Hogy lesz egy gyenge nótából ütős maxi?

Írta Pactolous Dátum 2008-05-06 11:48 Hozzászólás 2 Olvasta 3032 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Egyszerű: többet kell vele foglalkozni, mint amikor felkerült az albumra. Így járt el a lassan 14 éve egyfolytában robogó Scooter csapata is, amikor a Jumping All Over the World című albumokról a negyedik kislemezt is kiadták I’m Lonely címmel.


Ha kicsit kitérünk az albumra is, akkor csak annyit jegyeznék meg róla, hogy majdnem végig jumpstyle stílusban íródott meg, és egy kissé felemás érzelmeket váltott ki a rajongókból. De mivel ez a cikk nem a JAOTW kritikája hanem az új maxié, ezért most arról regélek.

Az I’m Lonely című dalt jelentősen átdolgozta H.P., Rick és Michael az albumverzióhoz képest. Amíg ott eléggé összecsapottnak, kissé igénytelennek és hamiskásnak hatott a nóta, addig ez az új változat sokkal igényesebb, már-már a régi Scooter-hez hasonlítható. A magasra torzított férfi éneket felváltotta a magasra torzított női ének, ez is pozitív változás. Igaz, hogy erről az úgynevezett HPV-ről (High Pitched Voice) már 2001 óta képtelenek tartósan leszokni, és már eléggé uncsi is, itt mégis jól kijött, köszönhetően a jó énekhangnak, bár szerintem torzítás nélkül még nagyobbat ütött volna.

A refrén végülis az énekest leszámítva nem változott, az átkötő részek és a refréndallam viszont igen. Ez is előnyére, sokkal szívhezszólóbbak és erőteljesebbek. De semmi sem tökéletes, sajnos most sincs Scooter-nóta lopás nélkül. Ezúttal Vincent de Moor – Fly Away dalából nyúltak le egy dallamot. Mentségükre szóljon, hogy szerintem tökéletesen illeszkedik ide és jobban is szól.

Szóval jó az új dal, milyenek a remixek belőle? A rádió változat sima ügy, szerintem kicsit rövid lett, nem teljesedik ki igazán, ez sajnos a hosszú kiállás miatt van. Sebaj, van itt hosszabbított (extended) változat is, ami máris gyógyír erre a bajra. Jellegzetes Scooter-es gyors dallamokkal indul és még variálnak is egy picit, szóval ez maga a tökély. Akit pedig zavar a HPV annak ott a Dressed for Succes Club Mix (az elnevezésnek nincs köze az azonos című Roxette számhoz, csak ez a kifejezés elhangzik a dalban). Ebből kivették a magas hangra torzított éneksávot, csak a vonósok maradtak. Egy baja van ennek a club mixnek: ez is rövid (5 perc). Főleg ahhoz képest, hogy club mix, aminek alapból hosszúnak kéne lennie. Ne feledkezzünk meg az úgynevezett B-side-ról sem (B oldalas szám, tulajdonképpen egy extra dal, ami csak kislemezeken van), ami az eddigi JAOTW-s maxikról a legjobban sikerült darab. Ezzel is csak az a gond, hogy rövid, így csak kevés ideig élvezhetjük, igaz legalább nem unalmas.

Az I’m Lonely maxi az album lemezbemutató turné kellős közepén jelent meg, így a klip is ezekből a pillanatfelvételekből lettek összevágva. Klasszisokkal jobb, mint az eddigiek erről a lemezről, de összességében lehetett volna jobb is (koncertfelvételek + egy kis romantika, youtube-on fenn van :)).

Eljött a cikk vége is, mit lehet elmondani erről a kislemezről? Abszolút gyöngyszeme ennek a korszaknak, amiről bátran kijelenthető, hogy nem éppen a legemlékezetesebb a zenekar történelmében. Talán már ők is rájöttek, hogy ha kipróbálnak valami újat akkor azt a zenéhez kellő alázattal és igényességgel kell elkészíteni, és lám, megvan az eredménye. Viszont azokkal is egyetértek, akik szerint pihenniük kéne a fiúknak, hogy új erőre kapjanak. Majd kiderül mi lesz, mindenesetre: ez egy király maxi volt, és ez a lényeg.


Az "I'm Lonely" videóklipje


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2009-11-10 15:27
Úgy tudom Rick felesége szokta felénekelni a női HPV-t (a férfit maga Rick). Hogy ez most ebben a számban is így történt-e azt viszont nem tudom.
Jonyd Jonyd
2009-11-10 06:37

Jó zene!
A HPv nem tudod kinek a hangjából van a számban?
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!