S lőn, az újabb rovat!

Írta Papa Dátum 2009-10-19 11:09 Hozzászólás 0 Olvasta 1421 | Rovat: Anime / Sorozat »

Ki hinné, hogy még egy év elteltével is tudunk új rovatot indítani? Nos, mindenki, de ebbe most akkor ne menjünk bele. Inkább lássunk egy gyors szolgálati közleményt ezzel az új rovattal kapcsolatban! (Ki jön rá, hogy mi lesz benne? Na? Na?)

Azt lehet rólam tudni, hogy igen nagy szerelmet érzek az anime műfaja iránt. Aki esetleg egy barlangban élne, vagy csak úgy általában nem érdeklődik a világ dolgai iránt, az bizonyára ezt sem olvassa, de azért elmondom, hogy leegyszerűsítve az anime nem más, mint a japán rajzfilm. Igazából sokkal inkább művészeti ág, mint bármilyen más nemzet rajzfilmes ipara, szóval maradjunk annyiban, hogy van anime, és van minden más, ami rajzfilm.

A számomra legkedvesebb jellemzője ennek a műfajnak, hogy az alkotók teljes mértékben átadják magukat az elkészülő mesterműnek, büszkék a munkájukra, szeretik a munkájukat, és igazán szeretnék, ha a nézők is legalább annyira élveznék a kész animét, mint amilyen örömöt nekik jelentett elkészíteni. Vannak olyan filmek és videójátékok, amik nem lennének túl jók, vannak hiányosságaik, de egyszerűen a képernyőn keresztül átragad az emberre a készítők gyermeki öröme, az hogy mennyire szerették ezt a művet elkészíteni, s emiatt mi, a nézők, sem fogjuk tudni nem szeretni a kész a filmet, vagy játékot. Ezzel szemben természetesen ott vannak az olyan filmek, amik szó szerint a tömeggyártás termékei, és csak az érződik belőlük, hogy a készítők a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb pénzt akarták kisajtolni belőlünk! Az animék esetében ilyet igazából én még sosem éreztem.

Fontos kiemelnünk a japán szinkronok kiváló munkáját! Japánban hatalmas sztár lehet a szinkronszínészekből, rajongótáborral, meg mindennel, ami ehhez jár! És ez nem csoda, ha megfigyeljük, hogy tökéletes átéléssel beszélnek, élővé tudják varázsolni a karaktereket. Régen még a magyar szinkronra is ez volt jellemző, de mostanában már... nah, az majd egy másik írás témája lesz.

Egy másik lényeges eleme az anime műfajának, hogy olyan szerteágazó, olyan sokrétű, hogy csak az egyes alműfajokat felsorolni is sokáig tartana, és írásban is elég sok helyet foglalna. Legyen elég annyi, hogy szavamat adom: mindenki megtalálhatja, amit keres, legyen az bármi! Romantika, humor, dráma, akció, horror, thriller, krimi, kaland, fantasy, sport, pornó és ezek keveredése, gyakorlatilag bármilyen kombinációban! Nem egyszer mondtam már, de most is leírom, nincs olyan téma, elgondolás, ötlet, terv, ami animeként nem mutatna jól, vagy már meg nem csinálták volna! Éppen ezért lehet ilyen hatalmas rajongótábora, hiszen tényleg minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere!

És ez a sokrétűség az egyik oka, amiért ez a rovat elindult. Hiszem ugyanis, hogy ezen kis oldal olvasói a társadalom intelligens részéből kerülnek ki (az írókra ez nem vonatkozik, ismerve Pactolous kollégát), és így képesek lesznek felülemelkedni az olyan begyöpösödött gondolkodáson, hogy: "Ez csak rajzfilm! Gyerekeknek készült! Hülyén néznek ki a karakterek! De ez ilyen... japán!". Én megteszem, amit tudok, és igyekszem az általam látott animéket ismertetni, és rábírni mindenkit, hogy igenis adjon egy esélyt ennek a csodálatos műfajnak! A legrosszabb esetben is csak egy óra megy el az életetekből, míg a legjobb esetben lehet, hogy egy nagyon jó élménnyel gazdagodtok, jól szórakoztok, elgondolkoztok, vagy ilyen sorrendben. Elég sok alműfajba tartozó animét nézek, így szerintem változatos lesz a felhozatal, de bátorítok mindenkit arra, hogy küldjön nekem egy mailt az oldal címére, vagy írja le kommentben, hogy milyen műfajú animével kezdene szívesen ismerkedni, és garantálom, hogy nagyon rövid időn belül fogok tudni neki mutatni valamit, amitől aztán nem fog tudni elszabadulni, míg végig nem nézi!

A végignézés került szóba, így mielőtt lezárnám elmondom még, hogy az animék többsége mangákon (képregényeken alapszik) és a történetük bizony lezárul. Vannak szinte soha véget nem érő alkotások, de rengeteg olyan anime is létezik, amelyek egy történetet követnek végig, 13, esetleg 24 résszel és bizony, ha a végére értek, akkor vége! Hiába sikeres egy anime, ha vége a történetnek, akkor vége, nem fogják folytatni. Ez nem Amerika, ahol ha valami sikeres, akkor addig nyúzzák, amíg csak lehet!

Végezetül pedig tényleg csak annyi, hogy nézzetek animéket! Kérdezzetek rá nálam, hogy mivel lenne érdemes kezdenetek, és tényleg, nagyon kérek mindenkit, hogy emelkedjen felül a sztereotípiákon! Az anime egy kicsivel sem alantasabb, gyerekesebb, kevesebb, mint az élőszereplős filmek, vagy sorozatok! Tessék adni neki egy esélyt, és garantálom, hogy nem fogtok tőle szabadulni!


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!