Eznekem tízpertíz - TDK

Írta Anita Dátum 2008-08-16 22:39 Hozzászólás 17 Olvasta 6398 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Hölgyeim és Uraim! Először is megkérném Önöket, kutassák elő az özönvíz előtti időkből megmaradt VHS-eket, melyeken a "Batman-filmek" gúnynevú alkotások találhatóak, majd egy elegáns mozdulattal hajítsák azokat a kukába, Tim Burtonnel és mesevilágával, valamint Joel Schumacherrel és nevetséges cirkuszi kosztümjeivel együtt. Köszönöm.

Fektessük le az alapokat. Remélem azzal mindenki tisztában van, hogy a Denevérember története nem az 1989-es filmmel kezdődött, de még nem is a 60-as évekbeli tévésorozattal (bizony, ilyen is volt). A szuperhős első megjelenése 1939. májusára tehető, a számomra oly kedves adathordozón – papíron. Rajzolva. Képregényként. Viszont mivel nem vagyok egy képregény-geek, sőt, életemben nem tartottam a kezemben Batman-füzetet, ezekről nem tudok nyilatkozni; őszintén szólva nem is akarok, inkább a filmekre koncentrálnék.
’89: Tim Burton mecsinálja a Batmant, főszerepben Michael Keatonnal és Jack ’Joker’ Nicholsonnal, Vicki ’a főhős be nem teljesülhető szerelmének tárgya’ Vale szerepében Kim Basingerrel, és Michael Gough-val, aki ezzel a filmmel együtt összesen négyszer játszotta el Alfred Pennyworth, a hűséges inas szerepét. Aki ismeri Tim Burton munkásságát (és manapság ki ne ismerné), az látatlanban is rátapinthat a lényegre: elvont, abszurd, egyedi. Mára hiába gagyi kicsit, akkor is kult. Alap.
’92: Batman Returns, azaz Batman visszatér. Szintén Michael Keaton, a gonosz Pingvinként (komolyan lehet venni ezt a jelzős szerkezetet?) Danny DeVito, Macskanőként Michelle Pfeiffer (aki akkor is és most is gyönyörű). Túl elvont, túl abszurd.
’95: Michael Keaton, mivel nem akart beskatulyázódni, nem vállalta el a Batman Forever – Mindörökké Batman – főszerepét. (Ezzel el is tűnt a süllyesztőben.) Helyét Val Kilmer vette át, így a denevér tovább repkedhetett Gotham városa felett (és az én szerelmetes álmaimban). Ellenfélként Kétarc (Tommy Lee Jones) és Rébusz (Jim Carrey) szenved a vásznon, a kötelező nő Nicole Kidman, mint valami agyturkász-cicológus. Ó, és megérkezik Robin is, mint szárnysegéd (Chris O’Donell). A leglényegesebb változás mégis a rendezői székben történt: Joel Schumacher váltotta Burtont és dark fantasy-világát. Cicoma begins.
’97: Swarci a fagyott szívű Jégcsap, Uma Thurman egy dilis biológusból változik Méregcsókká, Ross doki lett Batman, Robin még mindig van, és hogy megfejeljük valami igazán nagy durranással ezt a kis farsangi bált, jön Alicia Silverstone, mint Batgirl. (Igen, jól sejtjük, lefordították magyarra. Denevérlány. Nagggyon komolyan lehet venni!) A karmester még mindig Joel Schumacher, aki ezzel a termékkel (igen, pénzcsináló, lelketlen termék), Batman & Robin címszó alatt elhozta nekünk a denevéres filmek mélypontját.

És akkor, az Úrnak 2005. esztendejében, valóra vált egy álom. Egy angol férfiember, nevezett Christopher Nolan (aki olyan filmeket írt és rendezett, mint a Memento vagy a Tökéletes trükk) álma. Egy realisztikus, akciódús, élvezetes, vállalható Batman-film: a Batman Begins. A történet visszavisz a kezdetekhez, megtudjuk, hogyan lesz Bruce Wayne-ből álruhás igazságosztó, kibővítve az eddigi – nagyon kreatív – „megölték a szüleimet ezért aztán most mindenkin bosszút állok nagyon”-sztorit. Azzal természetesen eddig is tisztában voltunk, hogy nincs itt szó szuperképességről, ezen film láttán viszont valóban elhihető, hogy ilyen edzések után, és ilyen high-tech kütyükkel egy ember képes lehet arra, amit Batman véghezvisz. Szintén pirospont, hogy az ellenfeleknél sem szálltak el: a Liam Neeson által játszott Henri Ducard is, és a Cillian Murphy által megszemélyesített Madárijesztő is hús-vér ember, nulla deformitással. A gyermekkori barát-barátnő (Rachel Dawes) szerepét Katie Holmes-ra osztották, Alfred-et ezentúl a színészlegenda Michael Caine alakítja, Christian Bale pedig tökéletes választás volt az új korszak Denevéremberének (és nem csak azért, mert „AAAAAHHHHHHHHH!”-pasi, hanem azért is, mert hihetetlenül elszánt, szereti a történetet, a karaktert, és jó trilógiát akar belőle csinálni). A Batman: Kezdődik bár nem váltotta meg a világot (sőt, nálunk hatalmas bukta volt), ahhoz bőven-bőven elég volt, hogy meglássák a potenciált egy esetleges folytatásban. És milyen jó is nekünk, hogy ez a folytatás megszületett.
[1] [2] (2/1)


Hozzászólás
Angelus Angelus
2009-07-24 20:06
Christopher Nolant sokan maximalistaanak nevezik, de ez ii­gy nem pontos. Teeny, hogy minden szempont (eredetiseeg, dinamika, karakterrajz, hitelesseeg, torteenet, termeeszetesseeg [kevees CGI], alapanyag, Osszehangolaas stb.) iraanyaaba a maximumig proobaal elmenni. De nemcsak osszetaakol egy nagy peenzszivattyuut, hanem Azt-a-bizonyos-miitoszt proobaalja a legtisztaabb formaajaaban megjelenii­teni. Ez nem maximalizmus, hanem onkritika, ami Hollywoodban mindig is kevees volt.


{Egyeebkeent meg, csak azeert iigy iirok, mert a program valamieert elsatiirozza nekem az eekezeteket,}
Ander Ander
2008-09-28 10:42
Igen stáblistával 52. IMDB-re mindig azzal együtt írják pl a Gyűrűk Ura 3. része is hiába 201 perces ha csak 185 stáblista nélkül hisz ott lehúzták az egész 3 film listáját. :) Bővítetten azért már 238 körül van . : stáblista nélkül. :)

A Helpeket pedig nincs mit szívesen.
Anita Anita
2008-09-28 00:43
megkuksiztam, imdb is 152 percet ír :P de sztem az a plusz 8 perc tényleg a stáblista. és persze örülök h tetszett, éééés lehet nyugodtan más írásokat is olvasgatni... ;) kritika is van még, bár nem tőlem :) de előreláthatólag pár napon belül az is lesz :)
Anita Anita
2008-09-28 00:33
köszi az infókat, ezeket nem tudtam :)
korrigálom. viszont a 152 percet vhol láttam konkrétan leírva... :S lehet h a stáblistával együtt? no mind1.
Ander Ander
2008-09-27 23:16
A legjobb félrefordítás - mi a baj fapofa?- :DDD (Why so serious)

De másik kis jó volt amikor Batman fiamat mond, Gordon fiára :D kicsit elírták.
Emellett még megannyi félre vagy rosszul történő fordítás volt a filmben ej. DVD-n megoldják majd remélem. (a netes feliratok ezerszer jobbak)
Egyébként a film 144 perces ugye de Bale és a stáb egy része látta márciusban a vágatlan verziót is és azt is moziba valónak találta sajna a stúdió gondolom nem engedte már a 165 perces változatot a mozikba. :( (látszik is sok sok képen és a trailereken hogy kimaradt 1-2 jelenet/megmásított lett. pl autós Joker rész nincs is, sima kocsis, de kép van róla)


Ander Ander
2008-09-27 23:04
Ja, Youtubeon fennt van részletekben a Batman Begins extra tartalom a dvd-járől és ott látható hogy a trükkök 90% a , ahogy a Dark Knightban is valódi, a robbanások stb. Az autó tényleg ugrik 10 métert, stb. A batman szárny tényleg merevíthető elektromossággal stb.
Ander Ander
2008-09-27 23:02
Jó lett a kritika. 1 dolgot jegyeznék meg Nolan angol mivel angol akcentusa van, Angliában született és angol színészekkel forgat szinte mindig, angol helyeken is. (Beginsben is a kastély és barlang angol helyen van)
(Bale, Caine, Oldman, Liam Neeson, Cillian Murphy madárijesztő ő ír mondjuk) Amerikában él most és Chicagóban forgat mostanság pl TDK :) állampolgársága is van de angol ő ahogy Bale is Walsi habár angolnak tartja inkább magát érdekesmód.
Anita Anita
2008-08-28 23:18
még mindig imádom :)
how about a magic trick? :D
Conquistador Conquistador
2008-08-28 22:41
na most megnézhettem a "titkos" részeket végre :D amúgy be kell látnom tényleg jó film, 9-est adok neki
Anita Anita
2008-08-21 21:54
Adri, ezen ne múljon semmi, mi már megbeszéltük h megyünk, csatlakozz :)
egyébként meg Katie-vel nekem semmi bajom, ahogy Maggie-vel sem, de sztem egyiküknek se sikerült túl jól Rachel megszemélyesítése.
Adri Adri
2008-08-21 16:58
Viszont Katie Holmes-t lecserélni sztem jó húzás volt!:PTúl kislány, nem lehet komolyan venni ebben a szerepben.Maradjon csak a tinisorozatoknál/-filmeknél.:P
Adri Adri
2008-08-20 20:34
Mélységesen egyetértek Anita!
A Batman filmek csúcspontja a mostani.Imádtam.Mikor elmentem a moziba nem vártam sokat, de kb leesett állal jöttem ki.Én is megnézném még egyszer!:)
Anita Anita
2008-08-19 14:50
http://www.filmtekercs.hu/content/view/596/46/
a legszimpatikusabb kritika az általam olvasottak közül
Conquistador Conquistador
2008-08-17 14:50
Jó kis film lehet, bár nem tudom, így látatlanban kicsit sokallom a Ledger magasztalását. Most nem rég szedtem le a régi batmaneket,sztem korrektek,persze kivéve a robinosat az tényleg ratyi. A begins is tetszett,láttam többször is, nagyon bírom a színészgárdát (Neeson-Freeman,Caine), ott vannak a szeren. A cikkben meg jó a "szakmaiság" és az a kijelelölős rész, amit persze nem olvastam el,mer nem láttam még a filmet :D
Pactolous Pactolous
2008-08-17 13:26
Én nekem meg az első kettő nem tetszett, és a többi meg igen, igaz kisgyerekként ez talán érthető :) A Batman begins pedig jó volt, de semmire nem emlékszem belőle, nem ragadt meg annyira. Majd talán ez, amúgy felfigyeltünk Anita kommentjében az utolsó modatra? :D
Anita Anita
2008-08-17 11:48
akkor most bevallom, hogy nekem kislányként a BF volt a favorit, a rejtvények + Val Kilmer miatt :) visszanézve viszont az is inkább csak ripacskodásnak tűnik...:S a B&R meg főleg. A Batman _tényleg_ alapfilm, szeretem is, nem is rossz, sőt, de a 2. sztem már tényleg "sok".
Jack Nicholsonal meg az "I warned him!" óta személyes problémáim is vannak, plusz sose volt egy szimpatikus színész. Viszont rengeteg helyen olvasom h nem kéne összehasonlítani a két Jokert, merthogy teljesen más... hááát, ha tényleg szentrásként lefektetjük, hogy a két karakter _direkt_ máshogy van megközelítve, akkor ízlések és pofonok, nekem ez jobban tetszik, viszot azért mégiscsak arról van szó, h két ember játszotta el "ugyanazt", ilyenkor pedig sztem elkerülhetetlen az összehasonlítás.
Lényeg a lényeg: soha életemben nem néztem meg 2x egy filmet moziban, de erre bármikor elmennék újra.
Papa Papa
2008-08-17 10:30
Eddig még nem néztem meg, de ezek után már kezdem rászánni magam :) A Burton féle Batman akkoriban még nagyon jó kis film volt, sőt, nekem még a BF is tetszett (viszont tény: a BR elég gáz lett). Viszont abból a négyből egyik sem volt Batman film. Inkább csak olyasmi, amiben a karakterek hasonlítottak a képregényhez (amiről csak annyit hogy a DC comics második zászlóshajója a Superman mellett, és egyben a DC egyetlen olyan füzete, akit én is kedvelek).
Nah, térek a filmekhez. A BB viszont már végre tényleg Batman mozi lett! A Denevérember végre megtalálta kegyetlen, számító, zseniális elméjű önmagát. Végre a vásznon látható Denevér is azzá a ragadozóvá vált, ami a képregényben látható.
Jack Nicholson pedig isteni volt! Igaz, gonoszabbnak kellett volna lennie, de akkoriban még nem ismertem a Batman képregényt, ezért imádtam a játékát! Oké, nem hazudok, még most is tettszik amit abban a filmben nyújtott! :)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!