Eznekem tízpertíz - TDK

Írta Anita Dátum 2008-08-16 22:39 Hozzászólás 17 Olvasta 6472 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »


2008: The Dark Kinght

„Let’s put a smile on that face!”

Már a Batman: Kezdődik végén elhúzták a rajongók előtt a mézes madzagot, és bizony nem is kellett csalódnunk: az új film –mondhatni – egy reboot. Azaz hiába a „klasszikusokból” ismert szereplők, a történetet teljesen újragondolták, újraírták, ennek köszönhetően pedig nem kapunk mást, mint egy hihetetlenül jól kidolgozott mesterművet.
Isten mentsen attól a hibától, hogy elkezdjem jelenetenként elemezgetni a filmet. Teljesen felesleges, meg kell nézni. Már csak azért is, mert darabokra bontva, magyarázgatva közel sem hozza vissza azt az élményt, amit a teljes-egész film nyújt. Azt, hogy van, aki azért gonosz, mert egyszerűen csak – a mi társadalmi normáinkhoz viszonyítva – őrült. Azt, hogy van az a kifordított helyzet, ahol egy közönséges gyilkos nyújtja az erkölcsi felemelkedéssel járó megoldást. Azt, hogy a világ nem fair.

Two-Face: It's not about what I want, it's about what's fair!

Nem fair, de nem ám. Ugyanis Heath Ledger valószínűleg (vagyis… most már inkább bizonyosan) élete alakítását nyújtja Jokerként. A játékával kapcsolatos (elenyésző számú) negatív kritikák leginkább azt sérelmezik, hogy Joker figurája már-már túl eszementre sikeredett, elveszett belőle a humor, és hogy azért mégiscsak Nicholson volt az igazi. Nos, határozottan tudom állítani, hogy nem így van. Jack Nicholson Jokere egy bohóc. Ledger mellett egyszerűen olyan, mint egy rossz vicc – nevetséges és komolytalan. A képregényben (állítólag) az arány kb. 50-50%. Ha ezt vesszük alapul, akkor Nicholson-Joker kb. 90%-ban vicces (a szóhasználat nem véletlen!), 10%-ban őrült; Ledger-Joker pedig 65%-ban őrült, 35%-ban humoros (a szóhasználat nem véletlen!), és 100%-ban rémisztő. Igen, jól számolunk, ez már 200% (no lám, ez sem véletlen).


The Chechen: What do you propose?
The Joker: It's simple, we, uh, kill the Batman.
Maroni: If its so simple, why haven't you done it already?
The Joker: If you're good at something, never do it for free.


Maga a film természetesen azért lerója a sajátos tiszteletet az eredeti előtt, kifordított kikacsintásokkal idézi vissza a 89-es alkotást, ezek leginkább „helyzet-másolások” (pl. Joker zuhanása, csak ebben más lesz a kimenete, vagy épp a maffialátogatás, amikor is Joker csak úgy mutatóból megöl egy alvilágit), mikor is akaratlanul elmosolyodik a rajongó, hogy ezt bizony már látta valahol.

Batman: He [Joker] must have friends!
Maroni: Friends? Have you met this guy?

Az eredetileg a Batman Forever-ben feltűnő Kétarcot szintén elővették, lényegesen más kontextusban: megismerhetjük ugyanis Harvey Dent államügyészt, az igazság harcosát, a hőst, aki arcát adja a tetteihez – és aki az őt ért tragédiák hatására mindent felad, s ezzel szabadjára engedi a benne is megbújó gonoszt. Dent égett arcának kivitelezése kicsit furcsára sikerült (bár lehet csak számomra hihetetlen, hogy ha az ember elveszti a fél arcáról a bőrt, attól még ugyanúgy tud artikulálni, beszélni, mint előtte, egy-két nappal később pedig már fel-alá mászkál…), viszont a sérülés keletkezésének átdolgozása nagyon ötletes és odaillő lett.


Mindenesetre azt azért elárulom, hogy Harvey átalakulása előtt azzal a bizonyos Rachellel jár együtt, és ez bizony bonyodalmat fog okozni (most gondolom mindenki meglepődött). Azzal a bizonyos Rachellel, akit ebben a részben Katie Holmes-ról Maggie Gyllenhaal-ra cseréltek. Sokak szerint az előző rész Mrs. Cruise-on vérzett el, ám be kell valljam, bármennyire is imádtam Maggie-t a Felforgatókönyvben, ez itt most nem igazán jött össze. Nem tudom, miért, egyszerűen nem éreztem úgy, hogy ő ezt átéli, játszani akarja. Ellenben Aaron Eckharttal, aki teljesen jól hozza mind a jogászt, mind a reményvesztett félarcút.

Harvey Dent: Any psychotic ex-boyfriends I should be aware of?
Alfred: Oh, you have no idea.


Christian Bale-t most is csak csodálni lehet. Tökéletesen egybeolvad Batmannel és Bruce Wayne-nel egyaránt, pedig a filmben „mindkét” karakter nagy változásokat él meg. Mindenképp meg kell, hogy említsem még, hogy milyen remek párost alkotnak Michael Caine-nel – az egymás iránti tisztelet és a filmezés iránti alázat a mozivásznon is átszivárog, gyönyörű. Nem mellesleg pedig ők közösen a film egyik nagyon jó humorforrása (bár az összes humorforrás ugyanolyan jó).

Bruce: More copycats today, Alfred, with guns.
Alfred: Why don't you hire them and take the weekend off?

A kivitelezés csillagos ötös. Gyönyörű képek, nagyon jó zene, egyszerűen magával ragad, az akcióknál főleg, viszont egy átlagos utca-jelenetre sem lehet egy rossz szavunk sem. Történetileg spoiler nélkül gyakorlatilag semmit nem lehet mondani, legyen elég annyi, hogy rosszfiúk jönnek (vannak, mindig is lesznek, nem csak filmeken), a jó fiúk meg küzdenek, több-kevesebb sikerrel. Viszont egy dolgot muszáj veletek megosztanom, persze szigorúan csak olyanokkal, akik már látták a filmet, így aki még nem látta, ne jelölje ki: Valamit nem értek. Joker átverte Batmant azzal, amit az őrszobában mondott neki, hiszen „azok ketten” pont fordított helyeken voltak. A film során később ez hogyhogy nem került többé szóba? Miért nem kérte számon Batman Jokert, hogy miért? Miért nem mondta el Harvey-nak? Vagy a film végén, Gordon abban a bizonyos szituációban miért nem használta ezt fel Kétarc ellen? Hiszen ezzel talán meg lehetett volna győzni… Nah, szóval nem értem. A lényeg: néha még pislogni sem mertem. Gary Oldman (alias Gordon felügyelő) és Morgan Freeman (alias Lucius Fox, aki a Bat-kütyüket tervezi-készíti) szintén 100%-osat alakít, előbbi jóval, utóbbi kicsivel kapott több szerepet, mint az előző részben. Mindkét színészóriást „el tudtam volna még viselni”, ám a film így is 152 percesre sikerült (de a végére olyan, mintha csak egy óra lett volna az egész).

Természetesen akármilyen jó filmet el lehet rontani a magyar szinkronnal. Nos, a mi esetünkben, ha elfáradunk a moziba, ez nem történhet meg – a filmet ugyanis mindenhol feliratosan adják! Ez az én szememben hatalmas pluszpont, annak ellenére, hogy tudom, ezen véleményemmel kisebbségben vagyok az átlag magyar filmnézővel szemben. Viszont! Ha nincs ló, jó a szamár is – majd megvezetjük a népet a felirattal! Persze, hatalmas félrefordítások nincsenek, azt viszont személyes sértésnek vettem, hogy elbagatellizálták a film egyik legjobb poénját – a már fentebb idézett „you have no idea”-t képesek voltak valami „inkább ne is említsük”-féle szörnyűségre ferdíteni (mea culpa, már nem emlékszem pontosan, mi volt a magyar szöveg). Minimális angoltudással ez az egy példa ugyan könnyen kicselezhető, de mi van azokkal a finomságokkal, amik elvesznek ilyenkor? Mi van azokkal, amiket én sem vettem észre? És miért kell a hosszabb szövegeket tőmondatokra rövidíteni, vagy épp egyszerűen csak három egymást követő mondatból kettőt kihagyni (akkor is, ha lenne idő elolvasni)? Nem mondom persze azt, hogy én jobban csináltam volna, mert egyáltalán meg sem tudtam volna csinálni. Viszont mikor általános, hétköznapokban használt angol kifejezéseket egyszerűen rosszul fordít le olyasvalaki, akinek ez lenne a munkája, azon véleményem szerint joggal fel lehet háborodni.

Batman copycat: What gives you the right? What's the difference between you and me?
Batman: I'm not wearing hockey masks!


Végül szögezzünk le valamit. A The Dark Knight nem a szó szoros értelmében vett képregény-adaptáció. Az új Batman-trilógia középső darabjaként azokkal akarja komolyan vetetni magát, akik nem ismerik a képregényeket, de az előző filmeket igen - így mutatnák be Batmant, a hőst, és így felejthetik el a magamfajták Batmant, a "mesefigurát". A The Dark Knight nem egy akciófilm. Egy akciófilmet hatalmas robbanások, agyatlan üldözések és eszeveszett lövöldözések is el tudnak vinni a hátukon. Ha ezeket mind levesszük – amit ugye miért is tennénk, hiszen szépen kidolgozott, áll-leejtős jelenetekről van szó, amik igenis illenek és kellenek is a filmbe, de azért most egy pillanatra, csak fejben, tegyük meg – szóval ha ezeket mind levesszük, nem marad más, mint kőkemény dráma. Dráma, amiben jófiúk halnak meg. Dráma, amiben a megmentő a végén egyáltalán, de egyáltalán nem kapja meg a jutalmát, sőt. Nem marad más, mint a csupasz történet – logikus és emberi. És ettől lesz igazán érték.
[1] [2] (2/2)


Hozzászólás
Angelus Angelus
2009-07-24 20:06
Christopher Nolant sokan maximalistaanak nevezik, de ez ii­gy nem pontos. Teeny, hogy minden szempont (eredetiseeg, dinamika, karakterrajz, hitelesseeg, torteenet, termeeszetesseeg [kevees CGI], alapanyag, Osszehangolaas stb.) iraanyaaba a maximumig proobaal elmenni. De nemcsak osszetaakol egy nagy peenzszivattyuut, hanem Azt-a-bizonyos-miitoszt proobaalja a legtisztaabb formaajaaban megjelenii­teni. Ez nem maximalizmus, hanem onkritika, ami Hollywoodban mindig is kevees volt.


{Egyeebkeent meg, csak azeert iigy iirok, mert a program valamieert elsatiirozza nekem az eekezeteket,}
Ander Ander
2008-09-28 10:42
Igen stáblistával 52. IMDB-re mindig azzal együtt írják pl a Gyűrűk Ura 3. része is hiába 201 perces ha csak 185 stáblista nélkül hisz ott lehúzták az egész 3 film listáját. :) Bővítetten azért már 238 körül van . : stáblista nélkül. :)

A Helpeket pedig nincs mit szívesen.
Anita Anita
2008-09-28 00:43
megkuksiztam, imdb is 152 percet ír :P de sztem az a plusz 8 perc tényleg a stáblista. és persze örülök h tetszett, éééés lehet nyugodtan más írásokat is olvasgatni... ;) kritika is van még, bár nem tőlem :) de előreláthatólag pár napon belül az is lesz :)
Anita Anita
2008-09-28 00:33
köszi az infókat, ezeket nem tudtam :)
korrigálom. viszont a 152 percet vhol láttam konkrétan leírva... :S lehet h a stáblistával együtt? no mind1.
Ander Ander
2008-09-27 23:16
A legjobb félrefordítás - mi a baj fapofa?- :DDD (Why so serious)

De másik kis jó volt amikor Batman fiamat mond, Gordon fiára :D kicsit elírták.
Emellett még megannyi félre vagy rosszul történő fordítás volt a filmben ej. DVD-n megoldják majd remélem. (a netes feliratok ezerszer jobbak)
Egyébként a film 144 perces ugye de Bale és a stáb egy része látta márciusban a vágatlan verziót is és azt is moziba valónak találta sajna a stúdió gondolom nem engedte már a 165 perces változatot a mozikba. :( (látszik is sok sok képen és a trailereken hogy kimaradt 1-2 jelenet/megmásított lett. pl autós Joker rész nincs is, sima kocsis, de kép van róla)


Ander Ander
2008-09-27 23:04
Ja, Youtubeon fennt van részletekben a Batman Begins extra tartalom a dvd-járől és ott látható hogy a trükkök 90% a , ahogy a Dark Knightban is valódi, a robbanások stb. Az autó tényleg ugrik 10 métert, stb. A batman szárny tényleg merevíthető elektromossággal stb.
Ander Ander
2008-09-27 23:02
Jó lett a kritika. 1 dolgot jegyeznék meg Nolan angol mivel angol akcentusa van, Angliában született és angol színészekkel forgat szinte mindig, angol helyeken is. (Beginsben is a kastély és barlang angol helyen van)
(Bale, Caine, Oldman, Liam Neeson, Cillian Murphy madárijesztő ő ír mondjuk) Amerikában él most és Chicagóban forgat mostanság pl TDK :) állampolgársága is van de angol ő ahogy Bale is Walsi habár angolnak tartja inkább magát érdekesmód.
Anita Anita
2008-08-28 23:18
még mindig imádom :)
how about a magic trick? :D
Conquistador Conquistador
2008-08-28 22:41
na most megnézhettem a "titkos" részeket végre :D amúgy be kell látnom tényleg jó film, 9-est adok neki
Anita Anita
2008-08-21 21:54
Adri, ezen ne múljon semmi, mi már megbeszéltük h megyünk, csatlakozz :)
egyébként meg Katie-vel nekem semmi bajom, ahogy Maggie-vel sem, de sztem egyiküknek se sikerült túl jól Rachel megszemélyesítése.
Adri Adri
2008-08-21 16:58
Viszont Katie Holmes-t lecserélni sztem jó húzás volt!:PTúl kislány, nem lehet komolyan venni ebben a szerepben.Maradjon csak a tinisorozatoknál/-filmeknél.:P
Adri Adri
2008-08-20 20:34
Mélységesen egyetértek Anita!
A Batman filmek csúcspontja a mostani.Imádtam.Mikor elmentem a moziba nem vártam sokat, de kb leesett állal jöttem ki.Én is megnézném még egyszer!:)
Anita Anita
2008-08-19 14:50
http://www.filmtekercs.hu/content/view/596/46/
a legszimpatikusabb kritika az általam olvasottak közül
Conquistador Conquistador
2008-08-17 14:50
Jó kis film lehet, bár nem tudom, így látatlanban kicsit sokallom a Ledger magasztalását. Most nem rég szedtem le a régi batmaneket,sztem korrektek,persze kivéve a robinosat az tényleg ratyi. A begins is tetszett,láttam többször is, nagyon bírom a színészgárdát (Neeson-Freeman,Caine), ott vannak a szeren. A cikkben meg jó a "szakmaiság" és az a kijelelölős rész, amit persze nem olvastam el,mer nem láttam még a filmet :D
Pactolous Pactolous
2008-08-17 13:26
Én nekem meg az első kettő nem tetszett, és a többi meg igen, igaz kisgyerekként ez talán érthető :) A Batman begins pedig jó volt, de semmire nem emlékszem belőle, nem ragadt meg annyira. Majd talán ez, amúgy felfigyeltünk Anita kommentjében az utolsó modatra? :D
Anita Anita
2008-08-17 11:48
akkor most bevallom, hogy nekem kislányként a BF volt a favorit, a rejtvények + Val Kilmer miatt :) visszanézve viszont az is inkább csak ripacskodásnak tűnik...:S a B&R meg főleg. A Batman _tényleg_ alapfilm, szeretem is, nem is rossz, sőt, de a 2. sztem már tényleg "sok".
Jack Nicholsonal meg az "I warned him!" óta személyes problémáim is vannak, plusz sose volt egy szimpatikus színész. Viszont rengeteg helyen olvasom h nem kéne összehasonlítani a két Jokert, merthogy teljesen más... hááát, ha tényleg szentrásként lefektetjük, hogy a két karakter _direkt_ máshogy van megközelítve, akkor ízlések és pofonok, nekem ez jobban tetszik, viszot azért mégiscsak arról van szó, h két ember játszotta el "ugyanazt", ilyenkor pedig sztem elkerülhetetlen az összehasonlítás.
Lényeg a lényeg: soha életemben nem néztem meg 2x egy filmet moziban, de erre bármikor elmennék újra.
Papa Papa
2008-08-17 10:30
Eddig még nem néztem meg, de ezek után már kezdem rászánni magam :) A Burton féle Batman akkoriban még nagyon jó kis film volt, sőt, nekem még a BF is tetszett (viszont tény: a BR elég gáz lett). Viszont abból a négyből egyik sem volt Batman film. Inkább csak olyasmi, amiben a karakterek hasonlítottak a képregényhez (amiről csak annyit hogy a DC comics második zászlóshajója a Superman mellett, és egyben a DC egyetlen olyan füzete, akit én is kedvelek).
Nah, térek a filmekhez. A BB viszont már végre tényleg Batman mozi lett! A Denevérember végre megtalálta kegyetlen, számító, zseniális elméjű önmagát. Végre a vásznon látható Denevér is azzá a ragadozóvá vált, ami a képregényben látható.
Jack Nicholson pedig isteni volt! Igaz, gonoszabbnak kellett volna lennie, de akkoriban még nem ismertem a Batman képregényt, ezért imádtam a játékát! Oké, nem hazudok, még most is tettszik amit abban a filmben nyújtott! :)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!