Népdalok - népbajok

Írta Pactolous Dátum 2008-10-16 17:53 Hozzászólás 11 Olvasta 4245 | Rovat: Elmélkedések »

'La Cucaracha, La Cucaracha, sálálálálá...' Ugye mindenki ismeri ezt a kedves mexikói népdalt? Az ombre zenészek 98%-a bekötött szemmel is el tudja játszani, rengeteg rajzfilmben is találkozhattunk a dallammal, aranyos kis nóta. De vajon hányan tudják, hogy valójában egy befüvezett csótányról szól?

Pedig most ebből volt botrány Bosznia-Hercegovinában; az általános iskolás énekkönyvekben tananyagként szerepel ez a dal. Ez még oké is lenne, hisz tényleg aranyos. A gond csak az volt, hogy a dalszövegfordítás ott volt mellette, és így mindenkinek könnyedén leesett, hogy valójában miről is szól a dal. És ahogy az lenni szokott felháborodott szülők ezrei rohamozták meg kiegyenesített kaszákkal, égő fáklyákkal és éles vasvillákkal az oktatási minisztérium épületét. Vagy nem, de a felháborodás az stimmel.

A hírt megtalálhatjátok írásom alatt, aki pedig jól tud angolul és a dal háttértörténetére is kíváncsi az pedig navigálódjon ide (A linkért köszönet Papának). Itt többek között az is kiderül, hogy a csótányok irtására előszeretettel használták a marihuánát (én ezt nem értem, olyan sok volt nekik, vagy csak nem ismerték még annak másodlagos felhasználásának bizonyos részletszépségeit?), vagy az, hogy a Mexikói Forradalom idején a „cucaracha” szó a marihónalja szleng megfelelője volt.


Ennyit a jelenről és a múltról, beszéljünk a jövőről. Arra talán a boszniai szülők se gondoltak, hogy mekkora jelentőségű dologba kezdtek bele. Hiszen mennyi durva szövegű, gyermekeinkre ártalmas hatású népdal létezik a világon? Különösen Magyarországon, ahol ez a Kodály nevű gyerekrontó brutál-barbár még össze is gyűjtötte őket! Kételkedünk? Tessék, akkor hozok példákat! Nem kell messzire menni, elég csak egy mondókás-könyvet felütni!

[1] [2] (2/1)


Hozzászólás
Tivadar Tivadar
2008-10-19 18:33
Ok :)
[off]
Gyere majd msn-be mert lassan elkészül a DVD. Milyen DVD? Sajnos nem az, ahol belegyalogoltál a tóba némi úszásra nem alkalmas kellékkel, mert akkor nem volt kamera :), a másik 3 felvétel került a korongra.
[/off]
Pactolous Pactolous
2008-10-19 12:47
Én úgy gondolom, hogy persze, tisztelni és ismerni kell a múltunkat, a gyökereinket, de ugyanakkor jócskán vannak kifigurázandó elemek is benne, hiszen elég bénácskák voltunk/vagyunk. De itt speciel nem is magunkat figuráztam ki, hanem a boszniaiakat, én csak egy közelebbi, jelen esetben hazai példával mutattam be, hogy ez mennyire abszurd helyzet. A többi meg már ízlés dolga.
Pactolous Pactolous
2008-10-19 12:34
Mert épp aludni mentem, de amíg tudunk értelmesen vitázni addig állok elébe :)
Tivadar Tivadar
2008-10-19 11:01
McFly!!! Nyuszi vagy? Megint menekülsz? :D
A pro-kontra jó papa csak mindig egyedül hagysz :( :)
Pactolous Pactolous
2008-10-18 23:44
Ehh... najó, ha belemegyek abba, hogy nekem tetszettek is és meg is van mindegyik része akkor aztán menekülhetek életem végégig előled :)
Tivadar Tivadar
2008-10-18 23:38
Ezt gondoltál a Hungaricum nevű fostalicska írói is, biztos vicces. Bizonyos köröknek lehet, hogy egy adott nép kultúrájának és történelemének parodizálása vicces, de akik nem csak papíron gondolják magokat annak a népnek, már nem hinném hogy az lenne.
Pactolous Pactolous
2008-10-18 23:27
Épp ezt figuráztam ki, nem is gondoltam komolyan amiket írtam.
Tivadar Tivadar
2008-10-18 23:24
Ez a bele magyarázás, átértelmezés általában egy bizonyos(!) csoport szokása, de úgy látom az egyszerű "halandók" is kezdik át venni a szokásukat. A szomorú benne legjobban az, mikor valaki a saját kulturális értékeit, hagyományait támadja. Gratulálok!
Pactolous Pactolous
2008-10-18 22:49
Örülök neki :)
Morgana Morgana
2008-10-17 13:22
Hát szereztél egy boldog percet - jót nevettem. :D
Papa Papa
2008-10-16 21:03
Nem kellene leírnom, mert már köztudott, de hülye vagy :))
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!