Tükrök

Írta Papa Dátum 2008-09-27 08:43 Hozzászólás 0 Olvasta 1261 | Rovat: Irodalom »
Cimkék: tükrök

Jöjj közelebb, tanítványom! A mai napon olyasmiről kívánok veled beszélni, ami ugyan nincs benne a kiképzésedben, de meggyőződésem, hogy nem válhat károdra! Jöjj, nézz bele a tükörbe és hallgass meg.

Az emberek legtöbbje beletekintett már életében legalább egy tükörbe! És ha megkérdeznéd őket, hogy vajh mit láttak, mit válaszolnának? Lennének olyanok, akik hétköznapi egyszerűséggel rávágnák: önmagunkat! Néha én magam is vágyom arra, hogy ily könnyelműen, meggondolatlanul viselkedjek, de az én pozíciómban ez nem lenne ildomos. A lényeg az, hogy tévednek. Hiszen ha az ember csupán annyi volna, amennyit a tükörben láthat, akkor komoly bajban volnánk! Nem mondom, most sem vagyunk épp jó állapotban, de sokkal rosszabb is lehetne. Ám elkalandoztam. Bocsáss meg érte, vénségemre már megtörténik velem az ilyesmi. A lényeg, hogy senki sem látja magát a tükörben! Hiszen nem láthatod a belső szerveid, a csontjaid, mindazt amit a bőröd, vagy ruhád eltakar. És ami talán még ennél is fontosabb, a tükörben nem láthatod a saját gondolataid, nem íródik ki a síkfelületre mindaz, ami az elmédben lejátszódik. Persze, láthatod ahogy arcod a benned rejlő érzéseket kivetíti, de a mimikádat bármikor magad is alakíthatod. Vághatsz szomorú képet akkor is, amikor a legboldogabb vagy!

Aztán vannak olyan emberek is, akik már mélyebb gondolatokkal viseltetnek a mindennapok iránt, s azt felelnék, hogy azt látják a tükörben, ahogy mások látják őket! Örvendetes hír, ők már elindultak egy jobb élethez, és a talán a megvilágosodáshoz vezető úton. De sajnos, még tévedésben élnek ők is! Hiszen a családtagjaid, barátaid, közeli ismerőseid csak annyinak látnak, mint amennyi belőled a tükörben alakot ölt? Vajh ők csak a külsőségeidet látják? Ha igen, akkor sajnálatosan rosszul választottál barátokat, és családod sem ért meg téged igazán. Ez ellen tenni neked semmit sem szabad. Mindenkinek a maga dolga, hogy hajlandóságot mutat-e mások megismerésére, vagy sem! A lényeg tehát: a tükörben nem azt látod, ahogy mások látnak téged!

Tudom, könnyű arról beszélni, ami nincs, így most megmondom, hogy mik azok amiket láthatsz a tükrökben! Többest használok, mert két dologra is figyelmes lehet a gondolkodó ember, ha saját visszatükröződését szemléli. Először ott van a hiúság! A hiúság, mely nem feltétlenül jelenti azt, hogy szépnek érezzük magunkat. A hiúság csak annyit jelent, hogy másokhoz hasonlítjuk magunkat, hogy mások által szőtt képeket emelünk saját józan megítélésünk fölé! Mi másért tekintenénk bele egy tükörbe, ha nem azzal a céllal, hogy megtudjuk, mennyire hasonlítunk ezekre a hamis ideálokra? Ha nem akarunk másnak tűnni, ha nem akarunk hamis, álszent arcokat magunkra ölteni, akkor minek tekintünk bele egy tükörbe? Hiszen ha tudjuk milyenek vagyunk, vagy még inkább ha elfogadjuk magunkat, akkor miért vizsgálgatnánk szüntelen, hogy van-e valami aprócska hiba szellemünk és lelkünk földi porhüvelyén? Ne higgy hát a tükrök által mutatott képeknek, mert azok sosem valódiák! Visszatükröződések, illúziók, olyasmik amivel megerősíteni szándékozunk kialakult önképünket! A magát csúfnak tartó ember mindig csak egy csúfságot fog látni a tükörben, míg egy magát gyönyörűnek vélő, vagy tökéletességet fog látni, vagy a vágyat hogy még szebbé váljon! Ez a vágy azonban majd el fogja pusztítani, de ezzel ő mit sem törődik!

Ó, igen. Van egy másik dolog is, amit a tükrökben láthatsz! Az előítéletet. Azt, ami megkeseríti minden gondolkodó ember életét. A neveltetésünk vagy tapasztalatunk alapján felállított, előre legyártott ítéleteket! Ne alkoss véleményt valakiről, csupán az alapján, ahogyan egy tükörben láttad! Ismerd meg, vagy figyeld meg, s hozz döntést az ismeretek, nem pedig a babonák alapján!

Most pedig menj, későre jár már, én pedig ahogy már mondtam öregszem, így sok pihenésre van szükségem. Ám még ha ezt a hosszas magyarázatot meg sem jegyzed, egyvalamit sose feledj el! Sose feledd el, amikor öreg mestered azt mondta neked:


A legcsalfább tükör, éppen a saját szemed!Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!