Boll szigete, ami tulajdonképpen ház!

Írta Papa Dátum 2008-06-30 11:25 Hozzászólás 4 Olvasta 2101 | Rovat: Öt perc Papával »

Nos hát sokáig tanakodtam azon, hogy az eredetileg betervezett írásom kitegyem-e, mert az egy kissé... szoáré volt! Legendás szerencsémnek, nomeg a tévéújságnak köszönhetően azonban alkalmam nyílott megtekinteni a House of the Dead című legendás játékból készült Uwe Boll alkotta csodás filmet. És mint kiderült, ennél jobb alanyt nehezen találhattam volna az eheti méregköpülésemhez (így utólag belegondolva, az előző hetire)! Lássuk mik is történtek velem a film körülbelül másfél órája alatt.

Kezdjük egy kis történelemmel! Uwe Boll egy német származású „rendező”, aki szerint a forgatókönyv egyáltalán nem fontos és előszeretettel teszi tönkre a legjobb játékokat, olyan filmes adaptációkkal, amiknél egy hasmenéses elefánt bámulása is nagyobb értékekkel szolgálna a kedves néző számára! A legmegdöbbentőbb, hogy noha filmjei sorra megbuknak, a kritikusokat agy és szemvérzéssel szállítják kórházba, más meg ugye nem nézi meg ezeket az alkotásokat, valahogy mégis képes pénzt szerezni a produkcióinak! És megfilmesítési jogokat is! Úgy tűnik a mai világban a vakok és az értelmi fogyatékosok irányítják a filmipart! Legalábbis Boll munkásságának áttekintése után erre a következtetésre juthatunk. A „mesternek” pedig rendszeresen sikerül akár világsztárokat is megszereznie ahhoz a rakás szarhoz, amit éppen forgat. Hogy csak egyvalakit említsek: Ben Kingsley a pocséknál is rosszabb Bloodrayne filmben állt a kamerák elé (éltének egy olyan baklövése, ami miatt visszavenném tőle az Oscar díját). Az előbb említett remek és üdítően kellemes vámpíros játék feldolgozása mellett olyan nevek is Boll repertoárjába kerültek már, mint a lenyűgözően gyönyörű grafikával megáldott Farcry; vagy éppen a polgárpukkasztó, morbidan mókás Postal (amiből Boll megalkotta legjobb filmjét, ami így csak átlagosan szar lett) és természetesen jelen írásunk tárgya a House of the Dead!

Ez a game anno még játéktermi automatákra jelent meg először, 1996-ban! Remek fogadtatásban részesült mind a játékosok mind pedig a kritikusok által, és sokak kedvencévé vált (nekem is volt alkalmam játszani vele, még egy családi nyaralás során, s igencsak lenyűgözött). A játékvezérlő jelen esetben egy pisztoly volt, amivel a képernyőn megjelenő rémeket kellett végleg a halálba küldeni, újratölteni pedig úgy tudtunk, ha a képernyőn kívülre célozva sütöttük el a fegyvert. A játék maga annyira magába szippantott akkoriban, hogy apámmal együtt kétszer is végigvittük, amit rengeteg százasuk bánt! De teljes mértékben megérte. Bárcsak lenne alkalmam újra kipróbálni (itt jelzem, ha valaki tud egy könnyen megközelíthető helyet, ahol ezzel még játszani lehet, az nyugodtan szóljon nekem). A House of the Dead története teljesen szokványos volt, hiszen leginkább az akcióra volt kihegyezve minden. Azonban be kell látni, hogy az őrült, holtakkal kísérletező tudós óriási házában való bolyongás még egészen nézhető filmet eredményezett volna. Azonban Boll megmutatta nekünk ismét, hogy miért is ő a világ egyik legrosszabb rendezője. Ugyanis így ELBASZNI VALAMIT, már művészet!


Lássuk először hogy miről is akar szólni a film! Adott egy sziget, tehát kurvára nem ház (és ez arra késztette a magyar fordítókat, hogy a Holtak szigete címet adják a HOUSE – ház – of the Dead –nek), amin egy nagy vagon fiatal tartja az évezred legnagyobb buliját (tehát szar zenére basznak és vedelnek)! A „főszereplők” is ide tartanak, de jajj, lekésik a hajójukat! Ha itt hazamentek volna akkor egyrészt életben maradnak, másrészt pedig a film is sokkal jobb lett volna. De ők nagyon ragaszkodnak ahhoz hogy a boltinál hatszor drágábban igyanak sört, és hogy egy szigeten szeretkezzenek (biztos mert a hotelszobában már uncsi), így lefizetnek egy kapitányt, akinek neve Kirk. Kirk. Kirk kapitány. Látta valaki a Star Trek című sorozatot? Szerintem a készítők közül többen is! De ha már itt tartunk akkor van két vízirendőrünk, az egyiket MacGyvers, a másikat (aki nőnemű és sokkal tovább van életben) pedig Casper néven szólítják. Aki szerint ez szánalmas az most tegye fel a kezét! Köszönöm az előbb velem együtt mozdult 6 milliárd embernek, most tegyék le szépen a mancsukat! Egyébként is, tudom hogy Casper egy olyan fiúszellem volt, aki valószínűleg a saját neméhez vonzódott, mikor még életben volt, de akkor sem adnám ezt a nevet egy nőnek. Talán mint becenév, de komoly, anyakönyvezett névnek tuti nem adnám! Mindegy, ez még egy olyan pontja a filmnek, amit egy könnyed mozdulattal el is lehetne feledni. Azonban ez a szerencsétlen rakás szar annyi sebből vérzik, hogy csak remélem hogy a legtöbbet fel fogom tudni sorolni.

A karakterek olyan szinten rendben vannak, hogy az első perctől kezdve szinte már vágytam a hosszú és roppant fájdalmas halálukat végignézni, ám még ebben is csalódnom kellett! Az élőholtak a manapság divatos trendnek megfelelően már szaladgálni is tudnak, nem csak nyöszörögve csoszogni, azonban olyanról még nem hallottam, hogy víz alatt úszva közelítenének megy egy hajót (oké, egy bizonyos kalózos Disney filmben már igen, de azért ott mérföldekkel ésszerűbben volt ez a ficsör kidolgozva). A maszkmester, aki a rémekért felelt, meg valószínűleg egy utcáról behívott valaki lehetett, mert ha zombiként ilyen silányul összetákolt pofázmánnyal rendelkeznék, akkor újra és újra öngyilkosságot követnék el! De mindegy! Nézzük el ezt is, hiszen a film a távoli 2003-ban készült, amikor a technika még gyerekcipőben járt. Vagyis… egy frászt! Csak kicsit oda kellett volna figyelni és máris egy rémisztő élőholt sereget lehetett volna kreálni. Persze ebben az esetben is az odafigyelés leginkább az egyik főszereplő hölgyemény dekoltázsára történhetett, amely dekoltázs egyébként nem világrengetően gyönyörű, de egy ilyen szar filmben úgy ragyog, mint egy mázsa fosban a gyémánt!

Térjünk egy kicsit vissza a főszereplőkre, és most nem az őket játszó színészeket fogom kritizálni, hanem a karaktereiket. Adott egy fiatal emberekből álló csapat, akik nagy nehezen megérkeznek a várva várt buli színhelyére. Ami szét van verve, teljesen elhagyatott és csak egy hülye nem venné észre, hogy itt valami nagy gebasz (garantáltan elbaszott szopás) történt. Nos, hőseink hülyék! Természetesen nem hibáztatom őket, amiért elsősorban az jut eszükbe, hogy ha nincs bárpultos akkor ingyen van a sör, de azért ez a tudatlanság mégis csak őrjítően hat (még akkor is ha amerikaiak). Azért néhányan belegondolnak abba, hogy itt nem csak egyszerű átverésről lehet szó, így elindulnak körülnézni! Találnak is egy házat amiben a további főszereplők igyekeznek meghúzni magukat. Találkoznak, rájönnek, hogy itt tényleg gebasz van, persze igazából senki nem hiszi, aztán visszamennek a két társukhoz, akiket a buli helyem hagytak, hogy nyugodtan dughassanak (no nem mintha zavarta volna őket a társaság). Aztán innen elszabadul a pokol! Előkerül a zsarunő, akinél persze véletlenül géppisztoly van, és kiderül, hogy Kirk kapitány fegyvercsempészéssel foglalatoskodik. Így a kezdeti eszeveszett rohangálás után a hőseink úgy döntenek hogy harcolni fognak!

És ekkor kezdenek el fegyverkezni egy olyan jelenet során, ami leginkább a vérprofi kommandósok felkészülésére emlékeztet! Akik még fegyvert sem fogtak soha a kezükben, azok egy pillanat alatt kőkemény katonákká válnak, és futtában osztanak ki fejlövéseket! Aztán egy nagyobb harci jelenet során láthatunk mátrixosan körbepörgő kamerát, zombikat puszta kézzel irtó embereket, és néhány liter juharszirupot. Aztán a pusztakézzel is élőholt gyilkoló egység elér egy ház ajtajához. Ám az be van csukva, ezért nem tudnak bemenni. Hiszen idáig puszta kezükkel csavarták el egy-egy zombi fejét, törték el a gerincét, vagy egyetlen rúgással helyezték örök nyugalomra. De persze egy fa ajtó akadályt jelentett! Logikus nem? Nem. Mindegy! Szánalmasan szar és teljeséggel őrült gyilkolás követ gyilkolást, míg végül csak a két főszereplő meg a zombipap marad meg. A csaj persze épp egy kardvívó bajnok, így jól összecsap a gonosz ellenséggel! Aztán kap egy kardot, véletlenül, a két melle közé. Ami átszúrja a nőt. Aki ezután összeesik. Majd mikor barátja veszélybe kerül, felkel és megöli a zombipapot, majd megint összeesik! Aztán amikor kábé nyolc órával később megmentik őket, már megint úgy megy, mintha mi sem történt volna! HÁT EZT MIRE VÉLJEM?? He? Az egy dolog hogy egy másodperc alatt mindenki olyan szintű harcossá vált, hogy Rambo barátunkat puszta kézzel kifektetné, de azért azt már ne tessék bemesélni, hogy valaki túléli, ha átszúrják a mellkasát, a szíve tájékán! Ráadásul a film végén látszik, hogy a sebet nem is kezelték! Nincs kötés, vagy akármi. Egyszerűen csak elállt a vérzés, összeforrt a seb, és mindenki hepi! Hát KAPJÁK BE!

Az egész másfélórás szemhányingerkeltésben a legrosszabb, hogy teljesen váratlanul és mellesleg feleslegesen, bevagdosnak képeket a játéktermi játékból. Ami ugye 96-os grafikával nem éppen mondható szépnek. És ezeket használják vágóképnek! Egy példa: futnak az erdőben, egyszer csak bumm (nem így lett a csokapikk), bevillan ahogy a játékban valaki lelő két zombit, majd a kamera megint a „filmet” mutatja! Hát ennek mi értelme van? Én vagyok a hibás, amiért ebben értelmet keresek? Valószínűleg. Az egész film egy értékelhető vígjáték is lehetne, ha vicces lenne, csak hát nem igazán az! Bevallom én is csak azért néztem meg a tévében, hogy hátha jót nevetek rajta. Azonban ez nem a Hullajó! Ez a Holtak szigete (ami egyébként ház), és javaslom hogy senki ne nézze meg! Pénzt kiadni érte nemhogy hülyeség, egyenesen emberiség elleni bűntett! Boll meg jobb ha öngyilkos lesz, mielőtt a játékosok elégedetlen tömege végleg valami szörnyűségre szánná magát! Hiszen mind tudjuk, hogy a játékok ölnek butítanak és nyomorba döntenek, amikor éppen nem szórakoztatnak, tanítanak és erősítik fantáziánk, reflexeink és megfigyelőképességünk!


Hozzászólás
PetiX PetiX
2008-06-30 19:06
"úgy ragyog, mint egy mázsa fosban a gyémánt"
a legszebb mondat. majd lefordultam az ágyról
d(^^,)
Pactolous Pactolous
2008-06-30 17:43
Van benne olyan jelenet? Hmm... meg kéne néznem :D
Darh Darh
2008-06-30 15:20
A Bloodrayne nem rossz "B" típusú film, főleg Kristanna Loken és a fedetlen keblei jelenet miatt :), de az tény hogy ez a H.o.t.D. egy raklap trágya.
Pactolous Pactolous
2008-06-30 12:19
Ez a film annyira szánalmas, hogy én is csak azért szenvedtem végig anno, hogy elmondhassam: Hős vagyok.
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!