Hancock megmenti a világot! (ha éppen ráér, és olyan a kedve)

Írta Papa Dátum 2008-07-09 08:43 Hozzászólás 4 Olvasta 2092 | Rovat: Kritika »
Cimkék: Hancock, film, mozi

A világhálón olvasható, nem túl kedvező, kritikák hatására elbizonytalanodva ültem be a címben már említett Will Smith mozira, pedig az előzetesek alapján már nagyon vártam rá! Persze nem feltétlenül kell kézpénznek venni, amit mások gondolnak egy filmről, hiszen lehet hogy ami valakinek fércmunka, az másnak a megtestesült remekmű. Hogy rám milyen hatást tett a Hancock, az alant olvasható!Azok számára akik nem ismernék e mű alaptörténetét (talán az igencsak szegényes hazai reklámozás miatt), következzék a film összegzett, sok helyen megtalálható leírása. Adott egy szuperhős, Hancock (Will Smith), aki leginkább egy csövesre hasonlít, alkoholista és csak akkor menti meg a világot, ha éppen olyanja van, vagy ha részeg! Ja, és a stílusa olyan, hogy talán még Doktor House is elpirulna tőle. Ittas állapotban megment egy Ray Embrey (Jason Bateman) nevű emberkét, aki történetesen éppen egy bukott PR menedzser, és elhatározza, hogy az életéért cserébe segít Hancock barátunknak abban, hogy elfogadják őt az emberek, mint szuperhőst! Átrepülnek Ray-hez, és itt lép be a képbe Ray fia, a kedves, szőke, naív Aaron Embrey (Jae Head) és persze a film ügyeletes bálkirálynője, Mary Embrey (Charlize Theron). És itt kezdődik el a hullámvasút lefelé ívelő ága! De ez már egy másik bekezdés története.


Amikor először hallottam az iszákos, mindenkit megvető, flegma szuperhős ötletét felvonultató filmről, rögvest azt hittem, hogy végre láthatok egy belevaló, igazán kemény akcióvígjátékot, ami fityiszt mutat a rakás szemét Pókember feldolgozásoknak és annak a nyomorult szupercsávónak, abban az „S” betűs cuccban! Hiszen még a besorolása is akcióvígjáték, ergo semmi gond nem lehet ugye? Nos, ez nem egészen így történt. Aki szerint a Hancock az előbb említett műfajba tartozik, annak az embernek a fejét fel kéne dugni egy szűk seggbe, ahogy a filmben azt egyszer meg is teszi főhősünk! Ez ugyanis egy családi-akció-vígjáték-dráma. Ebben a felsorolásban két szó szúrja a szemem: a családi és a dráma! Mondjuk nem tudom mire számítottam, amikor a korhatár még az amcsiknál sem volt magasnak mondható, pedig ők legendásan tartanak a mozik gyerekekre gyakorolt hatásától. Ám ahelyett hogy kiragadnék néhány példát, menjünk gyorsan végig a filmen, persze csupán nagyon konkrét utalások nélkül!.

A Hancock egy olyan jelenetsorral kezdődik, ami még azt is mentem seggre ülteti, aki épp csak hogy beesett a terembe! Zseniális. Egyszerűen nincs rá jobb szó! Jól megkoreografált akció, nem erőltetett és nagyon ütős poénok! Ha ezt a lendületet megőrizték volna, egészen a másfél óra végéig, akkor még a stáblista alatt is sírva röhögtem volna. Aztán megismerhetjük a nem is kicsit szánalmas PR menedzserünk, aki éppen nincs jó passzban. Hazafelé tartana a csotrogányával, amikor egy vonat miatt életveszélybe kerül. Semmi pánik, Hancock nem törődik azzal, hogy kit ment meg, így Ray bácsin is segít! Élete ezzel rögvest nagy fordulatot vesz. Itt még menetrendszerűen jönnek a poénok, de az ember már kezdi érezni a fejére csöpögő nyál és limonádé keverékét. Eztán Hancock börtönbe vonul, megjavul, minden happy, persze sok lelkizés után, de azért egy ilyen gyökeres változást nem intéztem volna el tíz perc alatt! Mindegy, itt is van néhány kellemesen szórakoztató jelenet, így elnézzük a készítőknek. Aztán Hancock kiszabadul, szuperhős lesz, majd jön a nagy fordulat a filmben, és megint minden szoáré! Lesz itt még több lelkizés, románc, sírás, szenvedés és olyan vontatott jelenetek, hogy hajlamos voltam azt hinni, ezt lajhároknak rendezték így. A végkifejlett ha nem is nagy csalódás, de azért a film elejéhez hasonlítva igencsak rangon aluli. Dióhéjban ennyi! Feltűnik valami? Nekem egy sablon képe kezd kirajzolódni. Talán mert ebben tényleg nincs semmi kreativitás!Összességében pedig épp ez a Hancock legnagyobb hibája! Sajnálatos, hogy egy ilyen remek alapszituációt feláldoztak a nagyobb nézőszám és a kisebb korhatár oltárán. Igazán nem értem miért nem lehetett végigvinni ezt a seggfej figurát, ha már a Doktor House-ban bevált! Egy kifejezetten szórakoztató moziból sikerült egy olyan tucat terméket összehozni, amivel már ezerszer találkoztunk! Tessék szépen felfogni, filmkészítő bácsik, hogy ez már nagyon unalmas kezd lenni. A színészek szerintem teljesen jól hozzák a szerepüket, Will Smith pedig ismét csak megcsillogtatja az egyesek szerint nem létező tudását! Az viszont a forgatókönyvíró(k) hibája, hogy van néhány jelenet, amely során a színészek fapofával mondják be a kamerába az általános érvényű, holivudi tartsunkössze-szeressükegymást dumát! De komolyan. Befordulnak a kamerába, rázoomolnak az arcukra, ami így elfoglalja az egész kivetítőt, és jöhet a süket szöveg! Egy pöppet kiábrándító és szánalmas. A romantikus vagy éppen drámai jelenetek pedig nagyrészt annyira elnyújtottak és rosszul megszerkesztettek, hogy az ember nem a karakter fájdalmát érzi át, hanem a végtelen unalmat! Bezzeg azok a fránya poénok ütnek, úgyhogy tényleg nem értem miért nem tartottak belőlük többet.

Nah, azért jöjjön még egy értékelés is, hogy ha valaki nem akarná elolvasni az előbbi szövegelést. A Hancock egy lépésre volt attól hogy számomra kultuszt teremtsem. Sajnos éppen ezért ilyen fájó a végeredmény! Ne higgyetek a bemutatóknak, amik egyébként csak az akcióról és a humorról szólnak! Az nézze meg, aki szeretne néhány remek poénnal megfűszerezett, holivudi tucat alkotást végigülni, sok drámainak szánt maszlaggal. Kár hogy ebbe a márkás whiskybe ennyi olcsó, útszéli limonádé került (a két ital ugyanis eléggé üti egymást).

Egy nagyon jóindulatú 6/10, mivel a film majdnem fele értékelhetetlen számomra!


Hozzászólás
Tivadar Tivadar
2008-07-17 04:05
Papa javaslat. Ha a beillesztett képet eredeti méretén nem linkeled be, akkor méretezd át és úgy töltsd fel, mert így lassítja a lap betöltést és akinek nincs gyors internet kapcsolata (bizony, még sokan vannak) az megszívja, gondolj rájuk is. Főleg az a 1280px Ă— 800px durva 320px Ă— 164px-ben. Arról nem is beszélve, hogy sok ilyen nagy kép és Pactolous több dalt nem tölt fel, mert elfogy a helye :) (értsd arra is, hogy egy adott képből 3 verzió is fent van "hancock.jpg" csak a nevük más).

/ezt a hozzászólást majd töröld Papa ha olvastad/
Anita Anita
2008-07-16 19:46
vszínűleg nem tudták a készítők h mivel szakíthatnak nagyobbat, aztán nem mertek kockáztatni, így maradtak a klisés megoldásoknál. télleg kár érte, f*sza kis agyonröhögős akciót lehetett volna csinálni belőle. én még a hulkra leszek kíváncsi, ott is voltak bonyodalmak a készítés körül... csak még nem rakták fe... izé... akarom mondani még nem mentem el rá moziba ;)
Pebble Pebble
2008-07-11 14:51
Nekem egyáltalán nem tetszett a film... Az egy dolog, hogy antihősről szól, de... hát ha szokásom lenne, hogy tüntetőleg kivonuljak a moziból, akkor most megtettem volna. Helyette arra gondoltam: 'már csak 57 perc', 'már csak 56 perc', 'már csak 55 perc'... Nálam 2/10, az a két pont is a Jason Bateman miatt, aki jól játszott. Aki az egyetlen volt, aki jól játszott.
(szerintem)
Pactolous Pactolous
2008-07-09 11:32
Ejnye... pedig én tanúsíthatom, hogy a Papa, hogy lelkendezett a filmről a megnézése előtt. Kár érte...
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!