Kész állatkert! Sötét ló, Nikkel bak...

Írta Pactolous Dátum 2008-11-27 21:10 Hozzászólás 2 Olvasta 3003 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Én kérek elnézést a címért, a Nickelback Dark Horse elnevezésű albuma nagyobb tiszteletet érdemel tőlem és a nagyérdeműtől is. Nagy valószínűséggel a csapat többnyire a könnyed, laza, rádiók és zenecsatornák által is játszott slágereikről ismert (Someday, Savin’ Me, How You Remind Me, Rockstar). Nos hölgyeim és uraim, a Nickelback ennél sokkal több. És aki igazán dögös, mégis abszolút modern rockzenére vágyik, annak kifejezetten ajánlom ezt a korongot.

A kanadai srácok 1995-ben alapították a zenekart, és azóta már számos díjat besöpörtek. A sikerhez az is hozzátartozott, hogy a frontember/énekes, Chad Kroeger szövegei nélkülöznek mindenféle közvetettséget, metaforát, inkább egyfajta direkt történetmesélés illetve hangulatleírás jellemzi őket, nem ritkán pedig egészséges irónia és cinizmus hatja át őket. Mint már a bevezetőben is pedzegettem, zenéjükre a slágeresség és a keménység egyaránt jellemző. Emellett tudom ajánlani a klipjeiket is, ugyanis nem ritkán nagyon ötletesek. A Dark Horse az együttes hatodik nagylemeze, és nem hozott szégyent a fiúk buksijára.

SZ.P.SZ. – énekelte anno Cserháti Zsuzsa és Charlie, és ez a Nickelback új anyagára is igaz. Csak itt a mozaikszó a Szex, Pia, Szerelem hármas a megfejtést takarja, az egész lemez eme motívumok köré épül (nagyjából, persze van kivétel is pl.: a drog). És akkor a dalok, lássuk is őket egyesével, de most egy kicsit más formában fogom ezt megejteni a könnyebb átláthatóság kedvéért (és nem mellesleg nekem is egyszerűbbek így a mondatkezdések).

Something In Your Mouth – Az albumkezdő dal telitalálat, zúz, lüktet, úgy, ahogy kell. A szöveg egy kifejezetten nimfomán lotyóról szól, zseniálisan cinikus kifejezésekkel tarkítva ( „sokkal aranyosabb vagy ha van valami a szádban”). Új zenei elem is megjelenik, gondolok itt arra a rap-féleségre, ami a koncerten biztos megtapsoltatja a közönséget.

Burn It To The Ground – Ó igen, ismét egy pergős, triola ritmusú dal, ami most egy házibuliról szól (illetve a piálásról, de hát a kettő nem zárja ki egymást ugyebár). Kiváló refrénnel rendelkezik és itt gratulálnék a hangmérnöknek: a lábdobot úgy felerősítette, hogy megfelelő hangrendszerrel biztos, hogy szétrobbantja a mélynyomót. És ez jó.

Gotta Be Somebody – Az első sláger az albumról, így könnyen rá lehet jönni, hogy egy szerelmes nóta. Egyeseknek talán kicsit nyálasnak hathat a vágyakozásról éneklés, de hát ezt jelleme válogatja: akinek ilyen korszaka van, annak úgyis tetszeni fog, aki meg tudja, hogy a Nickelback-nek ilyen oldala is van, az is szeretni fogja. Amúgy nagyon kellemes, dallamos nóta.

I'd Come For You – Valószínűsíthetően ez is sláger lesz, hiszen ismét szerelem a téma, ismét fülsimogatóan szép dal, csak talán a refrén már túlságosan nyáladzik. Ettől függetlenül korrekt, de lesz ennél jobb.

Next Go Round – 2 romantikázás után jöjjön az, ami az életben is jön ilyenkor: a szex. A dalszöveget megint csak dicsérni tudom, hiába mellőz minden cizelláltságot, pont így jó. Nagyon pergős, zúzós, lendületes dal, ez a hamisítatlan Nickelback-érzés.

Just To Get High – Az én személyes kedvencem következik, a Too Bad testvérnótája. Egy legjobb barátról szól, aki szépen lezüllött a drogok miatt. Szomorú, de mégis gyors dal, remélem a következő klip ehhez fog készülni (már ha egyszer a Gotta Be Somebody-hoz fog egyáltalán). Lehetne még sokat dicsérni, de higgye el mindenki, tökéletes darab.

Never Gonna Be Alone – Kicsit megint lelassulunk, egy nagyon jól énekelhető, szerethető, az összetartásról szóló dal erejéig. Finnyásoknak előre szólok, hogy Nyál-Alert, de szerintem ez egész jól sikerült.

Shakin' Hands – Hát (bár nem illik így kezdeni egy mondatot) ez egy furcsa dal. Egy luxusprostiról szól, aki a megélhetésért küzd, de közben a legnagyobb körökbe is bekú… betúrta magát. Nem hiába van benne a dalszövegben is, hogy „biztos nem sorozatos kézfogásokkal jutott el ilyen messzire”. Kicsit vontatott darab, de a szöveg jól sikerült, és a néha elüvöltött „Hey!”-ek is jól illeszkednek.

S.E.X. – Akinek lövése sincs, hogy mi lehet ennek a dalnak a központi témája, az jobb ha kimegy a konyhába és elkezd egy sült krumplival beszélgetni. A többieknek elmondanám, hogy egy kitűnő szám formájában foglalták össze a fiúk, hogy számukra (vagy inkább egyeseknek) mi a szex lényege. Aki tud angolul annak sokat fog mondani a mozaikszó kibontása:
„S is for the simple need.
E is for the ecstasy.
X is just to mark the spot,
Because that's the one you really want.„

A refrén nagyon jó, a téma szintén (hehe), ötletes, szóval rendben van ez a nóta is.

If Today Was Your Last Day – Témáját tekintve kilóg az SZ.P.SZ hármasából hiszen kifejezetten elgondolkodtató és melankolikus lett mind szövegét, mind zenéjét tekintve. Te mit tennél, ha ma lenne az utolsó nap a Földön? Felhívnád rég nem látott barátaidat? Megbocsátanál ellenségeidnek? Hálát adnál az Égnek, hogy megtaláltad az igaz szerelmet? Így önmagukban ezek a kérdések kifejezetten sablonosnak hatnak, mégis, a zene olyannyira magával ragadóvá sikeredett, hogy képes komolyan elgondolkodni az ember ezeken a dolgokon. Imádnivaló, kiváló dal.

This Afternoon – Az előző album (All the Right Reasons) a zseniális Rockstar-ral végződött. Most nem tisztem méltatni azt a számot, a lényeg az, hogy most is valami hasonlót kaptunk, ami nem múlta felül a Rockstar-t, de felnőtt mellé, és ugyanolyan szintű dal lett. A változatosság kedvéért megint egy buliról szól, de sokkal vidámabb hangvételben, akusztikusabban. Egy némely mondatban a magyar rögvalóságra is felfedeztem, de utána rájöttem, hogy ez Nyugaton is nagy divat lehet („sörösüvegek hevernek a konyhapadlón, ha visszavisszük őket, akkor vehetünk még”). Ilyen szerethető formában leírni a seggrészegséget kifejezetten művészet, nagy bulizós jövőt jósolok a dalnak.

Ezzel pedig véget is ért a Dark Horse, a Nickelback új lemeze. A cím ellenére egyáltalán nem „dark”-os az anyag, nem okozott csalódást, ajánlom mindenkinek, mert mindenki számára emészthető, és meggyőződésem, hogy mindenki megtalálja a maga kedvencét.


A "Gotta Be Somebody" klipje


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2008-12-22 20:51
Elkészült a "Gotta Be Somebody" klipje! Kicsit sablonos lett (a zenekar játszik, ezt a legkönnyebb leforgatni), de a hidas ötlet egész jó lett. Összességében egy nem túl bonyolult számhoz, egy nem túl bonyolult klipet forgattak, nem a legjobb, de nem is rossz.
Papa Papa
2008-11-28 09:52
Egy: Ezért a címért keresztre feszítelek, megnyúzlak és eltemetlek! Szabályosan fájt, amikor először olvastam. Másodjára csak bizsergett tőle a fejem. Őrült vagy. PONT :)

Kettő: Viszont a kritikával egyetértek, nagyon bejövős nekem is ez az album, csak kár hogy megint egy évet kell várni az újra!
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!