Vámpír nyali-fali (Lesbian Vampire Killers)

Írta Pactolous Dátum 2009-09-03 14:26 Hozzászólás 4 Olvasta 2053 | Rovat: Kritika »

Igazából tőlem el is lehet felejteni a friss filmek kritikáját, ugyanis a Dragon Ball után ismét egy régebbi (májusi) mozit szemeltem ki. Tökéletes tesztalany, habár az értékeléssel picit bajban vagyok, de legyen bármennyi hiányossága, nem tudok haragudni a filmre. Provokatív cím, laza, angol humor, kis horror és persze erotika. Ez a Lesbian Vampire Killers.

Az ismerkedés papírforma szerint alakult: én nem hallottam a filmről, a szereplőkről, a rendezőkről és valószínűleg ők sem rólam. A cím alapján nem tagadom kis érdeklődés magával ragadott (szigorúan a vámpírtéma miatt), de az imdb pontszáma kicsit lelombozott. Aztán magyar kritikákat nézegettem, akik dicsérték a filmet. Kettősség. Sebaj, legfeljebb lehúzom a vérbe (ha már vámpírfilm, hehe). Az elején úgy is tűnt, de hiába, a közhelyek mindig igaznak bizonyulnak: ne ítélj elsőre!

A sztori szerint réges-rég (nem egy messzi galaxisban), a vörös hold hajnalán, Carmilla, a vámpírkirálynő rettegésben tartotta Cragwich lakóit. Carmilla – aki megvetette a férfiakat és habzsolta a nőket – nem talált legyőzőre, egészen addig, míg meg nem jelent egy báró. A báró egy speciális karddal megölte Carmillát, amiért elcsábította feleségét, de a vámpírok királynője (vagy király nője) megátkozta őt, miszerint: „Amint lesújtasz reám, szabadjára engeded a bennem lakozó gonoszt, mely lányaidba és azok lányaiba költözik és nem nyugszik, míg vérvonalad meg nem szakad. Ivadékaid megismerszenek majd a szíved fölött viselt sebhelyről. És midőn családod utolsó sarjának vére vegyül majd egy szűzlányéval újjászületek, sokkal erősebben, mint azt valaha képzelnéd” (fordította: varaki). A történet pedig napjainkban folytatódik, amikor is 2 jó barát, Jimmy és Fletch csalódásukat feledvén túrázni mennek (na hova?) Cragwichbe. A képbe bekerül még egy flúgos pap a lányával, aki épp most fogja betölteni a 18-at, Jimmy ex-barátnője, aki hetedik alkalommal dobta őt, és most szeretné 8-adjára, és persze sok-sok – meglepően – szép, angol leányzó, akik közül az egyik – micsoda véletlen – szűz, és szerelmes lesz Jimmybe. Abba a Jimmybe, aki a báró vérvonalának utolsó leszármazottja. Nohát, nohát…

Szerintem már így is eleget beszéltem a sztoriról, több poént nem lövök le, úgyis sejthető, hogy fog alakulni a történet. Mint mondottam volt vala, az elején úgy tűnt, hogy ebből nem lesz jó film. Kissé erőltetettnek indult (ezt a jelen korra értem, Carmilla eredetére ez nem vonatkozik), ráadásul a főszereplők (Mathew Home és James Corden) rendkívül idegesítettek; az egyik a bamba fejével, a másik a túljátszott káromkodásaival. Ha ez még nem elég, a poénok sem ültek, inkább felálltak és kimentek. De senki kedvét ne vegye el ez az üresjárat, mert amint átteszi a történés székhelyét Cragwich-be, minden felpörög. Megjelennek a lyányok, a pap, és érdekes módon, kezd vicces lenni a film. Sőt! A beszólások kezdenek ütni, a helyzetkomikumok is, és persze sosem árt, ha a vígjátékba egy csipetnyi horror is kerül, á la Hullajó. Igen, igen: lesz egy pici trancsír is, de az akkut vérallergiában szenvedők figyelmét felhívnám arra, hogy 1. én megnéztem a filmet, pedig ahogy megjelenik a hemoglobin, én máris csukom be a szemem, 2. a vámpírok vérének színe fehér. Ez azért tompítja a horrorisztikus hatást, de erősíti a komikumot.

Nem tudom mi a magyarázat, de a film vége felé, már a szereplők sem irritáltak. Vagy megszoktam Jimmy hülye fejét, vagy rájöttem, hogy ez kellett a filmbe, nem tudom. Fletch viszont határozott poénfejlődésen esik keresztül, és bár lesz egy jelenet, ahol a röhögése kikészített, szerethető karakterré válik minden egyes bénaságával. A lányok pedig… hmmm… vagy bevándorlók, vagy ahhoz a kisebbséghez tartoznak Angliában, akik szépek… mit szépek? Dögösek! Kiemelendő Trudi karaktere, aki megnézi a filmet, majd rájön miért. Üde színfoltja a filmnek Paul McGann (különböző angol sorozatokból talán ismerős lehet), a lányát féltő atya szerepében. Agresszívan próbálja a kezében tartani a helyzetet, de sajnos elég gyakran kényszerül káromkodásra. Összességében én csak a film végét képzeltem el máshogy, volt egy ötletem, hogy lehetne frappánsan lezárni, de sajnos nem az történt, amit én vártam. Így sem rossz, nincs hiányérzetem, de én egy picit komiszabb befejezést kanyarintottam volna.

Ahhoz képest, hogy egy huszadrangú, ZS-kategóriás vígjátékot vártam, a képi világ meglepően jó és hangulatos. Ez már a film elején is látszik, de a Cragwich ködös erdeiben játszódó jelenetek is ütősek lettek. A vámpírlányok megjelenése az egyik kedvencem (a vámpírtéma miatt!!): légies, lassított mozgásuk, túlvilági énekük és erotikus kéjelgésük egyszerre riaszt és csábít (Vera Filatovának pedig innen kérném meg a kezét). Hála az égnek/sajnos (mindenki döntse el saját magának) a leszbikusság sem egy „2 perces feature”, hiába tűnik úgy a film első harmadában. Bár nem új, mégis ötletes megoldás a helyszínek képernyőre kiírása (kis kikacsintás a Fringe-re, csak itt nem térbeli, hanem 2 dimenziós). Egy valami zavart, és ez inkább a magyar filmekre jellemző, ez pedig a mozgások sebességének változtatása. Szerintem semmi értelme.

Kinek is ajánlom a filmet? Szívem szerint mindenkinek, mert tény, hogy vannak hiányosságai, és nem annyira ütős, mint pl. a Horrorra Akadva 3 vagy a Hullajó. Ugyanakkor nagyon jól szórakoztam rajta, de ehhez hozzátartozik, hogy szeretem az angol humort (annyira azért nem angol), a humoros-horrort és a leszb… a vámpírhölgyeket. Ha ezekből valakinek már az egyik nem jön be, ne próbálkozzon. Akinek mind a három az ínyére válik, annak hajrá, nem hiszem, hogy csalódni fog.

A Lesbian Vampire Killers nálam egy 10/8-at simán megér.


Hozzászólás
PetiX PetiX
2009-10-11 20:07
na pont most néztem meg és szerintem is nagyon jó. a film 3/4ét végig nevettem és néha majd lefordultam a székről ^^
Papa Papa
2009-09-04 13:32
És jómagam is betermeltem ezt az alkotást. A történet ideális, eléggé elmebeteg, és ennél többre nincs is szükség. A karakterek jók voltak, noha néha tényleg túlléptek egy-két elviselhetőségi határt (a felesleges káromkodások, pl). A vizuális megvalósítás ahhoz képest, hogy valljuk be, ez egy nem túl magas költségvetéssel rendelkező filmecske lehet, kifejezetten kellemes. Sőt, a nem túl élethű megoldások növelték a humor faktort.

A hölgyek szerintem vagy importáltak, vagy a szüleik még nem Angliában születtek, vagy nagyon jó volt a casting, vagy az is lehet, hogy angol nők szebbek, mint ahogy képzeljük. A lényeg, hogy szívesen megtekinteném őket egy hasonló alkotásban, annyi különbséggel, hogy annak a címében nem lenne benne a Killers szó :)

Második részt mindenképpen követelek, de abban javítaniuk kell ezen, azon. Azért azt remélem, hogy nem jön be Fletch jóslata a homoszexuális vérfarkasokról, de ki tudja :)

Élvezhető, pörgős kis filmecske, ideális lehet, ha valamit meg akarunk nézni a haverokkal némi ital társaságában. A poénok nem hasfalszaggatóak, de azért néhol igencsak eltaláltak. Az egyetlen negatívum számomra a mészárlás tökéletes kihagyása. Az ilyen típusú filmeknél igenis tucatnyi lényt kell feltrancsírozni, persze a kifejezetten nevetséges és nem élethű effektekkel, mert az nagyon sokat dobhat egy végjátékon. Itt is vártam, hogy a végén minden vámpírt szétvágnak, darabolnak, és mindent beborít a tejfehér "vér", de sajnos ilyesmi nem történt. Sok ilyen film követi el azt a hibát, hogy ezt a fajta mészárlós, nevetségesen bárgyú brutalitást kihagyja, és "csak" szituációs komédiával, vagy szóviccekkel akar operálni. Gondoljunk csak arra, hogy a Hullajó milyen film lenne, ha az alkotók enyhítettek volna a csecsemővel a játszótéren jeleneten, vagy a film végi orbitális mészárláson.

Egy igazi elmebeteg, horror-komédiának szüksége van legalább egy negyed órás jelenetre, amelyben csak úgy röpködnek a fejek és végtagok, és belek és agyak, miközben a néző az egyik: "Ú! Á! Ó! Óáhh!"-ból a másikba esik.

A leszbikusság megjelenése ne riasszon el senkit a filmtől, azért ez még messze van a szoftpornótól, de még az erotikus filmekre is csak egy-két jelenetben hajaz (igen, ez a hímnemű nézők számára: "Ááá..!", de a hölgyeknek talán kedvezőbb fordulat, kivéve ha a saját nemükhöz vonzódnak és még a pornót sem vetik meg)
Pactolous Pactolous
2009-09-03 22:59
Akkor jól végeztem a munkámat, köszönöm! :)
Adri Adri
2009-09-03 22:34
Hmm...Ha valaki szereti az angol humort, a humoros horrort és a leszbikus vámpírhölgyeket az jól szórakozhat, akinek akár csak egyik sem vonzó a fent felsoroltakból, ne is nézze meg a filmet...
Most mondjam azt, hogy az írás volt olyan jó, hogy megfogott és felkeltette az érdeklődésemet?:)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!