Lehetséges ez? Miért csak most hallok róla?

Írta Papa Dátum 2008-07-22 13:27 Hozzászólás 2 Olvasta 1953 | Rovat: Öt perc Papával »
Cimkék: House, of, the, Dead, 2

Hölgyeim és Uraim! Talán mást is olyan sokkolóan érint a következő hír mint engem, ezért kérem hogy a szívbetegek most ne nézzenek ide! Történt ugyanis, hogy sikeresen felfigyeltem egy jelenségre mely szinte teljes mértékben megmagyarázhatatlan, és egyébként is érthetetlen! Engedtessék meg nekem, hogy bemutassa a House of the Dead 2... című filmet!

Lássunk előbb néhány nem elhanyagolható információt! Pontosabban inkább csak egyet, de azt hiszem ez nagyon fontos, szóval tessék leszállni a fogalmazásomról. Két évvel az első film után érkezett meg ez az alkotás, amihez Uwe Boll „mesternek”, „rendezőnek” semmi köze sincs, az égadta egy világon! (Hallelúja! Éltessük az Úr nevét, és gondolkozzunk el azon, hogy eddig miért lehetett bármilyen munkája a német Hentesnek) Tehát első nekifutásra úgy tűnhet, ennek a filmnek volt esélye arra, hogy legalább egy tisztességes „B” kategóriás mű szülessen belőle. Sajnos nem elég a jobb körülmények biztosítása, ha hiányzik néhány olyan tényező, mint… egy működőképes forgatókönyv, egy jó rendező, odafigyelés, vagy éppen csak egy egyszerű maszkmester! Talán már ennyiből is kiderülhet, hogy erre a filmre sem éppen azért fogok emlékezni, mert olyan pozitív élményt okozott volna a megtekintése.

Azt mindenki tudja, éppen az én leírásom, vagy saját tapasztalatai alapján, hogy az első rész, ami nem egy házban játszódott, és semmi köze nem volt a játékhoz, az elég nagy csalódást okozott. Mondjuk úgy, hogy jobb lett volna megtekinteni ahogy egy bernáthegyi kutya hasmenéssel küzd a több száz éves perzsaszőnyegünkön, mint azt a szemetet végigülni! A második rész története az első után valamivel játszódik, egy egyetemen. Gyakorlatilag végig belső terepeken, így talán erre már rá tudjuk húzni, hogy House (azaz ház)! Ráadásul most már a játékhoz is igyekeznek kapcsolódni, például: a főszereplők az AMS ügynökei (egy internacionális szervezet, ami a zombik irtásával, vizsgálgatásával foglalkozik) és ott van még, hogy… ööö… hát kb ennyi, de azért ez is fejlődés! Az alapszituációt az előbb tulajdonképpen már ismertettem is, így most következzék a film végigjátszása, avagy az, ahogyan nekem sikerült túlélnem ezt az érdekes kalandot!

Már a kezdetekben kiderül, hogy a maszkmesterek még 2005-ben sem tudtak igazán a csúcson lenni, legalábbis ebben a filmben biztosan nem! A fent már említett egyetemen kezd elszabadulni a pokol, amikor egy helyi professzor ráébred, neki kell megtalálnia az örökélet titkát, mégpedig a holtak életre keltésének segítségével. A néző rögvest kap az arcába némi teljesen fölösleges mezítelenséget (ahogy az ilyen filmekben ez lenni szokott), és egy olyan színészi alakítást a professzor részéről, aminél még egy tajvani színiakadémián is jobbat lehetne találni! Annyira hihető a csávó, mint az élőhalottak, akik ugye legjobb tudomásom szerint nem szaladgálnak, vagy csoszognak a világban. A kísérletei persze félresiklanak, ő is megharapódik és a kór máris elkezd terjeszkedni a környéken, de természetesen valami láthatatlan fal visszatartja a zombikat a város többi részétől! A két főszereplő élete nem éppen rózsás, de mit is várhatnánk, amikor a munkájuk során egyszer már meghalt embereket kell fejbe lőniük! Ellis (Ed Quinn) nem is oly rég kényszerült arra, hogy saját életre kelt bátyját részesítse a headshot kellemetlen élményében, míg Alexandra 'Nightingale' Morgan (Emmanuelle Vaugier) egy Afrikai menekülttáborban találkozott először a gonosz lényekkel, mikor is kénytelen volt legyilkolni több száz férfit, nőt és gyermeket! Komor hangulatú karakterek, noha sajnos a színészeknek nem igazán sikerült ezt kijátszaniuk. Melléjük csatlakozik még egy adag kommandós, akik hát… nos, hogy senkit se sértsek meg, egyáltalán nincsenek még a legalapvetőbb szellemi képességek birtokában sem! Ergo a zombik néha sokkal okosabbak, mint ők. Ha ebben valaki talán némi kivetnivalót, akkor örömmel jelentem, hogy osztom a véleményét!

De haladjunk előre az elképzelt forgatókönyv szerint és érkezzenek meg „hőseink” a fertőzött területre! Kocsi megáll, kommandósok feszítenek, megjelenik az első élőholt és kiderül, hogy ezek a katonák nem csak szellemileg visszamaradottak, de még képzésben sem részesültek, és a felsorolt szolgálati helyeket (Irak, Afganisztán, balkán) maximum egy képeslapon látták! Vegyünk néhány olyan általános hibát, amely igazolni látszik az előző állításom. Elsőként máris itt van a kedvenc esetem, ami a legtöbb zombikat felsorakoztató filmben benne foglaltatik, nevezetesen, hogy legyenek a fő és mellékszereplők akármilyen képzettek, sosem céloznak fejre! Hiába rágják a szájukba, hogy: „Öcsém! Ezek ilyen zombizék, amik csak akkor halnak meg ha fejbe lövöd őket! Tehát nem nagyon kéne kilőni egy tárat mindegyik mellkasába! Főleg akkor nem, ha közben vészesen fogy a lőszer!”. Persze most engem érhet a kritika, miszerint egy mozgó célpontnak kiosztani egy fejest nagyon nehéz, és még a kommandósokat is arra tanítják, hogy előbb a mellkast célozzák… de engedtessék meg nekem egy megjegyzés: ha valaki percenként három lépésnyi „sebességgel” csoszog a szuperül képzett harcosok felé, és van húsz perc arra hogy célozzanak, akkor mi a rákért tunkolnak az ellenségbe vagy száz töltényt? Tudom, ez valami amerikai szokás, no de akkor is! És egy másik agyzsibbasztó szokás: leállni az élőholtakkal verekedni. Hiszen az a csávó, aki azután kelt fel, hogy egy másik ipse megcsócsálta a belét, biztosan érezni fogja az ütések okozta fájdalmat… vagy nem? Ráadásul minek kézitusába kezdeni egy egyértelműen erősebb és veszélyesebb ellenféllel, amikor a kezünk ügyében van egy géppisztoly, egy pisztoly, és még egy kés is?? Amellett most is észrevétlenül menjünk el, hogy még a legjobb pisztolyokból sem lehet újratöltés nélkül kilőni 100-200 golyót.

A film bővelkedik az olyan jelenetekben, amikor egy-egy még életben leledző emberke hátrálva megy be egy szobába, vagy egy sötét zugba. Mindez egy kissé… GÁZ! Főleg ha vagy hatszor megismétlődik az eset, mindösszesen egy óra elteltével. Az időről jut eszembe! A film utolsó majd félórája, arról szól, hogy a főszereplőknek tíz percük van hátra, mielőtt becsapódnának a rakéták, amikkel a zombikat akarják kiirtani! És ezzel kapcsolatban megemlítenék egy érdekes tényt: amikor a főhősök megkapják a küldetésüket, akkor nyomatékosan közlik velük: ez bezony egy titkos feladat, amiről nem tudhat a sajtó! Nem tudom ki hogyan van vele, de amikor több rakétát lőnek egy helyre, akkor MI A RÁKÉRT akarják eltitkolni hogy a becsapódások előtt bement oda tíz ember?? Nem tudhatja meg a sajtó, hogy bementek a zombiság elleni szérum felfedezésének reményében, de azt megtudhatják, hogy a város egy jelentős területét porig rombolják! Hmm… itt biztos csak én nem találom a logikát, de semmi baj, már hozzászoktam ehhez! Az alábbiakban egy spoiler fog következni, de mivel kétlem hogy ezt a rakás szerencsétlenséget rajtam kívül más is megnézné, ezért leírom csak így direktben. A film végén a két főhős „csapdába” esik. Előttük egy seregnyi zombi, kezükben egy balta, és egy kés. A földszinten vannak. Mellettük egy óriási üvegfelület, odakint egy darab élőholt sincs. A megoldás? A rendező szerint az, hogy a hőseink harcolni kezdenek. Amikor csak két perc van hátra a rakétatámadásig!!!! HÁT EZ MEG MI A FASZ?? Hogy a fenébe képzelték ezt? Ki találta ki ezt a marhaságot? Látott már olyat, hogy forgatókönyv?? Egy óvodás jobbat találna ki ennél, csak ő zombik helyett mondjuk kisnyulakat írna! A legarcpirítóbb az egészben, hogy amikor már minden veszni látszik, akkor a csávesz simán betöri az ablakot és kimenekül!!! A csaj viszont bent marad, nyakában olyan tíz zombival. A rakéta becsapódik, az épület majdnem teljesen szétrobban, és az a kevés ami még megmarad belőle, lángokkal díszítve összeomlik. A film végén pedig megjelenik a nő, akiről az előbb írtam. Az, akinek a nyakában lihegtek a zombik, és rárobbantottak egy egész épületet! Szinte sértetlenül és nem változik át, ember marad! MI EEEEZZ????? Hogy harapdálnák éhes disznók annak a baromnak a faszát, aki ezt le merte írni!! A film legvégén kizúmol a kamera, halljuk a híradót, amiben bejelentik, hogy a zombik ellepték a várost (ezt egyébként láthatjuk is). Harmadik rész ezek szerint be volt tervezve (remélem csak volt)!


Nos a House of the Dead 2 egy fokkal jobb film, mint az első rész volt. Talán azért, mert ennek van valami halvány köze a játékhoz, és nyomokban még valami értelmeset is fel lehet benne fedezni! Itt a szuperhősök legalább tapasztalt harcosok, és nem csak egyszerű tinik. Azonban ennél a filmnél is megfigyelhető a következő: ha ezt viccnek szánták, akkor talán nézzék meg a Hullajót (Braindead), mert az tényleg vicces! Ha ezt komolyan gondolták, akkor vegyenek fel normális maszkmestereket, forgatókönyvírókat, és mélyen gondolkozzanak el minden egyes mozzanaton, mielőtt még a filmbe tennék. Főleg azon, hogy a zombik mi a faszért simogatják a főszereplőket? Ugyanis itt ez gyakran megesett. Egy sereg veszi őket körbe és szabályosan látni, hogy a statiszták simogatják őket!!! A tanácsom most is az: NE nézzétek meg! Haveri társaságban, néhány sörrel karöltve még esetleg elmehet egy alsókategóriás „B” mozinak, de máskülönben ne is fárasszuk magunkat a megtekintésével!


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2008-07-22 17:09
Szokásos klisék borzalmasan tálalva... nyami :)
Papa Papa
2008-07-22 13:31
Uh... ez egy kicsit hosszú lett! De ami ennyire fosh, az már megérdemli! :)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!