Transamerikai formerspite vagy Alakváltók a gatyában? (Transformers: Revenge of the Fallen)

Írta Pactolous Dátum 2009-07-09 18:39 Hozzászólás 8 Olvasta 3135 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

2007 kasszasikerének végre megérkezett a folytatása. Az óriásrobotok háborúja ismét a filmvásznakon. Az élmény ismét székhez szegez. Kár, hogy néha a szegeket fellazítják baszó kutyák és befüvezett anyukák.

Hadd indítsak közhellyel: lehet szeretni illetve nem szeretni a Transformers univerzumát, de azt el kell ismerni, hogy Michael Bay (magyar nevén: Öböl Mihály) olyan látványvilággal felvértezett szuperprodukciót tett le az asztalra, amire még a legfinnyásabb mozirajongók is elégedetten verhették a popsijukat az anyaföldhöz. Még én is gyakran törölgettem lecsorduló nyálamat, pedig mint Transformers-imádó, bele tudtam volna kötni ebbe-abba. De nem tettem, hisz öröm volt mozgásban látni az autobotokat és az álcákat. Persze nem volt kérdés a folytatás, de vajon mit lehet a recepthez hozzátenni? Még több eksön? Még több robbanás, csitt-csatt-bumm-ticsung? Naná! Sajnos Bay úgy érezte, hogy mást is bele kell szőnie a történetbe, mondjuk humort, meg egy kis szexet, had táguljon a nézők köre. Mi lesz a következő? Mikaelával teázgatnak Optimus-ék, miközben Sam sértődöttségében a szobájában maszturbál?


Kezdjük a pozitívumokkal. Mondtam már, hogy látványos a film? Az még csak hagyján, de semmi kivetnivalót nem találtam kinézetileg. Olyan profin valósították meg az alakváltó robotokat, hogy egyáltalán nem rínak ki a környezetből. Mintha tényleg ott lettek volna! Ez nagy szó! Az átalakulások ismét fenomenálisak, a különböző akciójeleneteket már meg sem említem, lesz itt kettészakadó anyahajó, brutális robotharc és piramisról legördülő tankok is. Kötelező moziban megnézni! Illetve ha valakinek van egy bitang jó hangrendszere, megtámogatva egy HD TV-vel, az azon nyomban cuppanjon rá a DVD-re, amikor megjelenik. És utána hívjon meg!


A sztori nem túl magasröptű, de a filmhez elég. Igazából túl sokat nem kellett erőlködniük a készítőknek (jön a Bukott bosszút állni, tyűha!). A történet egy ponton hibádzik, illetve válik erőltetetté, amikor is… na de nem árulom el, mi vagyok én, tuningőrült ladás, hogy spoilerezzek? A lényeg az, hogy Sam és a fővezérek között történik valami, ami hihetetlen bárgyú. Viszont kivételesen a szinkronnal nem sok bajom akadt, bár erre mostanában nagyon érzékeny vagyok, szerintem nem volt annyira vészes, igaz, feliratosan szívesebben megnéztem volna, de hát magyar moziban ültünk. Viszont aminek külön örültem, hogy végre (VÉGRE!), úgy látszik egyeztettek itthon valakivel, hogy mi a szereplők neve! Minden egyes robotot úgy hívnak, ahogy anno magyarul a képregényekben le volt írva: Acélfej, Űrdongó, Röptűz, Fülelő… ez nagy pirospont, főleg az ilyen Farkasok után. A film erősségei közé tartozik még Mikaela megformálója, Megan Fox, de szigorúan a színészi teljesítményét figyelembe véve . (Ide tartozik az a hír, hogy Fox kijelentette ez a film a speciális effektekre épül és nem a színészetre, mire Michael Bay megsértődött… hmm… lehet, hogy Fox nem is olyan buta?)


No de akkor mi vett vissza az értékelésből? Az az erőltetett humor, amit Bay belecsempészett a filmbe (igazából úgy belecsempészte, hogy rögtön meg is erőszakolta). Eleve már az baj, hogy az emberekre koncentrál a film, az emberi sorsokra, érzelmekre, helyzetekre. Mi is a film címe? Transformers – Alakváltók. Kik váltanak alakot? A robotok. No, akkor miért nem ők vannak a középpontban? Persze, ami a 80-as években bevált, az ma már nem, és hát mennyivel szerethetőbbek az olyan emberek, mint Sam, Sam apuka, Sam anyuka, Tábornok 1, Gonosz hivatalnok 1 az olyan robotoknál, mint Optimus Fővezér, Űrdongó, Röptűz vagy bárki más? Hadd ne válaszoljak. Írjuk ezt a jelenséget az adaptáció csökevénységei közé, de előre félek, hogy a TF ugyanarra a sorsra jut, mint a Pókember-filmek (1. rész: Aztaaa!!! De ez nem így van. – 2. rész: Azta! De ez sem így van!! – 3. rész: Mi a p*csa??? Ez k*rvára nem így van!!!!!). Bocsánat a trágárságért, büntetés előkészítve.

Szóval erőltetett humor? Igen. Nem tudom, mi szükség van kétszer (azaz KÉTSZER) is megmutatni, hogyan basznak Sam szüleinek a kutyái? Mi szükség van ugyanezt egy robottal is eljátszani? Mióta van egy robotnak töke? Tényleg vicces, ahogy 5 percen át látjuk Sam befüvezett anyját bohóckodni egy egyetem udvarán? És mióta van egyes autobotoknak szakálluk/botjuk (autobotjuk, hehe)? Ezek kérem szépen teljesen felesleges próbálkozások arra, hogy oldják a hangulatot, és akkor még finom voltam. Én speciel ilyenkor fogtam a fejem, és már én éreztem magam kellemetlenül, hogy nem szórakozom, ezeken a „hihetetlenül jó poénokon” úgy, mint a közönség többi része. Kedves Bay! Ha humort akarsz a TF világába belevinni, légy szíves azt a robotok szájába add, mert például a beszólásokkal nincsen semmi bajom. De lehet vizuális is, ha kellően áttételes (pl. a poszterek Sam kollégiumi szobájában). Ne az „altesti poénokra (© by Papa)” menjünk rá, mert nem huszadrangú tinivígjátékot akarok nézni, ha beülök egy akciófilmre! Köszönöm!


Összességében, ezen negatívumok vannak olyan súlyosak, hogy visszarántsák a filmet az élvezeti skálán? Szerencsére nem, ezeket a perceket át kell vészelni, mondjuk aki nem bír ki 2 és fél órát pisiszünet nélkül, az ilyen pillanatokban nyugodtan kimehet, akár hosszabb időre is. Az akciójelenetek pedig mindent visznek, de mindent. Szóval a Transformers: Revenge of the Fallen nagyon jó film, de az elsőt nem múlta felül, és ez legyen intő példa Öböl Misinek, hogy a harmadik részre pottyantson ki minden felesleges „jópofiságot” a filmből. Addig is, Rozi, irány a mozi!Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2009-07-22 20:53
Pedig elég direkt látvány volt :D
PetiX PetiX
2009-07-22 03:16
ő viszont a kutyákat nem vette nem észre :D
Pactolous Pactolous
2009-07-21 19:23
Nos, mi nem igazán vettük észre ezeket a film nézése közben (kivéve egy-kettőt, pl.: a tengeralattjárós jelenet), szóval annyira nem zavaró, de azért elég durva.
PetiX PetiX
2009-07-21 18:22
télleg ilyen? mert elég sok röjhejes dolgot irt össze rola (^^,)
Pactolous Pactolous
2009-07-20 22:45
Uramatyám! No, aki tud angolul, az feltétlen nézze meg ezt az oldalt (és annak folytatását). Egészen más megvilágításba helyezi a filmet. Ennek ellenére még mindig vállalom az írásomat, de a 3. résznek ennél sokkal-sokkal jobbnak kell lennie, ha nem akar orbitálisat bukni.
http://www.toplessrobot.com/2009/06/bonus_robs_transformers_2_faqs.php?page=1
Papa Papa
2009-07-13 19:07
Osztom Pactolous kolléga véleményét, ami ugye elég ritka, de hát ilyen is történhet :)

A "poénok" engem kifejezetten ébren tartottak, mert néhány egyszerűen annyira felhúzott, hogy fogcsikorgatva készültem kitépni minden hajszálam, és úgy nehéz elaludni :)
Adri Adri
2009-07-13 12:51
Gyakorlatilag egyetértek minden észrevételeddel, kivéve a konklúziót.Szerintem a -fentebb is kiemelt- szar poénok és meglehetősen lapos történet kimondottan ront az "élvezeti skálán".Hiába jók az akciójelenetek, ha egyszer az egész annyira erőltetett...ha nem lett volna olyan hangos, elaludtam volna...vagy el is aludtam???:P
Conquistador Conquistador
2009-07-10 16:34
engem az is idegesített 1. részben mikor robotok "hülyéskedtek" sam házánál. szóval nem mindegy hogyan tesszük előtérbe őket. inkább az emberek legyenek barmok, mint ők. hangrendszerem ready,már csak 100 centis hd tv hibádzik :)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!