Szakmai gyakorlat = nyelvjáték?

Írta Adri Dátum 2008-08-26 20:50 Hozzászólás 0 Olvasta 1544 | Rovat: Elmélkedések »

Keserű és nehéz az élet - hallani sokak szájából. Vajon miért? Saját tapasztalataim alapján a következőket mondhatom: mindennek a szakmai alkalmatlanság, a nyalás és a szex az oka. Hogy is férnek ezek össze?

Irodai munkára keresek, csinos, lehetőleg a húszas évei elején járó hölgyet. Szakmai tapasztalat nem szükséges, ész sem, a fő, hogy jól nézz ki, és hajlandó legyél némi flörtre. Szigorúan csak flörtre!

Akár ez is lehetett volna annak az álláshirdetésnek a szövege, ahol az a hölgy dolgozott, akivel nemrégiben kapcsolatba kerültem. (Ha valaki magára ismer, vegye fel azt a bizonyos inget, és tekintsen körbe, nem lesz egyedül). Nyugodtan általánosítsunk! Azon cégek álláshirdetésének szövegei is lehettek volna, amelyeknél valaha megfordultam. Hogy a helyzet mennyire drasztikus? Arra nem találom a megfelelő szót (vagy ha mégis, nem biztos, hogy illendő lenne egy „hölgy” szájából, és nyomdafesték se tűrné meg). Nem, ezzel cseppet sem túlzok. Sőt talán az a kijelentésem se túlzó, hogy mindenkit a pénz érdekel, de tanulni a siker érdekében? Ugyan! Inkább a szereposztó dívány (komolyan, néha én érzem magam hülyének, hogy nincs gyomrom az ilyenekhez, pedig mennyivel könnyebb lenne…)!

De vegyük sorra a munkákat, amelyekhez nem kell ész, csak a külső számít: talán a modellszakma. Normális esetben. Esetünk azonban nem ilyen, mi ugyanis Magyarországon élünk. De ha jobban belegondolok, és úgyis az általánosításoknál tartunk, itt is nyugodtan megtehetjük, ugyanis nem csak kicsiny hazánkban van ez így. Aki jól néz ki (és bevállal egy-két plusz-szolgáltatást) tuti befutó, akárhol, akármilyen munkáról legyen is szó.

De térjünk vissza esetünkhöz (ami, nem kicsit borította ki nálam a bilit).
Valljuk meg egy adminisztrációs munkához nem sok ész szükséges, az első időkben semmiképp. Ez az, amit diákmunkaként is gyakran végeznek azok, akik nem apuci vagy anyuci pénzét akarják szórni egész életükben (persze az ő életfelfogásukban is van egyfajta logika, de ezt most hagyjuk).

Csupán egy-két, a mai világban alapvető, számítógépes program ismerete szükséges, és máris kereshetünk 500 forintot óránként (diákként). Ez az összeg persze magasabb, ha valakinek ez a főállása. Tényleg nem nagy kunszt, azt gondolnánk. Hát igen. Gondolnánk. Én is ezt gondoltam. Mígnem láttam egy totál géphez nem értő hülye picsát ebben a pozícióban. Aki Excelben nem tudott összeadni, és szerintem a program neve is csak ismerős volt neki, amikor említették, de nem tudta, pontosan hova tenni: a boltban látta, valami új konzervmárka, vagy talán máshol? Mindegy lényeg az, neki bejött. Több hónapja a szakmában dolgozik, és számomra csak az a furcsa, hogy még csak nem is néz ki jól. Tehát, hülye a munkájához, nem is dekoratív, akkor felmerül a kérdés: vajon mit tesz érte (vagy mindenki ilyen hülye, és nem találnának a helyére értelmesebb embert)?


A másik felháborító ok, ha valaki azért kapja meg a kinézett állást mert nyalizik. Igen, erre is akad példa bőven, és az előzőek után említenem sem kell, hogy általában nem igazán alkalmasak a feladatra. (És még enyhén fogalmaztam). Nyilván sokak fejében felmerül egy-két név e cikk olvasása közben (bocsi, hogy eszetekbe juttattam őket, de itt az alkalom a kritizálásra) és hevesen bólogattok is, ha a szakmai alkalmasságukra gondoltok.

Egyszerűen nem értem. Bennem van a hiba? Mert én messziről kiszúrom ezeket a bosszantó nyalizós embereket (?) és kis ribancokat és határozottan állítom, hogy ha én lennék a vezető beosztásban, vagy tanár (ehhe) úgy küldeném a picsába, hogy utána az élettől is elmenne a kedve. A ribancok sikerét még megértem, végül is nem mindenkinek van ideje ismerkedni (huhh hát ezt is nagyon finoman fogalmaztam meg), de hogy valaki annyira mélyre süllyedjen, hogy képes legyen más seggébe (vagy máshova) dugni a nyelvét?

Mindent összevetve: csak így tovább! Így lesz a haladásból hátrálás és továbbra se jutunk sehova. Aki meg értene hozzá, hát…legyen nő és nézzen ki, úgy mint egy ribanc, vagy nyaljon (csak nem maradtam „hölgy” így a végére, de sebaj! :)).Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!