A papagáj csak pihent

Írta Conquistador Dátum 2008-09-09 20:30 Hozzászólás 2 Olvasta 1796 | Rovat: Sport »

Augusztus 25-én kezdetét vette az amerikai nyílt teniszbajnokság, azaz a US Open. 128 férfi, és 128 nő feszült egymásnak, hogy megnyerjék az év utolsó Grand Slam tornáját New York második legnagyobb parkjában, a Flushing Meadows-ban.

Több játékost is kitüntetett figyelemmel kísértem a két hetes viadalon,de természetesen számomra – tenisznyelven szólva - az 1. helyen kiemelt még mindig a svájci fenomén, Roger Federer. Azt, hogy „számomra”, azért kell kiemelni, mert a 2004-es Ausztrál Open óta először a versenysorsolást készítő embereknek őt csak a 2. helyen kellett kiemelniük. Ennek oka, hogy a 237 héten át tartó Federer-uralom (világranglista vezetés) augusztus 11-én véget ért. Az olimpia közben történő detronizáció a fiatal spanyol, Rafael Nadal nevéhez fűződik. Kereshetünk indokokat, miérteket, de a válasz igen egyszerű. Nadal jobb volt az idén. A salakkirálynak elkönyvelt izomember ebben az évben megnyerte Rogerrel szemben a Roland Garrost, és a salaknak véletlenül sem nevezhető (füves) Wimbledont, amivel 5 éven át tartó, 41 meccses győzelmi szériát szakított meg. E történelmi vereség (vagy győzelem, nézőpont kérdése) után Federer soha nem látott lelki válságba került. Következett időrendben 2 mesterverseny, Toronto és Cincinatti. Eredmény: katasztrofális vereségek, olyan játékosoktól kapott ki az 1. illetve a 2. fordulóban, akiktől addig kb. szettet sem vesztett! Majd irány Peking, újabb csalódás, az a James Blake ütötte el a negyeddöntőben, akit kis túlzással csukott szemmel akkor intézett el, amikor akart. De! Párosban is indult a küzdelmekben méghozzá barátjával, Stanislas Wawrinkával. Szerintem a legelvetemültebb rajongók sem gondolták (én is így voltam vele), hogy a hűn áhított aranyérmet a párosok versenyében szerzi meg. Mindenesetre így történt, és látva azt a hihetetlen örömöt és boldogságot, ahogy ünnepeltek a fiúk, bízhattunk benne, hogy végre ez lelki pluszt ad, és jó játékot mutat a US Openen Fedex (ahogy az amerikaiak becézik).

Meg is érkezett a Jóbarátok városába, mint négyszeres címvédő. Az első 2 fordulóban ismeretlenek ellenfelek, gyengébb, néhol közepes játékkal is simán verte őket. A 3-ban aztán azzal a Radek Stepanekkel találkozott, aki tavasszal már legyőzte őt Rómában. Most azonban esélye sem volt, remek játékkal küldte haza a rossznyelvek által csak "WC-kefe szájúnak" nevezett cseh fiatalembert. 4. kör: orosz ellenfél, Igor Andrejev, óriási szervák, nagy tenyeres. Kiélezett, 5 szettes csatában, 4 óra játék után tudta begyűrni és így továbbjutni. Negyeddöntőben viszonylag simán nyert, majd következett az elődöntő, a 3. kiemelt Novak Djokovic-val. Az általában mellét verő szerb fiú ezúttal nem élhetett rituális győzelemörömével. Déli szomszédunk szülötte 4 szett után mehetett haza, és Roger megmutatta Novak édesanyjának is, hogy a király még nem halt meg (előzmény: idei Ausztrál Open elődöntő, Djokovic továbbjutás, anyuka bekiabálás: „meghalt a király, éljen a király”).

Döntő. A rivális az új világelsőt legyőző, skót Andy Murray. Nem kicsi a tét. Federer 13. Grand Slam címe, vagy Murray szerzi meg önmaga 1. ilyen címét? Egymás elleni mérkőzésekben 2:1-re vezet a 21 éves skót fiú (itt kell megjegyezni összesen 3 olyan aktív teniszező van, akinek pozitív a mérlege a svájcival szemben). Szóval nagy a várakozás, jó meccs van kilátásban. Első szettben 2:2-ig együtt haladnak, majd Roger olyan játékot varázsol elő, ami régi önmagát idézi, esélyt sem ad ellenfelének. Parádé ez kérem, 6:2-re övé az 1. felvonás. 2. szettben úgy tűnik folytatódik Murray földbe döngölése, de ekkor hirtelen visszaesik Federer, és szoros játékok következnek. 6:5-ös vezetésnél azonban ismét álomteniszt láthat az Arthur Ashe Stadion közönsége és televíziónézők milliói. 4 csodálatos labdamenet után megvan a 2. felvonás is 7:5 arányban. Ezután prognosztizálható volt a 3 szettes diadal, ami be is következett. Sorozatban 5. US Open címét ünnepelhette Roger Federer, és egyben 13. GS címét, így egyre megközelítette a rekordot jelentő 14-es számot. De a legfontosabb talán, hogy visszanyerte önbizalmát, remélhetőleg még évekig élvezheti játékát a műértő közönség.


És megkaptuk a választ is egy internetes teniszhonlap Open előtti felvetésére. „A papagáj megdöglött, vagy csak pihent?” – Csak pihent.

Köszöntem


Hozzászólás
Chris Chris
2008-09-13 15:53
Forza Federer! XD
Yusszuf Yusszuf
2008-09-10 14:58
óóó, mily remek mű :D :D látszik, hogy ebben is hasonlítasz rám :D:D visszakaptad:P
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!