Ünnepelj ma velünk... (Madonna - Celebration)

Írta Pactolous Dátum 2009-12-19 18:24 Hozzászólás 0 Olvasta 10543 | Rovat: Zene / Mozi »

Hohohóóó! Karácsonyi hangulatban vagyok, de az ünneplésnek most más apropója van. Albumkritika jön kérem szépen, egy olyan előadó válogatáslemeze került terítékre, akit nem akartam besűríteni a 4K csomagba. Madonnáról van szó, ha a cím nem lett volna elég direkt. Figyelem! A dalokhoz klipek is tartoznak!

Honnan lehet tudni, hogy valaki popikonná vált? Onnan, hogy a sokadik válogatáslemezét adja ki! Nem rosszindulatból mondom, egy ilyen gyűjtemény kiadása – az anyagi vonzata mellett – azért is jó dolog, mert gyönyörűen végig lehet követni egy művész pályáját a leghíresebb slágerei által. Madonna kétségtelenül popikon, hisz a Celebration nevű korong (pontosabban korongok) már a harmadik besztof albuma. A lemez 1982-től egészen napjainkig tartalmazza a legnagyobb Madonna slágereket (elvileg), plusz 2 (ill. egyes kidaásokon 3) új dal is ráfért még. Ünnepeljünk hát együtt Madonnával és rajongóival! Rendhagyó módon most e lemez esetében is végigmegyek a dalokon, úgy érzem egy ilyen életmű megérdemli, hogy hosszabban is foglalkozzak vele.


Hung Up – Kezdésnek mi is jöhetne, mint napjaink egyik legnagyobb Madonna slágere, az ABBA-féle Gimme Gimme Gimme (Man of the Midnight) című számára épülő Hung Up. Megmondom őszintén először nagyon nem tetszett, hogy Madonna ennyire ötlettelen módon más dalára énekeljen rá. Ráadásul a Hung Up amúgy nem több egy átlagos house/dance számnál (ami nagyon hasonlít Jacques Lu Cont, azaz Stuart Price hangzására, mondjuk ő felelős a hangszerelésért, tehát ez érthető). Végül a The Confessions Tour koncertváltozata fogadtatta el velem ezt a nótát (amikor énekelteti a közönséggel a „Time goes by, so slowly” sort). Mint ahogy az egész Confessions on a Dancefloor albumot is, de hát ez egy másik történet…

Music – Emlékszem, 2000-et írtunk (én nem, akkor még nem szerettem írni), nyár volt, és mindenhonnan ez a szám szólt. Annyiszor játszották, hogy nem a könyökünkből, hanem a lábujjunkból jött ki. Pedig ha jobban belegondolunk ez egész egy dallamtalan, monoton, néhol fülsértő dal, ráadásul szövegileg is kifogásolható minőségű. Miért lett ekkora siker? Talán azért, mert akkor Madonna gondolt egy merészet és képes volt egy új stílusba belekóstolni, nem pedig a divatot követte szolgai módon. Egy biztos: a Mirwais Ahmadzaï által hangszerelt elektronikus alapú számokat vagy szerette valaki vagy nem, középút nem volt. Én az előbbiek táborába tartozom. Kis érdekesség: a dal elején hallható férfi hang nem más, mint Madonna, csak jócskán széteffektelve.


Vogue – Ez a dal a Dick Tracy film CD-jén szerepelt, habár semmi köze nem volt hozzá. A nóta annyira tetszett a kiadónak, hogy rögtön ki is adtak egy kislemezt belőle. Laza, 90-es évekbeli diszkómuzsika, a kor minden jellegzetes hangja szerepel benne. Átmenet a Like a Prayer és az Erotica korszak között. Maga a Vouge amúgy egy speciális tánc, amiben kézjelekkel és póztartásokkal utánozták a hollywood-i és a Vouge újság címlapján szereplő sztárokat a new york-i underground klubok meleg közösségei.

Madonna - Vogue

| MySpace Video

4 Minutes (feat. Justin Timberlake & Timbaland) – Tavalyi slágere Madonnának, a stílus R&B, és egyszer már írtam róla a Hard Candy album kritikájában. Korrekt dal, jó lenyomata a mai kor igényeinek, de túlságosan megszokott, nincsen benne semmi egyedi, Madonna régebbi számai között pedig elsiklik. Ettől függetlenül a tömegnek tetszett, így került rá erre a korongra. A franc se tudja, nekem valahogy az Open Stage verzió jobban tetszik :).

4 Minutes

Madonna | MySpace Music VideosHoliday – Ki nem ismerné ezt a dalt? A fiatal Madonna első slágereinek egyike (szám szerint a 3. kislemez), amit már sokan sokféleképpen feldolgoztak (Mad House, MC Miker G & DJ Sven – Holiday Rap; ennek magyar változatát a Rapülők követte el). Tipikus 80-as évekbeli bulinóta, kevés mondanivaló, fülbemászó dallam: szerethető dal.

Madonna - Holiday
Uploaded by Sebdk. - Explore more music videos.

Everybody – És ha már korai számok, nem maradhat el a legeslegelső single, a karrier beindítója. Rendkívül egyszerű dal, megmosolyogtató hangszereléssel, de kötelességből nem maradhatott le. Nem tudom annak idején mekkora siker lehetett, de a Wikipedia szerint a klubokban nagy kedvenc volt. Ezt el is lehet róla képzelni, táncolni jó rá, de amúgy már csak az idő szépíti meg.

Everybody: Madonna

Patplante | MySpace Video


[1] [2] [3] [4] [5] [6] (6/1)


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!