Csak egy történet

Írta Pebble Dátum 2008-11-12 22:29 Hozzászólás 0 Olvasta 1495 | Rovat: Elmélkedések »

- Helló, Kovács Béla?
- Psszt! Itt csak StealMannek hívnak.
- Aha… Akkor ez olyan, mint a Batman vagy a Spiderman, csak te a rossz oldalon állsz?
- Mi van?! Most kell a hamis rokkant-parkolói igazolvány, vagy nem?
- Oké, hagyjuk. Mondd, mit csináljak.
- Adjál szépen 45.000 Ft-ot, és elintézzük.
- Tessék, itt van.
- Rendben, ennek harmada az én tiszteletdíjam, harmada a doktoré, hamis orvosi papírokra, a maradék pedig Juli nénié, az önkormányzatos mindenesé. Holnap tízkor várlak a XXXIV. kerületi önkormányzat előtt.
- Ott leszek.

Bevallom, ezek után izgatottan mentem haza. Holnaptól én, a becsületes ember egy teljesen illegális dologban veszek részt. Holnaptól én, az újságíró leleplezek egy korrupciós ügyet. Holnaptól én, az állampolgár valódi vádpontokkal fogok szolgálni a rendőrségnek a hamisítók ellen.

Minden rendben is ment. Julcsi néni megmondta, hol írjam alá, és hová tegyem a pénzt. Azt is kérte, hogy ha van ismerősöm, akkor ugyanígy járjon el. Fél órával később a kezemben volt egy hamis parkolási engedély. Egy olyan engedély, ami megengedi, hogy az Unión belül bárhol ingyen parkolhassak. Egy olyan engedély, aminél alapfeltétel, hogy a tulajdonosának valamilyen rokkantsága legyen. És a legfontosabb: egy olyan engedély, amit én sosem használtam. Ezt az engedélyt, és minden, a megszerzéséhez vezető dokumentumot átadtam a rendőrségnek. Most mégis ujjlenyomat-tintásan megyek haza. Vajon mit fog szólni az uram?

- Hol jártál, asszony?
- Hogy érted ezt, drágám?
- A kezed, tiszta korom. Tán kéményt takarítottál?
- Drágám, mi panelban lakunk. Itt nincs kémény.
- Akkor… akkor mi az a kezeden?
- Tinta.
- Miért? Nyomdáztál?
- Dehogy.
- Akkor mitől tintás a kezed?
- A rendőrségen voltam.
- És ők nyomdáztak?
- Nem, senki sem nyomdázott.
- Akkor mi a fenétől tintás a tenyered?
- Mert ujjlenyomatot vettek tőlem.
- Mit vétettél, asszony?
- Egy, a társadalom számára veszélyes korrupciós ügyet derítettem fel.
- Ugyan már, ilyenért nem nyomdáznak meg senkit!
- Ezek szerint mégis…
- Ne ámíts, te némber! Na, mondd csak el a nevét a szeretődnek! Ki az, akiért hónapokig titkos telefonokat bonyolítottál le, ki az, aki annyit ér, mint a fizetésem fele, ki az, akivel titkosan találkozol, ki az, aki miatt még az írást is hanyagolod, kinek szenteled minden percedet, he?
- Most hogy így mondod, tényleg ennyire fontos volt nekem, hogy a társadalmat megvédjem, és a rendőrséget segítsem. De felesleges volt, látom már. Ezek után nem fogom keresni az igazságot. Nem járok a dolgok után, nem keresem a miérteket és hogyanokat. Egyszerűen csak élek bele a mindennapokba, és majd írok a benzinárakról. Elhagyom a nagy szeretőmet: az igaz Igazság keresését.
- Most meg mi ez a sületlenség? Nem mondhatod komolyan, hogy egy ilyen miatt elővett a rendőrség.
- De bizony mondom. A rendőrség szerint én vagyok a társadalom számára veszélyes, nem pedig az, amit kiderítettem, megjegyzem: helyettük. Bűnsegédnek neveznek.
- Asszony, ez is a te hibád! Miért nem választottál valami rendes munkát! Ahol csurran-cseppen valami kis mellékes, de te magad sosem buksz le, hiszen az Állam oldalbordája vagy. Lettél volna önkormányzati hivatalnok!Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!