rákerüljön!

Light (with Andy Duguid feat Emma Hewitt) – Szépen ível az album: a döcögős kezdés után elérkeztünk a dallamos zenék csúcspontjához. Ehhez a dalhoz két jól ismert nevet is felkeresett Schössow, Andy Duguid főleg a hangszerelésben, Emma Hewitt pedig az éneklésben vette ki a szerepét. A végeredmény egy nagyon szép, slágeres, progresszív nóta lett, ami nem annyira nagy durranás, de mindenképpen kellemes. Gratula érte!

Knor – Nocsak, dal a Maggi konkurenciájáról? Nem, nem, inkább egyfajta átvezető jellegű durvulás, a jobbik fajtából. Rövid, de tömör, erőteljesebb szám ez, ami sokkal-sokkal jobb, mint az Evil Machines Forever. Kell ilyen is, és jó helyre került. Itt azért hadd jegyezzem meg, hogy nem lehet nem észrevenni azt a jellegezetes cintányérhoz (Crash) hasonlító hangot, amit Schössow barátunk majdnem minden szám elején és végén alkalmaz. Ez kicsit az Eiffel 65 első lemezére emlékeztet, ott is volt vagy 3-4 dal, ami ugyanazzal a felütéssel kezdődött. Végül is nem hiba, felfogható védjegyként is, de gondoltam megemlítem.

Beast – Ismét keményebb hangvétel, és ismét jó dal. Tulajdonképpen ez a szám lehetne a Marcus Shössow zenei profilja alatt, annyira jellegzetes minden szempontból, a dübörgő basszusok, a gyors szekvenciák, az apróbb variálások egyaránt őt jellemzik. Ilyen dalt csak is ő alkothat: mestermunka minden szempontból. Ha még egy elszállós kiállás is lenne…

Kofola (with Robert Burian) – Mint például ebben a dalban. Merengős, nyugodt dallamok, analóg szintivarázs, majd egy olyan fejletépős beindulás, hogy bűn ezt a számot halkan hallgatni. Nagyon jó dal!

In Russia Vodka Drinks You – A világ egyik legviccesebb (vagy leghülyébb, attól függ honnan nézzük) dalcímének birtokosa Marcus Shössow. „Oroszországban a vodka iszik meg téged”? LOL, mondaná a netes közösség. Aztán az is lehet, hogy ez csak egy finom utalás Bobina, Go Get Vodka című számára, amit történetesen Schössow barátunk remixelt. Mindegy is, a dal amúgy semmi oroszosat nem tartalmaz: egyszerű, de nagyszerű electro-trance nóta.

Snare – Vad, zajos, szabadjára engedett palackba zárt szellem, és mégis szerethető, dallamos, fülbemászó. Hátborzongatóan jól szól!

Kaboom – Egy általam már korábbról ismert dal. Jó lenne, még a Jochen Miller beütésű dallam is rendben van, de hogy pont a basszus maradjon ki? Sarkítok: az ütemnek van, csak éppen más mély nincsen. Kár, mert így nem dübörög igazán.

From My Heart – Szintén ismert dal, még év elejéről. A már-már uplifting nóta az egyike a legszebb számoknak az albumról (mondjuk kifejezetten szép kevés is van), és nagyon jó helyre került, az utolsó előttire, közel a lezáráshoz.

From Zero – Igen ötletes vége az albumnak: halk szintivonósok indítanak, majd egyre gyorsabb analóg szekvenciák indulnak be, míg végül az elem lemerül.

Szóval ez lett volna az Outside the Box. Ízig-vérig Schössow, kisebb kirándulásokkal, de mindvégig érzékelhetően a saját terepén belül mozogva. Persze próbált egy kicsit nyitni a mainstream felé, de látszik, hogy miért lett csak egy énekes dal. Az elején megijedtem, hogy egysíkú és unalmas lesz, de a kis botladozások után beindult az album és minden számban volt valami, ami megtetszett. Kellemes meglepetés ért, gratulálok Schössow, csak így tovább!

Ízelítő a "From My Heart" című számból
[1] [2] [3] [4] [5] (5/1)


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!